Rantatunnelin keskinopeusvalvonta ja ylinopeudet - Tampere - Aamulehti

Pieleen mennyt hankinta lykkäsi Tampereen Rantatunnelin keskinopeusvalvontaa jälleen – ”Harmillisesti nämä venyvät ja vanuvat”

Tampereen Rantatunnelin nopeusvalvonta nousi keskusteluun pian sen jälkeen, kun Rantatunneli avattiin liikenteelle marraskuussa 2016. Tunneli on nyt ollut avoinna kaksi ja puoli vuotta, mutta automaattivalvonnasta ei ole tietoakaan.

5.7.2019 13:51 | Päivitetty 5.7.2019 15:23

Edellinen aikataulu keskinopeusvalvonnan käyttöönotolle oli kuluvan vuoden aikana, mutta aikataulu ei tule pitämään.

Takkuavan hankkeen taustalta löytyy useita tekijöitä, joita ovat esimerkiksi laitteiden vähäinen saatavuus sekä mönkään mennyt hankinta.

–Keskinopeutta mittaavia laitteita on vaikka minkälaisia. Mutta sellaisia vain muutamia, joissa on myös kasvotunnistus, kertoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Ihalainen.

Ihalainen kertoo, alkuperäinen suunnitelma oli hankkia keskinopeusvalvonta Norjasta, jossa sellainen oli kehitetty kokonaan valtion toimesta, tällöin se olisi voitu hankkia ilman kilpailutusta. Myöhemmin kuitenkin selvisi, että järjestelmän käytössä on käytetty ulkopuolisia, yksityisiä yrityksiä, jolloin hankinta kariutui.

Lue myös:Tältä näyttävät Suomen uudet peltipoliisit: 4,4 miljoonan euron sopimus – sijoituspaikat selvillä, tulossa Tampereellekin

Hanke ei jäissä

Ihalainen ei osaa arvioida, koska keskinopeusvalvonta Rantatunneliin saadaan.

–Tänä vuonna sitä ei sinne kuitenkaan enää saada. Tällä hetkellä selvittelemme saatavilla olevia laitteita ja jossakin vaiheessa järjestämme kilpailutuksen. Meillä on melko vähän resursseja täällä hankinnassa, jonka seurauksena nämä harmillisesti venyvät ja vanuvat, Ihalainen sanoo.

Ihalaisella ei ole odotuksia aikataulun kanssa, mutta toivoo hankkeen etenevän, jotta keskinopeusvalvontaa päästään pilotoimaan.

Ihalaisen mukaan keskinopeusvalvonta olisi paras tapa valvoa liikennettä Rantatunnelissa.

– Autoilijoiden kannalta tämä olisi myös reiluin tapa valvoa nopeutta. Rantatunnelissa on sekä ala-, että ylämäkeä. Kun ajaa alamäkeen, nopeus kasvaa herkästi. Ylämäkeen se taas hieman hidastuu, jolloin keskinopeus tasoittuu, Ihalainen toteaa.

Suomessa otetaan ensi viikolla käyttöön myös 42 uutta valvontakameraa, joista 23 on asennettu 4-tielle ja 16 6-tielle, Kaksi Helsinkiin ja yksi Ouluun. Tampereelle uusia tutkakameroita ei ole ensimmäisessä vaiheessa tulossa.

Sensys Gatso Group AB:n valvontakameran tutka seuraa kohteen aikaa, nopeutta, etäisyyttä, suuntaa ja ajokaistaa koko sen ajan, kun kohde on tutkan kentässä.­

Edit 5.7.2019 kello 15.22: Korjattu tieto tunnelin avausajankohdasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?