Kannabiskasveja takavarikoidaan Tampereella viikoittain - Tampere - Aamulehti

”Kauhea kannabiksen haju levisi asuntoihin”, kertoo tamperelainen kerrostaloasukas – Poliisi takavarikoi kannabiskasveja Tampereella viikoittain

Poliisin mukaan kannabiksen kasvattaminen on niin yleistä Tampereella, että kasveja takavarikoidaan viikoittain. Kotietsintään riittää periaatteessa jääminen kiinni kannabiksen käytöstä.

Suomi on pitkälti omavarainen kannabismaa. Kannabiksen kasvattaminen on laitonta, mutta se on yleistä Tampereella. Kasvit työllistävät poliisia lähes viikoittain. Arkistokuva.

4.7.2019 15:00

Aamulehti

”Isohko poliisietsintä asunnossa kesti noin 2–3 tuntia, ja ilmeisesti saaliina oli kannabiskasvattamo. Kauhea kannabiksen haju levisi asuntoihin ja myös ulkona katku leijaili pitkään.”

Näin Tampereen Linnainmaalla asuva Aamulehden lukija kuvailee keskiviikkoista kerrostaloasuntoon kohdistunutta kotietsintää, joka on varsin tyypillinen osa poliisin työtä Tampereella.

Rikoskomisario Markku Laakso Sisä-Suomen poliisista vahvistaa, että Linnainmaalla oli keskiviikkona poliisitehtävä, mutta ei kommentoi yksityistapausta tarkemmin.

Hän kertoo yleisellä tasolla, että kannabiskasvien takavarikoiminen yksityisasunnoista on Tampereella viikoittaista tai jopa päivittäistä.

– Poliisi paljastaa näitä kannabiksen kasvattamiseen liittyviä rikoksia Tampereella vähintään viikoittain. Näitä tulee koko ajan poliisin tietoon, Laakso sanoo.

Tieto kannabiksen kasvattamisesta tulee poliisille yleensä toisen rikoksen yhteydessä tai poliisin valvonnan kautta. Usein myös naapurit vinkkailevat epäilyksistään poliisille.

Tyypillisesti poliisi takavarikoi yhden tai muutaman kasvin, mutta osa kasvattamisesta on hyvin ammattimaista. Toisinaan Tampereella tulee vastaan myös tapauksia, joissa kannabista kasvatetaan järjestelmällisesti esimerkiksi asumattomissa varastotiloissa.

Kannabissätkä riittää periaatteessa kotietsintään

Suomessa kannabiksen käyttö, myynti ja kasvattaminen on laitonta.

Kannabiksen kasvattaminen tulkitaan huumausaineen valmistamiseksi. Siitä voi saada tuomion huumausainerikoksesta. Huumausainerikoksen rangaistusasteikko vaihtelee sakoista 2 vuoteen vankeutta.

Jos kasvimäärä on suuri, tekomuoto voi olla törkeä, ja rangaistus voi olla 1–10 vuotta vankeutta.

Jos taas henkilön taskusta löytyy esimerkiksi pari grammaa kannabista, tutkitaan tapausta yleensä huumausaineen käyttörikoksena. Käyttörikoksen rangaistusasteikko vaihtelee sakoista kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Poliisi saa tehdä epäillyn kotiin kotietsinnän pakkokeinolain nojalla, kun epäillystä rikoksesta on mahdollista saada vähintään kuusi kuukautta vankeutta. Kotietsinnän valtuuttaa rikoskomisario tai komisario.

– Lainsäätäjä on siis tehnyt huumausaineen käytöstä jo itsessään sellaisen rikoksen, joka mahdollistaa kotietsinnän, Laakso sanoo.

Poliisi ei tee kotietsintää kaikille, jotka jäävät kiinni huumeiden käyttämisestä.

– Etsintä tehdään, kun se on tarkoituksenmukaista, järkevää ja edistää rikoksen selvittämistä, Laakso sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut