Seksuaalirikollisten karkottamista koskeva Seksuaalirikollisten karkottamista koskeva kansalaisaloite keräsi muutamassa päivässä yli 50 000 allekirjoitusta - Tampere - Aamulehti

Seksuaalirikollisten karkottamista koskevan kansalaisaloitteen takana kaksi tamperelaisnaista – keräsi hetkessä yli 50 000 allekirjoitusta

Kansalaisaloitepalvelussa aloite oli kerännyt yli 69 000 nimeä maanantaina puoli kolmeen mennessä iltapäivällä.

14.1.2019 14:49 | Päivitetty 15.1.2019 9:12

Seksuaalirikoksista tuomittujen maahanmuuttajien karkottamista ajava kansalaisaloite on kerännyt yhteensä yli

68 000 kannatusilmoitusta. Vielä 10. tammikuuta allekirjoituksia oli reilut 13 000. Neljän viime päivän aikana aloite on kerännyt yli 50 000 kannatusilmoitusta.

Aloitteessa ehdotetaan, että "Suomessa seksuaalirikoksen tehnyt ja siitä tuomitun on menetettävä automaattisesti jo olemassa oleva oleskelulupa ja maahanmuuttovirastolla on lupa karkottaa tuomittu välittömästi. Aloitteessa esitetään myös, että rikoksen tekijä otettaisiin välittömästi säilöön ja että seksuaalirikoksesta tuomitulle ei myönnettäisi kansalaisuutta, huolimatta siitä, missä maassa rikos on tehty.

Aloitteen alullepanijat ovat tamperelaiset Saila Al-Jewari ja Mirja-Liisa Sulinko.

Al-Jewari sanoo, että aloitteen taustalla on se, että nykyiset lait eivät ole riittävän tiukkoja ja se luo kansalaisille turvattomuutta sekä tilaa vihapuheelle, josta kärsivät kaikki maahanmuuttajat.

–Jos meillä olisi lait, jotka takaisivat, että ei tarvitse tuntea tällaista turvattomuutta, toimiva oikeusjärjestelmä ja maahanmuuttovirasto niin, silloin ehkä vihapuheet hälvenisivät, kun meidän omaan järjestelmään voisi luottaa, Al-Jewari sanoo.

Hänen mukaansa Suomesta on maailmalla kuva maana, jossa on löyhä tuomiojärjestelmä. Lakimuutos voisi toimia ennaltaehkäisevästi, etenkin kun siitä kerrottaisiin turvapaikanhakijoille heti alkuvaiheessa.

Al-Jewari kertoo, että on irakilaisen kanssa naimisissa ja että viimeaikaiset tapahtumat ovat heijastuneet myös heidän perheeseensä.

Hän kertoo, että on saanut yhteydenottoja maahanmuuttajayhteisöstä ja yhteyttä ottaneet ovat todenneet että allekirjoittaisivat aloitteen, jos voisivat. Aloitteen voi allekirjoittaa vain Suomen kansalainen.

Kansalaisaloitepalvelun kautta tehty lakialoite etenee eduskuntaan, jos se saa 25 000 allekirjoitusta. Ennen sitä hakijan on lähetettävä aloite maistraattiin allekirjoitusten tarkistusta varten.

Al-Jewari sanoo, että he eivät ole päättäneet, miten aloitteen kanssa etenevät, sillä vaalien vuoksi nyt istuva eduskunta ei ehtisi aloitetta käsitellä.

Edit 14.1. klo 9.11.: Lisätty lauseeseen aloitteen taustasta sanat se luo kansalaiselle turvattomuutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut