Bussien yöliikennettä aiotaan vähentää Tampereen seudulla - Tampere - Aamulehti

Ravintolarajoitukset heijastuvat bussiliikenteeseen – yöliikennettä aiotaan vähentää Tampereen seudulla marraskuusta lähtien merkittävästi

Uusin päätös ravintoloiden aukioloaikojen rajoittamisesta vähentää yöliikenteen tarvetta viikonloppuisin. Tammikuussa aiotaan vähentää myös päivävuoroja.

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti keskiviikkona 28. lokakuuta pidetyssä kokouksessaan joukkoliikenteen hinnoista, lipuista ja maksukäytännöstä vuodelle 2021.­

23.10.2020 17:44

Aamulehti

Tampereen seudun bussien yöliikennettä aiotaan vähentää 16. marraskuuta alkaen.

Syynä suunniteltuun muutokseen on uusin päätös ravintoloiden aukioloaikojen rajoittamisesta, joka vähentää yöliikenteen tarvetta viikonloppuisin.

– Kysymys on kokonaisuudessaan noin 30–35 prosentin matkustajamäärän vähennyksestä aiempiin vuosiin verrattuna. Toki eniten matkustus on vähentynyt työmatkaliikenteessä, mutta se näkyy myös viikonlopun vapaa-ajan matkustuksessa, Tampereen seudun joukkoliikenteen suunnittelupäällikkö Juha-Pekka Häyrynen kertoo.

Keväällä matkustajamäärän vähenemä oli Häyrysen mukaan enimmillään 70 prosenttia. Kesällä parhaimmillaankin matkustajamäärä oli 25 prosenttia pienempi kuin vuonna 2019.

Nysse-liikenteeseen ehdotetaan muutoksia 16. marraskuuta alkaen sekä kevätkaudella 4. tammikuuta ja 5. huhtikuuta alkaen. Ehdotukset liikennöinnistä käsitellään Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnassa ensi viikon keskiviikkona 28. lokakuuta.

Häyrysen mukaan muutoksilla voidaan saada aikaan useamman sadan tuhannen euron säästöt.

Muutos koskee heti 15 linjaa

Lautakunnalle ehdotetaan, että 16. marraskuuta alkaen vähennetään perjantain ja lauantain sekä lauantain ja sunnuntain välistä yöliikennettä.

Lauantain vastaisena yönä ei liikennöitäisi perjantain yövuoroja, ja sunnuntain vastaisena yönä liikennöitäisiin viimeiset vuorot keskustasta samaan aikaan kuin arkipäivinä. Muutos koskisi linjoja 1, 2, 3, 4Y, 5, 6, 8, 9, 17, 25, 40, 50, 70Y, 80Y sekä 90.

– Suurin osa puolenyön jälkeen ajettavasta liikenteestä keskeytettäisiin viikonloppuisin. Siellä tämä vähennystarve on ilmeisempi ja tullut nopeammin tullut, kun on ravintoloiden aukiolorajoituksia ja tapahtumia rajoitetaan. Yöajan kysyntää ei ole niin paljon, Häyrynen sanoo.

Mikäli koronatilanne muuttuu parempaan suuntaan ja ravintoloiden aukioloajat pitenevät pysyvämmin, tilanteeseen aiotaan reagoida.

– Silloin luonnollisesti lähdetään valmistelemaan, että yövuorot palautetaan.

Häyrysen mukaan yövuorot eivät ole kovin ratkaisevassa roolissa kustannussäästöjen hakemisessa.

– Enemmänkin yövuorojen vähentämisellä pyritään tukemaan yhteiskunnan toimintaa, että virus ei leviäisi yöelämässä, Häyrynen sanoo.

Tammikuussa muutoksia myös päivävuoroihin

4. tammikuuta 2021 alkavan liikennöintikauden vuorotarjontaa ehdotetaan vähennettäväksi linjoilla 1, 2, 4, 6, 9, 12, 24, 25, 35 ja 42.

– Arkipäivien muutokset koskevat vain muutamia linjoja, joissa on tiheä vuorotarjonta, sitä harvennetaan hieman. Se ei näy matkustajille juurikaan, mutta sillä saadaan säästöjä.

Osa muutoksista ehdotetaan toteutettavaksi 4. tammikuuta alkaen ja osalla linjoista vasta 5. huhtikuuta alkaen.

Lähes kaikille linjoille esitetään liikennöintiä lauantaisin sunnuntain aikataulujen mukaan. Poikkeuksia ovat linjat 55 sekä 79. Lauantaiaamuihin varmistetaan työssäkäyntiyhteydet.

Linjojen 91 ja 92 viikonloppuliikennöinti esitetään keskeytettäväksi 4.1.–5.4.2021 vähäisen matkustajamäärän vuoksi. Liikennöintiä vähennetään myös viikonloppuöistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?