Tampereen yliopiston henkilökunta haluaa mukaan yliopiston hallitukseen - Tampere - Aamulehti

Lisää valtaa meille, sanovat Tampereen yliopiston työntekijät tuoreessa tutkimuksessa: ”Henkilöstöllä on tunne, että sen ääni ei tarpeeksi kuulu”

Tutkimukseen vastanneiden enemmistö haluaa, että Tampereen yliopiston hallituksessa on vähintään kolme yliopistoyhteisön jäsentä.

Tampereen yliopiston keskustakampus, Päätalo.

19.9.2019 17:59

Aamulehti

Tampereen yliopiston työntekijät ovat tyytymättömiä tapaan, jolla yliopistossa tehdään päätöksiä. Torstaina julkistetusta tutkimuksesta käy ilmi, että henkilöstö haluaa lisää vaikutusvaltaa.

Tampereen yliopistossa työskentelee noin 3 900 ihmistä. Suurin osa kyselyyn vastanneista haluaa yliopiston hallitukseen merkittävästi nykyistä enemmän yliopistoyhteisön jäseniä.

Tällä hetkellä henkilökunnalla ei ole yhtään edustajaa.

–Tämä on heikentänyt merkittävästi henkilöstön roolia uudessa yliopistossa. Suunnanmuutos on saanut monet kysymään, toteutuuko tieteen vapauden turvaava yliopistojen itsehallinto enää nykytilanteessa, sanoo tutkimushankkeen johtaja, akatemiatutkija Hanna Kuusela.

Opiskelijoilla on hallituksessa yksi paikka. Tehtävää hoitaa tällä hetkellä kansanedustaja ja Tampereen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Iiris Suomela.

Enemmistö paikoista yliopistolaisille

Puolet vastanneista on sitä mieltä, että hallituksen seitsemästä jäsenestä enemmistön, eli vähintään neljän, pitäisi olla yliopistoyhteisön jäseniä. Entisen Tampereen yliopiston työntekijöille tämä on tärkeämpää kuin entisen Tampereen teknillisen korkeakoulun työntekijöille.

Viidennekselle vastanneista riittäisi, että yliopistolaisia olisi hallituksessa kolme – yksi professori, yksi muu henkilöstön edustaja ja yksi opiskelija.

– Yhteenvetona voi sanoa, että henkilöstöllä on tunne, että sen ääni ei tarpeeksi kuulu, Kuusela sanoo.

Lisää äänestyksiä yliopistoon

Tutkimuksen mukaan työntekijät haluavat vaikuttaa yliopiston päätöksentekoon myös muilla tavoin. Seitsemän kymmenestä kyselyyn vastanneista kannatti rehtorin ja dekaanien valitsemista suorilla vaaleilla.

Tällä hetkellä henkilöstö pääsee vaikuttamaan konsistorissa, joka päättää akateemisista asioista, kuten tutkinto-ohjelmien perustamisesta tai lakkauttamisesta.

– Montaa hiertää se, että vaikutusvaltaa ei ole tarpeeksi, Kuusela sanoo.

Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyivät uudeksi Tampereen yliopistoksi vuoden 2019 alussa. Uusi johtamismalli on puhuttanut jo pari viime vuotta.

– Välillä tilanne on ollut hyvinkin polarisoitunut. Yliopistot ovat demokraattisiksi tarkoitettuja yhteisöjä, ja jos yhteisön tahto ei toteudu niiden päätöksentekorakenteissa, on demokratia niissä rikki, sanoo hankkeen tutkija Mikko Poutanen.

Lähes 2 000 vastasi kyselyyn

Tampereen yliopiston henkilöstölle tehty verkkokysely toteutettiin maalis-huhtikuussa 2019.

Kyselyyn vastasi noin puolet uuden yliopiston henkilöstöstä eli 1 894 henkilöä. Eri henkilöstöryhmät ja eri tiedekuntien henkilöstö vastasivat kyselyyn jokseenkin yhtä aktiivisesti.

Opiskelijoiden ja apurahatutkijoiden kantoja ei kysytty.

Tutkimuksen rahoitti Koneen säätiö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos