Tamperelaisen kerrostalon pihaan ilmestyi eristysnauhoja – Monen kammoksuma tuholainen aiheuttaa päänvaivaa nyt keskustassa - Tampere - Aamulehti

Tamperelaisen kerrostalon pihaan ilmestyi eristysnauhoja – Monen kammoksuma tuholainen aiheuttaa päänvaivaa nyt keskustassa

Lämmin talvi on mahdollisesti syy sille, että rottia on näkynyt vuodenaikaan nähden tavanomaista enemmän. Viimeksi tammikuussa rottia häädettiin Hervannasta.

Aamulehden lukija havaitsi rottien myrkyttämisen olevan käynnissä Laukontorin läheisyydessä sijaitsevan kerrostalokiinteistön piha-alueella. ­

14.2.2020 20:24 | Päivitetty 14.2.2020 21:04

Aamulehti

Tampereen keskustassa, Laukontorin tuntumassa sijaitsevan kerrostalon piha-alueelle ilmestyi kuluvalla viikolla eristysnauha sekä lappu, jossa kerrotaan jyrsijätorjunnan olevan käynnissä.

Tapaus ei kuluvana vuonna ainut laatuaan. Esimerkiksi tammikuun lopulla Aamulehti uutisoi Tampereen Hervannassa käynnissä olleesta rottien myrkyttämisestä.

Rottaongelmia on ollut myös aikaisempina vuosina. Esimerkiksi vuonna 2018 rottia vastaan taisteltiin laajalla rintamalla Tampereen Sorsapuistossa.

Hervannassa taistellaan rottia vastaan, ongelma jatkunut jo kuukausia – seuraava tarkastus ratkaisee jatkon

Ekologi ja evoluutiobiologi Tuomas Aivelo tutkii parhaillaan rottien määrää Helsingissä. Hän toteaa, että vaikka tutkimus kohdistuu Helsinkiin, ei rottaongelma koske ainoastaan pääkaupunkia.

– Rottaongelmia on ollut juurikin myös Tampereella, mutta myös esimerkiksi Jyväskylässä, Porissa, Hämeenlinnassa ja Pietarsaaressa. Voi sanoa, että siellä missä on ihmisiä, on rottia, hän toteaa.

Aivelo kertoo uskovansa, että lämmin sää on selitys sille, että rottia on näkynyt tänä talvena paljon.

– Tyypillisesti rottakannat romahtavat talvella, koska on kylmää ja vähemmän ravintoa saatavilla. Keväällä rottakanta lähtee jälleen kasvuun ja kasvaa syksyyn saakka.

Aivelo uskookin, että tulevana keväänä rottakanta on huomattavan suuri.

– Rottakanta kasvaa nopeasti, sillä rotta kantoaika on 21 päivää ja se synnyttää keskimäärin 8-12 poikasta. Sukukypsyyden rotat tavoittavat kahden kuukauden ikäisinä, joten myös rottamäärä kasvaa huomattavan nopeasti.

Rotan huomaa erityisesti talvella

Aivelon mukaan rotan tai rottien saapumisen pihapiiriin huomaa etenkin talvella, kun lumeen jää tasaisia, noin kahden senttimetrin kokoisia pyöreitä jälkiä ja häntäviiruja.

Rottia havaitaan herkemmin paikoilla, jossa on esimerkiksi lintujen ruokintapaikkoja. Aivelo muistuttaakin, että jos rottia havaitsee lintujen maaruokintapaikoilla, on ruokinta syytä siirtää ylemmäs. Jos rottia näkyy vielä tämänkin jälkeen, on ruokinta syytä lopettaa.

– Myös jäteastiat vetävät rottia puoleensa, joten on hyvä huolehtia, etteivät rotat pääse nakertamaan tietään jäteastioiden luo.

Jos rottia alkaa näkymään päiväsaikaan, on tämä Aivelon mukaan merkki siitä, että niitä on paljon ympäriinsä.

Rottien pesät sijaitsevat maan sisällä tai esimerkiksi terassin alle kaivetussa kolossa.

Jos rottia havaitsee, kannattaa ottaa yhteys ammattilaiseen.

Aivelo muistuttaa, että rotanmyrkkyä ei nykyään juurikaan myydä kansalaisille, eikä loukuttaminen ole helppoa siksi, että rotat ovat melko fiksuja ja osaavat välttää näitä.

Suomessa ei vaaraa vaarallisista taudeista

Rotat kantavat myös loisia, jotka voivat tarttua ihmiseen ulosteen kautta. Aivelo kertoo, että näitä ovat esimerkiksi heisi- ja sukkulamadot. Tapauksia ei kuitenkaan ole Suomessa juuri ollut.

Virus- ja bakteeritartunnoista ei Suomessa ole vielä tietoa.

– Jos rotat levittäisivät Suomessa joitakin vaarallisia tauteja, tietäisimme niistä kyllä.

Tilanne on kuitenkin toinen trooppisilla alueilla, joilla rotat voivat levittää monia vaarallisia tauteja.

– Esimerkiksi leptospiroosi tappaa kymmeniä tuhansia ihmisiä vuosittain. Ilmastonmuutoksen vuoksi tapauksia on havaittu myös pohjoisempana. Esimerkiksi New Yorkissa on viime vuosina ollut muutamia tällaisia tapauksia, joihin ihminen on myös kuollut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?