Tampereen edustajia ohjeistetaan toimimaan kaupungin edun mukaisesti sairaanhoitopiirin valtuustossa - Tampere - Aamulehti

Tampereen edustajia ohjeistetaan toimimaan kaupungin edun mukaisesti sairaanhoitopiirin valtuustossa — ”Esitettyjä hinnankorotuksia ei hyväksytä”

Kaupungille oli järkytys, kun sairaanhoitopiirin vuoden 2020 talousarvioesityksen luvut tulivat julki. Tampereelle budjetoitu maksuosuus ylittää 13,8 miljoonalla eurolla sen, mihin kaupunki oli varautunut.

Perjantaihin 13. maaliskuuta mennessä Pirkanmaalla on todettu laboratoriotestein yhteensä 17 koronavirustartuntaa. ­

29.11.2019 18:20

Aamulehti

Tampereen kaupunginhallituksen ensi maanantain kokouksessa on esillä erikoinen ohjeistus. Päätösesityksen mukaan Tampereen edustajia velvoitetaan toimimaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (Pshp) valtuustossa vuoden 2020 talousarviokäsittelyn yhteydessä ”kaupungin edun mukaisesti”.

Toimintaohjeen mukaan esitettyjä hinnankorotuksia ei hyväksytä, vaan todetaan, että Tampereelle budjetoitu erikoissairaanhoidon palvelujen myynti voi olla korkeintaan Pshp:n alkuperäisen tarjouksen mukainen 306,4 miljoonaa euroa.

Edelleen ohjeistetaan, että kuntayhtymän alijäämä tulee kattaa ensisijaisesti muilla toimenpiteillä kuin hinnankorotuksilla.

– Sairaanhoitopiirin ensi vuoden talousarvioesitys poikkeaa niin merkittävästi alkuperäisestä tarjouksesta, jonka pohjalta Tampere on valmistellut omaa talousarviotaan, perustelee asian valmistelijana toiminut yhteysjohtaja Tuukka Salkoaho.

Tampereen kaupungin osalta sairaanhoitopiirin maaliskuussa tekemä tarjous ilman ensihoitoa, erityisvelvoitemaksua ja kehitysvammahuoltoa oli yhteensä 306,4 miljoonaa euroa. Tarjous oli laadittu kolmen prosentin kasvulla vuoden 2018 toteutuneeseen myyntiin verrattuna.

Palvelusopimusneuvotteluissa sovittiin 2,9 miljoonan euron vähennyksestä, jonka perusteena oli vuodeosastohoidon käytön vähentyminen. Tampereen kaupungin vuoden 2020 talousarvio on valmisteltu saavutetun neuvottelutuloksen eli 303,5 miljoonan euron perusteella.

Luvut olivat järkytys

Kaupungille oli järkytys, kun sairaanhoitopiirin vuoden 2020 talousarvioesityksen luvut tulivat julki. Siinä Tampereelle on budjetoitu 317,4 miljoonaa euroa erikoissairaanhoidon palveluja. Summa on 10,9 miljoonaa euroa suurempi kuin alkuperäinen tarjous ja 13,8 miljoonaa euroa enemmän kuin Tampereen talousarviokehys.

Vajeen paikkaaminen tarkoittaisi Tampereella lähes puolen prosenttiyksikön veronkorotusta jo päätetyn lisäksi. Tampereen veroprosentti nousee ensi vuonna 0,50 prosenttiyksikköä 20,25:een.

– Kuntatalous on historiallisen vaikeassa tilanteessa. On mahdoton ajatus, että sairaanhoitopiirin alijäämä katettaisiin yksipuolisesti hinnankorotuksilla.

Salkoahon mukaan muutkin kaupunkiseudun kunnat ovat ottaneet asiassa tiukan linjan.

–  Ihmisiä ei voida jättää hoitamatta, mutta sairaanhoitopiirin pitää löytää muita keinoja toimintansa tehostamiseen. Siellä on tehty mittavia investointeja ja rakennettu uusia, nykyaikaisia tiloja. Odotusarvo on, että toiminta samalla tehostuisi.

Kaupunki pyrkii itse hillitsemään erikoissairaanhoidon kustannusten nousua vahvistamalla perusterveydenhuoltoa.

Sotea odotettiin

Sairaanhoitopiirin talousjohtajan Pasi Virtasen mukaan kyse ei ole hinnankorotuksista, vaan hintojen palauttamisesta.

– Hintoja on vuosina 2017–2018 alennettu yhteensä 3,2 prosenttia. Esimerkiksi kikyn tuoman hyödyn siirsimme suoraan kunnille.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin vuoden 2018 tilikauden alijäämä oli 4,3 miljoonaa euroa.

Sote-uudistusta odotellessaan sairaanhoitopiiri maksoi kaikki taseeseensa kertyneet ylijäämät eli noin 30 miljoonaa euroa takaisin kunnille. Edellisen hallituksen sote kuitenkin karahti kiville.

– Se veti meidän taseen nollille, eikä puskuria enää ole. Kuntalaki edellyttää, että taseessa ei saa olla alijäämää, vaan se pitää kattaa neljän vuoden sisällä.

Toimintaa on jo yritetty tehostaa koko henkilöstöä koskevilla yt-neuvotteluilla, joihin ei kuitenkaan sisältynyt vakituisten työntekijöiden lomautuksia tai irtisanomisia.

– Moni sairaanhoitopiiri on jo joutunut lähtemään henkilöstön vähentämisen tielle.

Sairaanhoitopiirin oma tarkastuslautakunta on jo kahtena vuonna ottanut kantaa siihen, ettei se saa tehdä budjettia kuntien epärealististen tilausten mukaan.

Valtuusto

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ylintä päätösvaltaa käyttää valtuusto, johon sairaanhoitopiirin 23 jäsenkuntaa ja Tampereen yliopisto valitsevat yhteensä 65 edustajaa.

Jäsenet valitaan kunnallisvaalikaudeksi.

Pshp:n valtuustossa on viisi Tampereen kaupungin edustajaa ja heillä viisi varajäsentä. Varsinaiset jäsenet ovat Pekka Anttila (sd.), Väinö Friman (vihr.), Ulla Kampman (sd.), Peter Löfberg (rkp) ja Anu Ropponen (vas.).

Sairaanhoitopiirin valtuusto käsittelee vuoden 2020 talousarvioesitystä 9. joulukuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?