Tampereen päiväkodeissa runsaasti poissaoloja, sijaisia ei palkattu riittävästi – Avi seurasi työntekijämäärää kolme kuukautta - Tampere - Aamulehti

Tampereen päiväkodeissa paljon poissaoloja, mutta sijaisia ei palkattu riittävästi – Avi seurasi työntekijämäärää kolme kuukautta: "Runsaasti puutteita"

Tesoman päiväkoti on yksi avin seuraamista päiväkodeista, joissa poissaoloja ei korvattu riittävällä sijaishenkilöstöllä. Arkistokuva vuodelta 2015.

16.1.2019 6:05 | Päivitetty 18.1.2019 10:49

Tampereen kaupunki ei ole palkannut riittävästi sijaisia päiväkoteihin, kun henkilöstössä on ollut runsaasti poissaoloja. Tällaiseen johtopäätökseen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tullut selvityksessään.

Avi sai useita ilmoituksia, joissa epäiltiin, että Tampere ei noudata lain mukaisia ryhmäkokoja eikä lasten ja aikuisten välisiä suhdelukuja.

Tämän jälkeen Avi pyysi kaupunkia ilmoittamaan kolmen kuukauden ajalta, miten lasten ja henkilöstön määrä toteutuu viidessä päiväkodissa: Hatanpään Kukkapellossa, Hervannan Maijalanpuistossa, Lapinniemessä, Kämmenniemessä ja Tesomalla.

Selvityksen mukaan lainmukaisen henkilöstö–lapsi-suhdeluvun ylityksiä on ollut useita Tesoman, Maijalanpuiston ja Kämmenniemen päiväkodeissa.

Avin mukaan henkilöstön poissaolojen ajaksi ei ole rekrytoitu sijaisia riittävästi niin, että lain mukainen henkilöstömäärä toteutuisi.

Ratkaisussaan avi pyytää kiinnittämään huomiota Tampereen kaupungin henkilöstömäärän toteutumiseen etenkin poissaolojen aikana.

Asiasta uutisoi ensin Opettaja-lehti.

Lue lisää: Suomen päiväkodeissa kytee todellinen ongelma – miksi huonosti palkatut lastentarhanopettajat uuvutetaan valtavan työtaakan alla?

"Vaikuttaa säännönmukaiselta"

Länsi- ja Sisä-Suomen avin johtaja Marja-Liisa Keski-Rauska huomauttaa, että kyse ei ole yksittäisistä tapauksista, vaan laajemmasta ilmiöstä.

–Ongelmia on useissa päiväkodeissa. Vaikuttaa säännönmukaiselta, että sijaisia ei palkata riittävästi.

Keski-Rauska muistuttaa, että lain mukaan ylityksiä ei saa olla lainkaan. Hän kuitenkin ymmärtää, ettei äkillisissä tapauksissa pystytä aina toimimaan samana päivänä.

–Silti sijaisjärjestelmä pitää jokaisella kunnalla olla volyymin mukainen. Tampereella se ei ollut riittävä tarkasteluajanjaksolla näissä päiväkodeissa. Saamiemme tietojen mukaan henkilöstömäärissä on runsaasti puutteita.

Keski-Rauskan mukaan ongelma on myös se, ettei ryhmien välistä liikkuvuutta ollut tarpeeksi tarkasteltujen poissaolojaksojen aikana.

–Toisaalta ymmärrämme kyllä, että laki ei ole kaikkein selkein eikä henkilöstö–lapsi-suhdeluvun laskeminen ole aina yksinkertaista. Asia pitäisi kuitenkin olla varhaiskasvatuksen järjestäjille selvä.

Aville on tullut ilmoituksia Tampereen päiväkodeissa tapahtuneista suhdeluvun ylityksistä myös selvityksen jälkeen.

Lue lisää: Näin paljon maksaisi, jos kaikkien Tampereen lastentarhanopettajien palkkoja korotettaisiin – "Summa on epärealistinen"

"Toimintatapoja muutettu"

Henkilöstön ja lasten määriä Tampereen päiväkodeissa seurattiin joulukuun 2017 helmikuuhun 2018. Kaupunki on selvityksen valmistumisen jälkeen tarkentanut toimintatapojaan.

Kasvatus- ja opetuspäällikkö Tuija Viitasaari Tampereen kaupungilta sanoo, että päiväkotien johtajille on korostettu, että henkilövajaukseen pitää puuttua välittömästi.

Hänen mukaansa Tampereella kiinnitetään nyt entistä enemmän huomiota siihen, että työntekijöitä siirrellään ryhmien välillä poissaolojen aikana. Tavoite on, että poissaolojen aikana jokaisessa ryhmässä on riittävästi aikuisia. Haasteena on sijaisten saaminen äkillisiin poissaoloihin.

–Tärkeintä on järjestää henkilömäärä niin, että lapsilla on turvallinen ja hyvä olla.

Avin johtopäätös oli, että Tampere ei ole palkannut riittävästi sijaisia. Onko Tampereen sijaisjärjestelmä riittävä?

–Se on avin päätelmä. He saivat listat lapsien ja henkilöstön määristä. Siitä ei näy, miten henkilöstö on sijoittunut ryhmiin päiväkodeissa.

Viitasaari kertoo, että Tampereella on sijaisjärjestelmä, jossa vakinaiset sijaistyöntekijät kulkevat päiväkodista toiseen vajausten mukaan.

Viitasaaren tietoon ei ole tullut ilmoituksia henkilöstömäärän puutteista selvityksen jälkeen.

Tämän verran henkilöstä on oltava

Lain mukaan yhdessä päiväkodin ryhmässä saa olla korkeintaan kolmea kasvattajaa vastaavaa määrää lapsia. Kasvattajia voi tarvittaessa olla enemmän.

Työntekijän ja lapsen suhdeluvut määritellään seuraavasti:

• Alle 3-vuotiaiden ryhmässä voi olla korkeintaan 12 lasta (1 kasvattajaa kohden 4 lasta)

• Yli 3-vuotiaiden ryhmässä korkeintaan 24 lasta (1 kasvattajaa kohden 8 lasta). Kunta on voinut myös pitäytyä aikaisemman lainsäädännön mukaisessa mitoituksessa (1 kasvattajaa kohden 7 lasta).

• Yli 3-vuotiaiden osapäivähoidossa 1 kasvattajaa kohden 13 lasta.

Lisäksi henkilöstön lukumäärässä on otettava huomioon, jos päiväkodissa on erityisen hoidon ja kasvatuksen tarpeessa olevia lapsia ellei heille ole erityistä avustajaa.

Lähde: Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut