Ratikkaa ja lähijunaa siivittävä sopimus kelpasi Tampereen valtuustolle – Kokous venyi yli viisituntiseksi - Tampere - Aamulehti

Ratikkaa ja lähijunaa siivittävä sopimus kelpasi Tampereen valtuustolle – Kokous venyi yli viisituntiseksi

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi valtion ja kaupunkiseudun kuntien välisen maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimuksen sekä Hipposkylän asemakaavan.

Tampereen valtuusto kokoontui edelleen etänä, mutta valtuutetut saivat halutessaan osallistua kokoukseen valtuustosalissa. Saliin saapui reilu 20 valtuutettua, loput 67:stä olivat etäyhteyden päässä.

17.8.2020 15:41 | Päivitetty 21.8.2020 12:19

Aamulehti

Melkein koko Tampereen kaupunginvaltuusto kiitteli maanantaina kilvan uusinta kaupunkiseudun ja valtion välistä maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimusta.

– Se, mikä tässä sopimuksessa on hyvää, niin kokonaisuuteen on tullut enemmän euroja, mutta totta kai olisimme toivoneet vähän enemmänkin, sanoi pormestari Lauri Lyly (sd.).

Tosin eivät aivan kaikki sopimusta kiitelleet, sillä perussuomalaiset ja vaihtoehto Tampere yrittivät palauttaa sopimuksen uudelleen valmisteluun ja sen jälkeen hylätä sopimuksen. Molemmat esitykset kaatuivat selvin luvuin, ja lopulta sopimus hyväksyttiin äänin 61–5, yksi tyhjä.

Keskustelu ennen päätöstä oli yli kaksituntinen. Valtuutetut kiittelivät sopimuksen kirjauksista erityisesti valtion 30 prosentin tukea ratikan kakkosvaiheeseen sekä lähijunaliikenteen jatkamista nykyisen pilotin jälkeen ja lähijunaliikenteen edellytysten parantamista.

– Pidän äärimmäisen tärkeänä sitä lupausta, että pilotti jatkuu ja vakiinnutetaan. Sen varaan ihmiset voivat suunnitella elämäänsä ja kunnat maankäyttöään, summasi Pekka Salmi (sd.).

Valtiolta useiden miljoonien avustukset Tampereen seudun ratikkaverkostolle – rahaa sekä Hatanpään että Hiedanrannan suuntiin

Lisäksi kohtuuhintaisen asuntotuotannon käynnistämisavustus sai kiitosta, joskin sen tasoa, 3 000 euroa per asunto, pidettiin turhan matalana. Sopimukseen on myös kirjattu, että kohtuuhintaisen asuntotuotannon osuus seudulla on 25 prosenttia.

Kohtuuhintaisten asuntojen rakentamisen lisäksi useissa puheenvuoroissa tuotiin esiin perheasuntojen kova tarve.

– Meillä on vähän asuntoja tarjolla keskituloiselle perheelle, sanoi Kalle Kiili (kesk.).

Apulaispormestari Jaakko Stenhäll (vihr.) vastasi, että Tampere yrittää lisätä perheasuntotuotantoa, ja keskustelua toimijoiden kanssa käydään koko ajan. Valtuuston ja markkinoiden, erityisesti sijoittajien, tahto on kuitenkin aika erilainen.

Työ vasta alkaa

Ilkka Sasi (kok.) kommentoi, että sopimuksessa on erittäin paljon positiivisia asioita, esimerkiksi se, että sosiaalinen asuntotuotanto on koko seudun asia. Sasi nosti kuitenkin esiin, että kansallinen ja erityisesti kansainvälinen saavutettavuus ei näy sopimuksessa kuten aiemmin, ja muiden seutujen sopimuksissa saavutettavuusteema näkyy vahvemmin.

Valtuutetut myönsivät, että nyt työ vasta alkaa.

– Tärkeintä on, että sopimus on syntynyt. Se antaa jatkuvuutta ja vahvistaa seudun yhteistyötä ja yhteistyötä valtion kanssa. Sopimus ei sinänsä tee meidän puolestamme mitään asioita, mutta meillä on tässä hyvä paperi, jonka pohjalta lähteä tekemään työtä, totesi Mikko Aaltonen (vas.).

Miljoonia Tampereen seudulle tuova sopimus vaati yli vuoden väännön – valtio kannustaa kuntia rahalla kohti hiilineutraaliutta

Lisäksi valtuusto hyväksyi yksimielisesti Hipposkylän asemakaavan, joka mahdollistaa alueen täydennysrakentamisen. Kaavassa on osoitettu säilytettäväksi Hipposkylän neljästätoista puukerrostalosta kymmenen sekä tiilirunkoinen entinen saunarakennus.

Historiallisen asuinalueen suunnitelmat vihdoin maalissa Tampereella, alue muuttumassa paljon nykyisestä: ”Kyse ei ole vain Hipposkylästä, vaan isosta kuvasta”

Kokous venyi pitkälle iltaan

Valtuusto keskusteli myös vähähiilisestä ruoasta Jaakko Mustakallion (vihr.) tekemän ja useiden valtuutettujen allekirjoittaman aloitteen pohjalta.

Mustakallio esitti toivomuspontta, jonka mukaan Tampereen kaupunki ottaa tavoitteeksi vähentää neljänneksellä liha- ja maitotuotteiden kulutusta päiväkodeissa ja kouluissa vuoteen 2025 mennessä ja tavoite otetaan osaksi valmistelussa olevaa Voimian ilmastotiekarttaa.

Ponsi synnytti runsaasti keskustelua. Lopulta se kaatui iltakymmenen jälkeen äänestyksessä äänin 35–30, kaksi oli poissa.

Syyskauden ensimmäinen valtuuston kokous järjestettiin edelleen sähköisenä, mutta halutessaan valtuutetut saivat osallistua kokoukseen myös valtuustosalissa. Saliin oli saapunut reilut 20 valtuutettua 67:stä, loput olivat etäyhteyden päässä.

Kaikkiaan kokous venyi pitkälti yli viisituntiseksi, sillä se päättyi vasta hieman ennen puolta yhtätoista illalla. Puheenvuorojen määrä enteilee pitkiä kokouksia myös syksyn edetessä, sillä huhtikuussa pidettävien kuntavaalien lähestyminen tuskin ainakaan vähentää puheen määrää.

Isoja asioitakin tulee vielä päätettäväksi. Esimerkiksi lokakuussa valtuusto tällä tietoa keskustelee ratikan kakkosvaiheen rakentamisesta ja marraskuussa on edessä budjettivaltuusto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut