Tampereella lähes 300 vuokratontin vuokra nousee tänä vuonna - Tampere - Aamulehti

Yli 240 omakotitalon ja 31 kerros- tai rivitaloyhtiön tontin vuokrasopimus uusitaan Tampereella tänä vuonna – vuokrat moninkertaistuvat

Tampereen kaupunki uusii tonttien vuokrasopimuksia joka vuosi. Uudet vuokrat ovat markkinahintaisia.

Sammonkatu 34:ssä ja 36:ssa tonttivuokra nousi viime vuonna yli 11-kertaiseksi. Samassa Kiinanmuurissa olevat kolme muuta taloyhtiötä selvisivät aiemmin pienemmillä vuokrankorotuksilla.

11.2.2020 12:59

Aamulehti

Tänä vuonna Tampereella uusitaan 287 vuokratontin sopimus. Tonteista 248 on pientalotontteja, 31 yhtiömuotoista asuinrakennustonttia ja 8 yritys tai yleisten rakennusten tonttia. Viime vuonna uusittiin 176 sopimusta.

Pientalotonttien vuokrasopimuksia uusitaan vuonna 2020 pääasiassa Viinikassa ja Petsamossa, useilla muilla alueilla uusitaan muutamia sopimuksia kullakin.

Uudet sopimukset tehdään 50 vuodeksi. Nyt uusittavat sopimukset ovat vuodelta 1959 ai 1969, jos sopimuksen kesto on ollut 60 tai 50 vuotta.

Vuokrasopimuksen uusimisen yhteydessä hinnat nousevat huomattavasti. Korotus voi olla 5 – 10-kertainen.

Maanvuokra nousee samaan tapaan myös kerros- ja rivitalotonteilla. Esimerkiksi Tampereen Kalevassa sijaitsevan asunto-osakeyhtiön tonttivuokra lähes kuusinkertaistui 31 951 eurosta 186 726 euroon vuodessa vuonna 2017.

Vuokratulot merkittäviä

Kaupunginvaltuuston hyväksymien linjausten mukaan vuokratun asuintontin vuosivuokra on 4 prosenttia tontin pääoma-arvosta. Vuokra sidotaan elinkustannusindeksiin.

Maanvuokratulot ovat merkittäviä Tampereelle. Vuonna 2018 ne vastasivat yli yhtä kunnallisveroprosenttiyksikköä.

Korotus ei tule yllätyksenä, sillä vuokralaisille ilmoitetaan kirjallisesti uusi vuokra maanvuokrasopimuksen päättymistä edeltävänä vuonna.

Ensimmäinen kirje maanvuokrasopimuksen päättymisestä lähtee kolme vuotta ennen sopimuksen päättymistä eli ne, joiden vuokrasopimus päättyy tänä vuonna ovat saaneet ensimmäisen tiedon 2017.

– Vuokrasopimus on totta kai jokaisella vuokralaisella tallessa ja tiedossa, sanoo maankäyttöpäällikkö Heli Toukoniemi Tampereen kaupungilta.

Alustavan arvion uudesta vuokrasta vuokralainen voi tiedustella halutessaan koska tahansa.

– Vuokrien tiedustelu etukäteen on yleistä, Toukoniemi sanoo.

Kaikki ovat halunneet jatkaa

Toukoniemi sanoo, että korotuksista tulee paljon kritiikkiä.

Asukkaan on hyvä ennakoida tilanne ja varautua tilanteeseen.

Tampereella ei ole koskaan käynyt niin, että maanvuokralainen ei olisi halunnut jatkaa sopimusta.

– Jos vuokralainen ei haluaisi uutta maanvuokrasopimusta, vanha vuokrasopimus päättyisi sopimuksen mukaisesti. Eri sopimuksissa on erilaisia ehtoja. Päättymisehdot pitää siis aina lukea kyseisestä sopimuksesta.

Ohjeet asuntotonttien vuokrasopimusten uusimisesta löytyvät Tampereen kaupungin nettisivuilla asuminen ja ympäristö -kohdasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut