Taysin tekonivelsairaala johtaa ensileikkausten tilastoa - Tampere - Aamulehti

Tekonivelsairaala Coxa johtaa leikkaustilastoa – Ensileikkauksia Tampereella huomattavasti enemmän kuin Turussa tai Helsingissä

Lonkan ja polven tekonivelten ensileikkausten määrä jäi THL:n alle minimirajan yhdeksässä julkisessa sairaalassa.

Tekonivelsairaala Coxa tekee leikkaukset Tampereella, mutta sillä on polikliininen toimipiste Helsingissä sekä ortopedien etäpoliklinikat Turussa, Lahdessa, Porissa, Valkeakoskella ja Kangasalla.­

13.10.2020 8:10

Aamulehti

Tekonivelsairaala Coxa johtaa kirkkaasti ensileikkausten tilastoa.

Lonkan ja polven tekonivelten ensileikkausten määrä jäi alle minimirajan yhdeksässä julkisessa sairaalassa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Tampereen Coxa teki viime vuonna THL:n raportin mukaan lähes 4 700 ensileikkausta, kun Turun ja Helsingin yliopistollisissa sairaaloissa määrät jäävät noin kahteen tuhanteen ensileikkaukseen.

Coxa johtaa ensileikkauksissa

Valtioneuvoston asetuksen mukaan tekonivelkirurgia voi jatkua sairaalassa vain, jos se tekee vähintään 600 ensileikkausta vuodessa.

Coxa teki viime vuonna lähes 4 700 ensileikkausta THL:n tuoreen raportin mukaan.

Tekonivelsairaala Coxa on Suomen ainoa tekonivelleikkauksiin erikoistunut sairaala, jossa työskentelee yli 250 alan ammattilaista.

Leikkaukset tehdään Tampereella, mutta Coxalla on polikliininen toimipiste Helsingissä sekä ortopedien etäpoliklinikat Turussa, Lahdessa, Porissa, Valkeakoskella ja Kangasalla.

Coxan pääomistajat ovat Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja Tampereen kaupunki. Lisäksi osuuksia omistavat muun muassa Kanta-Hämeen, Etelä-Pohjanmaan, Päijät-Hämeen ja Vaasan sairaalapiirit sekä Mänttä-Vilppula, Sastamala ja Valkeakoski.

Suunta on ollut sama useamman vuoden, sanoo Coxan toimitusjohtaja Kristiina Michelsson.

– Olemme erikoistuneet tekonivelkirurgiaan, myös kaikkein vaikeimpiin leikkauksiin. Meillä on myös laaja sairaanhoitopiireistä ja kunnista koostuva osakaskanta, joten potilaita tulee isolta alueelta.

Toinen puoli asiaa on Michelssonin mukaan valinnanvapaus. Ihmiset valitsevat Coxan kiireettömän erikoissairaanhoidon hoitopaikakseen.

Michelsson sanoo, että sairaala on saanut potilailtaan hyvää palautetta. Hoitoon myös pääsee kohtuullisessa ajassa.

–Potilas pääsee meillä leikkaukseen noin neljässä kuukaudessa siitä, kun meille tulee lähete. Ensileikkausten yleisin syy on nivelrikko ja odotuskuukaudet leikkaukseen tuntuvat usein pitkiltä.

Coxalla on seitsemän leikkaussalia ja 87 vuodepaikkaa. Potilaat kotiutuvat ensileikkauksesta usein jo seuraavana päivänä.

Coxa on myös päivystävä sairaala ja hoitaa tekoniveliin liittyviä päivystystapauksia eri puolelta Suomea. Hankalammat päivystystapaukset vaativat yleensä pidemmän hoitojakson sairaalassa.

STM aikoo hankaloittaa Coxan ja Sydänsairaalan potilashankintaa pääkaupunkiseudulta: ”Husia on harmittanut se, että helsinkiläiset potilaat ovat tulleet tänne”

Yhdeksän jäi alle minimin

600 lonkan ja polven tekonivelten ensileikkausta on Valtioneuvoston asetuksen mukainen minimimäärä tekonivelkirurgian jatkumiselle julkisissa sairaaloissa. Ensileikkausten määrä jäi alle minimirajan yhdeksässä julkisessa sairaalassa.

Kuudessatoista sairaalassa ensileikkausten määrä oli yli 600.

Asetus ohjaa THL:n raportin mukaan toimintaa. Alle 600 ensileikkausta tehneiden julkisten sairaaloiden määrä on vähentynyt puolella vuodesta 2017 vuoteen 2019 mennessä.

Tampereen yliopistollisen sairaalan Coxassa pirkanmaalaisten osuus leikatuista potilaista on tänä vuonna 49 prosenttia.

Soten uudessa lakiluonnoksessa pyritään lopettamaan julkisomisteisten terveyspalveluiden toiminta oman maakunnan ulkopuolella. Taysin tekonivelsairaala Coxalla on etätoimipisteitä muissa maakunnissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?