Tampereella käsitellään kiireellisenä lausunto, joka tähtää sote- ja maakuntauudistuksen kaatamiseen - Tampere - Aamulehti

Sote-kapina Tampereella: Osa valtuutetuista yrittää kaataa maakunta- ja sote-uudistuksen – käytössä ennenkuulumaton keino

Valtuutetut Jaakko Mustakallio (vihr.), Ulla-Leena Alppi (vas.) ja Lassi Kaleva (ps.) pitävät Tampereen etujen mukaisena sitä, että nykymuotoinen sote- ja maakuntauudistus kaatuu. Mustakallio ja Kaleva innostuivat lupaamaan, että jos niin käy, he uivat Keskustorin suihkulähteessä.

16.5.2018 6:00

Tampereen kaupunginvaltuustoon on tulossa kiireellisesti käsiteltäväksi lausunto, joka tähtää sote- ja maakuntauudistuksen kaatamiseen.

Lausunto saadaan kesäkuun valtuustoon käyttämällä kuntalain 94. pykälää, jonka mukaan valtuusto on kutsuttava koolle, jos vähintään neljäsosa valtuutetuista sitä pyytää tietyn asian käsittelyä varten. Tällainen asia on lain mukaan valmisteltava kiireellisenä.

Lausunnon valmistellut kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio (vihr.) sanoo, ettei kyseistä pykälää ole Tampereella aiemmin käytetty, mutta nyt tarvittava määrä nimiä on paperissa. Tampereella se tarkoittaa, että allekirjoittajia on vähintään 17 valtuutettua 67:stä.

–Osoitamme lausunnolla, että uudistus on haitallinen ja haluamme antaa selkeän signaalin siitä, että ei ole pelkästään Helsingin asia kritisoida uudistusta. Toivomme, että kaikki suuret maakuntakaupungit lähtevät lausuntovyöryyn mukaan, Mustakallio sanoo.

Tämä toki edellyttää, että lausunto saa taakseen enemmistön Tampereen valtuustossa, jossa lausuntoa käsitellään 18. kesäkuuta.

Löytyykö enemmistö?

Lausuntoon on Tampereella yhtymässä laajalla rintamalla valtuutettuja ainakin vihreiden, vasemmistoliiton ja perussuomalaisten valtuustoryhmistä. Niiden yhteensä 25 valtuutettua eivät kuitenkaan vielä riitä enemmistöksi, vaikka saisivat vetoapua pienistä ryhmistä Tapusta ja Vatasta.

Enemmistöön tarvitaan ainakin osa sosiaalidemokraateista.

–Toivomme, että demarit liittyvät tähän valtuustovaiheessa, Mustakallio sanoo.

Hän pitää todennäköisenä, että lausunto tullaan hyväksymään valtuustossa.

Demarit ovat kritisoineet uudistusta valtakunnan tasolla, ja myös pormestari Lauri Lylyltä (sd.) on kuultu kriittisiä kannanottoja yhdessä muiden suurten kaupunkien johtajien kanssa.

Tampereella demarit ja kokoomus ovat kuitenkin vetäneet viime aikoina isoissa kysymyksissä yhtä köyttä. Tosin Helsingissä kokoomusvaltuutetutkin asettuivat uudistusta voimakkaasti kritisoivan lausunnon taakse.

–Kärjistäen hallituspuolueiden kaupunkiseutumme poliitikoilta voi kysyä, ovatko he valmiit pettämään kotikaupunkinsa vai puolueensa, Mustakallio sanoo.

"Kaikkien aikojen puhallus"

Mustakallio sekä vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu, ex-kansanedustaja Ulla-Leena Alppi ja perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Lassi Kaleva sanovat, että sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet olivat hyvät, mutta siinä muodossa, jossa uudistusta nyt ollaan viemässä läpi, hyvät tavoitteet eivät toteudu.

Sen sijaan uudistus tuhoaa heidän mukaansa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut sekä suurten kaupunkiseutujen mahdollisuudet järjestää työpaikkoja ja asuntoja kasvavalle määrälle uusia kaupunkilaisia.

Kalevan mukaan säästötoiveet ovat tuulesta temmattuja.

–Uudistuksella tavoiteltiin alun perin kolmen miljardin euron säästöjä. Ruotsista olemme kuitenkin nähneet, että markkinaehtoinen terveydenhuolto kasvattaa kustannuksia, hän sanoo.

Ulla-Leena Alppi sanoo, että uudistus alkoi mennä vikaan, kun palveluja tarvitseva ihminen katosi uudistuksen keskiöstä ja tilalle tuli puoluepolitiikka, jossa keskusta halusi maakunnat ja kokoomus valinnanvapauden.

–Hallituksen reformista uhkaa tulla kaikkien aikojen puhallus veronmaksajilta kansainvälisille terveysjäteille. Tämä on estettävä. Tarvitaan uudistus, jossa ihminen pääsee hoitoon nopeasti eikä joudu sairastamisen vuoksi taloudellisiin vaikeuksiin, Alppi sanoo.

Hän näkee, että sote-uudistusta on lähdettävä valmistelemaan uudelleen parlamentaarisesti, jolloin myös oppositio on valmistelussa mukana.

Tavoitteena luoda painetta

Miten suurten kaupunkien sote-kapina sitten voisi kaataa uudistuksen?

Lausunnon laatijoiden mukaan tarkoituksena on luoda poliittista painetta ja toisaalta saada Helsingissä käyty kriittinen ja suurten kaupunkien asemaa uudistuksessa luotaava keskustelu Tampereelle.

–Uudistuksella on äärimmäisen pieni marginaali [eduskunnassa]. Toivomme, että tämä saa Tampereella ja myös kaupunkiseudulla olevat kansanedustajat pohtimaan vielä kerran sitä, mitä uudistus tarkoittaa omalle kotimaakunnalle tai kotikaupungille. Uskomme ja toivomme, että tällä on iso merkitys, Mustakallio kuvailee.

Pääkaupunkiseudulla löytyi yhteinen sote-kapinarintama

Pääkaupunkiseudun kaupungit julkaisivat tiistai-iltana yhteisen lausuntonsa maakunta- ja sote-uudistuksesta. Lausunnon ovat hyväksyneet Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginvaltuustot.

–Maakunta- ja sote-uudistuksella on paljon vahingollisia vaikutuksia kasvavien kaupunkien taloudelle, palveluille ja investointikyvylle, eikä se ota huomioon pääkaupunkiseudun erityispiirteitä. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginvaltuustot toteavat yhteisenä lausuntonaan, että eduskunnan käsiteltävänä oleva maakunta- ja sote-uudistus ei riittävästi toteuta sille asetettuja tavoitteita, eikä ehdotuskokonaisuutta tule esitetyssä muodossa hyväksyä.

Suurten kaupunkien sote-kapina

Tampereella tuodaan 18. kesäkuuta pidettävään valtuustoon kiireellisenä asiana lausunto, jolla Tampere ottaisi erittäin kriittisen kannan sote- ja maakuntauudistukseen. Kaupunginhallituksessa lausunto on 4. kesäkuuta. Lausunnolla tähdätään uudistuksen kaatamiseen.

Suuret kaupungit ovat arvostelleet uudistusta erityisesti siitä, että se ei huomioi suurten kaupunkien erityispiirteitä, eikä uudistuksen vaikutuksia ole arvioitu riittävästi. Esimerkiksi kasvun vaatimien investointien tekemisen arvioidaan vaikeutuvan, kun kuntien käytössä oleva veropotti pienenee.

Helsinki hyväksyi huhtikuun alussa vastaavantyyppisen lausunnon kuin Tampereelle esitetty. Lausunto sai taakseen lähes koko Helsingin valtuuston, sillä se hyväksyttiin äänin 82–3.

Tällä tietoa sote- ja maakuntauudistuksen kiireellisimmät osat ovat tulossa eduskunnan suureen saliin juhannuksen jälkeisellä viikolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: