Tammerkoski lumosi ensin vuonna 1812 John Patersonin ja seitsemän vuotta myöhemmin hänen ystävänsä James Finlaysonin ja Venäjän keisarin, Aleksanteri I:n – lue James Finlaysonin huikea tarina - Tampere - Aamulehti

Mies, jonka nimi jäi

Uusin tutkimus kertoo, että James Finlayson oli ahne ja pihi mies. Hän tuhlasi saamansa korottomat lainat ja käytti niistä suuren osan makeaan elämään Tampereella. Finlaysonilla oli kuitenkin kyky tehdä diili, josta Venäjän keisarikin innostui. Lue laaja juttu James Finlaysonin vaiheista 1800-luvun Tampereella ja miten hänen nimensä jäi historiaan.


18.8.2019 7:10 | Päivitetty 19.9.2019 16:10

Aamulehti

Alussa oli sana – ja Tammerkoski. Hän, joka ensimmäisenä nämä kaksi yhdisti, ei ollut Jumala, kuningas eikä keisari, vaan skotti nimeltä John Paterson. Hän oli Englannin kirkossa 1600-luvulla syntyneen hengellisen liikkeen kongrekationalistipappi, joka päätti vuonna 1804 lähteä lähetyssaarnaajaksi Intiaan. Tuolloin Englanti kuitenkin soti Napoleonin Ranskaa vastaan eikä Itä-Intian kauppaseura suostunut ottamaan laivoihinsa muita kuin omia työntekijöitään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: