Tampereen yliopiston väkeä marssi ulos Tampere 3 -prosessin ongelmien vuoksi - Tampere - Aamulehti

Ulosmarssi Tampereen yliopistolla: iskulauseet raikuivat, kaksi bussilastillista protestoijia siirtyi Hervantaan – Aamulehti seurasi

Tampereen yliopiston aula täyttyi ihmisistä torstaina aamupäivällä. Kello 12.00 väkijoukko marssi ulos.

8.2.2018 12:06

Tampereen yliopistosta marssi väkeä ulos torstaina kello 12 lähtien. Ulosmarssi järjestettiin, koska opiskelijoiden ja henkilökunnan mielestä yliopiston itsehallinto on vaarassa Tampere 3 -prosessissa.

Katso video mielenilmauksesta yliopiston edustalla:

Paikan päällä oleva Aamulehden kuvaaja Silja Viitala kertoo, että yliopiston aula oli puoliltapäivin aivan täpötäynnä.

–Meininki on kova ja tästä jatketaan bussilla kohti Hervantaa. Täällä huudetaan iskulausetta "yliopistolla on itsehallinto". Ulkona sytytetään kynttilöitä, jotka symboloivat järjen ääntä.

Ensimmäiset saapuivat Hervantaan hieman ennen kello yhtä iltapäivällä.

Mielenosoittajat teippasivat suunsa Hervannan yliopistokampuksella, katso video:

Ensimmäinen Tampereen yliopistolta tullut bussilastillinen saapui Hervantaan.

Hervannan yliopistokampuksella tilaisuus vaikuttaa rauhalliselta, kertoo Aamulehden toimittaja Jaana Kerola paikan päältä puoli kahden aikaan iltapäivällä.

Kynttilöitä ei saa sytyttää salissa palohälyttimien takia, banderollit on kielletty "näkyvyyden takia".

–Tampereen yliopiston siirtymäkauden hallituksen puheenjohtaja Marja Makarow puhuu autonomiasta, satavuotiaasta Suomesta ja tasa-arvosta. Väki nauraa ja taputtaa.

Yliopiston väen puheenvuoro keskittyy johtosäännön laittomuuteen. Protestoijat haluavat kolmikannan. Siitä on puhuttu vuosia.

Kaksi täyttä bussillista lähti kohti Hervantaa puoli yhden aikaan iltapäivällä.

Tampereen yliopistolta matka jatkuu kohti Hervantaa.

Osa protestia on adressi, johon on kertynyt tuhansia nimiä. Se luovutetaan lauantaina uuden Tampereen yliopiston siirtymäkauden hallitukselle ennen sen kokousta.

Aula oli täpötäynnä ihmisiä ennen kello 12 torstaina.

Kynttilät symboloivat "järjen ääntä".

Kaksi täyttä bussillista lähti Tampereen teknillisen yliopiston kampukselle Hervantaan, jossa tiedotetaan Tampere 3 -yliopistoyhteisölle uuden Tampereen yliopiston johtosääntöesityksestä.

Ulosmarssijat liputtivat sivistysylipiston puolesta.

Hervannassa yliopiston väki luovutti paperit, joissa on terveiset Tampere 3 -hankkeesta päättäville henkilöille.

Katso video luovuttamisesta:

Protestoijat teippaavat suunsa symbolisena eleenä.

Kaksi täyttä bussillista lähti kohti Hervantaa puoli yhden aikaan iltapäivällä.

Lue myös: Tästä on kyse Tampereelle syntyvässä uudessa korkeakouluyhteisössä – Lue tästä kaikki Tampere 3 -hankkeesta

Twitterissä ulosmarssista raportoidaan aihetunnisteella #tampere3walkout:

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="en"><p lang="fi" dir="ltr">Yliopistolla on itsehallinto! Tänään oli <a href="https://twitter.com/UniTampere?ref_src=twsrc%5Etfw">@UniTampere</a>

Tämän vuoksi marssitaan

Tampereen yliopiston väki valmisteli ulosmarssia jo tiistaina kokouksessaan, jossa tuotiin esiin huoli siitä, että opiskelijoiden ja henkilökunnan edustajia ei ole kuunneltu riittävästi ja luonnoksen kommentointiin on annettu niukasti aikaa.

Johtosääntö määrittelee, miten valta yliopistossa jaetaan ja millainen on päätöksentekorakenne.

Johtosääntöluonnoksen mukaan konsistorin koko olisi 18 jäsentä, jotka edustaisivat yliopistoyhteisöä epätasaisesti. Professoreille ja apulaisprofessoreille johtosääntö osoittaa kahdeksan edustajaa, muulle henkilöstölle kuusi, opiskelijoille neljä.

Lue myös: Syyttely Tampere3:n yksityiskohdista käy kuumana – Oikeuskanslerinvirastoon ei ole silti kanneltu tai pyydetty sieltä lausuntoa

Uuden Tampereen yliopiston siirtymäkauden hallitus kokoustaa lauantaina uuden yliopiston johtosäännöstä, josta annettiin esitysluonnos lausuntokierrokselle viikko sitten lauantaina.

Lausuntoja annettiin vielä keskiviikkoiltana tiukan aikataulun vuoksi.

Tässä tiivistyksen lausunnoista:

Tampereen yliopiston kollegio

Johtosääntöluonnoksen suurimpia ongelmia ovat kollegion mielestä hallituksen valintamenettely ja keskeisen yliopistoyhteisöä edustavan hallintoelimen eli konsistorin kokoonpano ja puheenjohtajuus. Ne ovat kollegion mielestä luonnoksessa yliopistolain vastaisia, eivätkä sen mielestä siksi edistä yliopistoyhteisön tasavertaista osallistumista uuden yliopiston rakentamiseen. Kollegio toivoo, että Tampereen uusi, monialainen yliopisto olisi edelläkävijä yhteisöä motivoivassa johtamiskulttuurissa.

Tampereen ylioppilaskunta Tamy

Ylioppilaskunta muuttaisi esitystä niin, että hallituksen valinnan prosessissa valta on yliopistoyhteisöllä. Ylioppilaskunnan mielestä hallituksen valintaa valmistelevan nimityskomitean tulisi koostua neljästä sisäisestä ja kahdesta ulkoisesta jäsenestä, ja sen puheenjohtajuuden olisi oltava yhteisön sisäisillä jäsenillä. Tamy arvioi, että konsistorin valtaa palauttaa nimityskomitean esittämä kokoonpano valmisteluun ei voida rajata luonnoksen esittämällä tavalla.

Tampereen teknillisen yliopiston konsistori

Konsistorin mielestä hallituksen valinnassa konsistorin puheenjohtajana pitää toimia jonkun muun kuin toimivan johdon edustajan. Konsistorin tiedotteen mukaan johtosääntöluonnoksessa eniten keskustelua herätti tiedekuntien määrä. TTY:n konsistori on edelleen aiempien kannanottojensa takana, eli strategisen johtamisen vahvistamiseksi tiedekuntien määrää tulisi vähentää esitetystä seitsemästä. TTY:n konsistorin keskustelussa tuli myös esille opiskelijoiden toivomus konsistorin tasakolmikantaedustuksesta eri henkilöstöryhmien välillä. Koko konsistori piti tärkeänä henkilökohtaisia varajäseniä, koska uusi konsistori tulee toiminnan käynnistyttyä kokoontumaan suhteellisen usein.

Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunta TTYY

Ylioppilaskunta esittää konsistoriin ja tiedekuntaneuvostoihin tasakolmikantaa. TTYY:n mielestä konsistorissa pitäisi olla kuusi professoria, kuusi muun opetus- ja tutkimushenkilökunnan ja muun henkilökunnan edustajaa sekä kuusi opiskelijaa. Se haluaa konsistorin ilman alakohtaisia kiintiöitä ja konsistorin jäsenille varajäsenet ja nimityskomitean puheenjohtajuuden yhteisölle sekä muuttaisi vielä tiedekuntarakennetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos