Kiinteistöliitto Pirkanmaan toiminnanjohtaja neuvoo taloyhtiötä varautumaan suuriin vuokrannousuihin - Tampere - Aamulehti

Tamperelaisten taloyhtiöiden pitää nyt varautua merkittäviin tonttivuokran nousuihin – Asiantuntija: "Maksuja pitää korottaa jo hyvissä ajoin ennen kuin se osuu kohdalle"

Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtajan Jorma Koutosen mukaan yhdenvertaisuuskeskustelu herää heti, kun naapuritonteilla on isoja eroja vuokrasopimuksissa. Taloyhtiöiden olisi hyvä miettiä jo etukäteen, milloin vuokrasopimus uudistuu ja miten kulushokkia pystyttäisiin pehmentämään.

Tampereen kaupungin omistamien kerrostalo- ja rivitalotonttien vuokrankorotukset ovat kismittäneet erityisesti Kalevassa, jossa kaupunki on uusinut 50–60 vuotta vanhoja maanvuokrasopimuksia.

24.3.2019 11:22 | Päivitetty 24.3.2019 11:31

Aamulehti

Kun tonttivuokra nousee yhtäkkiä moninkertaiseksi, mukana tulee tuntuvia vaikutuksia asumiskustannuksiin, vastikkeisiin ja vuokriin. Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtaja Jorma Koutonen kertoo, että kiinteistöliitolle on tullut paljon edunvalvonnallisia kysymyksiä sen jälkeen, kun uusi hintavyöhykekartta otettiin käyttöön Tampereella.

– Vuokrat muuttuivat käytännössä yhdessä yössä täysin uudelle tasolle ilman että nousuun pystyi varautumaan, niin se on epäkohta. Käytännössä talousarvion on saanut kirjoittaa uusiksi. Yhdenvertaisuuskeskustelu herää heti, kun naapuritonteilla on näin isoja eroja.

Vuoden alusta asuintonttien vuokra on mahdollista maksaa Tampereella neljässä erässä aiemman kahden sijaan. Koutosen mielestä kaupungin olisi syytä miettiä myös muita keinoja, joilla taloyhtiöille tulevaa kulushokkia pystyttäisiin pehmentämään.

– Pienellä räätälöinnillä nämäkin korotukset voisi hoitaa ilman, että niistä tarvitsisi käydä mitään suuria vääntöjä. Siihenkin menee aikaa ja paukkuja, kun näitä selvitellään.

Yhtenä ehdotuksena Koutonen nostaa esiin vuokrankorotusten porrastamisen, eli vuokra nousisi uudelle tasolle asteittain. Vastaavanlaista järjestelmää on kokeiltu aiemmin muun muassa Helsingissä.

Koutonen näkee, että porrastus sopisi erityisesti uuden hintavyöhykearvion jälkeen tehtyihin sopimuksiin esimerkiksi Kalevassa, jossa muutos vuokrissa on ollut raju.

– Muutaman vuoden porrastuksilla kaupunki voisi tuoda taloyhtiöille pientä joustoa, ja ehkä myös vastata näihin yhdenvertaisuuskysymyksiin. En usko, että siinä kaupungin tulokehityskään hirveästi vaarantuisi.

Toisena vaihtoehtona Koutonen ehdottaa, että kaikille kiinteistöille annettaisiin mahdollisuus lunastaa tontti käypään markkinahintaan. Tällainen liennytys kohtelisi samalla tavalla niin vanhoja kuin uusiakin sopimuksia. Toistaiseksi Tampereen voimassa olevien maapolitiikan linjausten mukaan vuokratonttia ei ole mahdollista lunastaa.

Äkkinäisiä liikkeitä

Vaikka Koutonen ymmärtää yllättävien korotusten aiheuttaman harmistuksen, hän muistuttaa, että maailma on muuttunut siitä, kun vuokrasopimukset on ensimmäisen kerran solmittu. Tähän saakka tonteilla on saanut asua halvalla.

– Sopimukset on alun perin tehty olosuhteissa, joissa kaupunki on yrittänyt luoda edellytyksiä nopealle rakentamiselle. Näissä sopimuksissa vuokrat ovat olleen elinkustannusindeksiin sidottuja, ja vuosien kuluessa ne ovat jääneet jälkeen markkinahinnoista. Tampere on kuitenkin kasvukeskus, jossa tonttien hinnat ovat nousseet melkoisesti.

Koutonen uskoo, että nykyään kaupunki näkee vuokratontit sijoituksena, josta saa jatkuvaa tulovirtaa. Uusissa sopimuksissa kaupunki pitää kiinni siitä, että vuokrat ovat markkinahintaisia.

– Eihän kaupunki ole tässä mitenkään laittomasti toiminut, siellä on vain noudatettu vahvistettua tonttipolitiikkaa. Markkinahintojen taso on varmasti yllättänyt kaupunginkin. Muutos on tuonut ennakoimatonta lisätuloa kaupungin kassaan.

”Ihmettelisin, jos joku taloyhtiö ei olisi tietoinen, että vuokrankorotus on tulossa. Silloin on taloyhtiön asiat hoidettu huonosti. On taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän vastuu tiedottaa asukkaita muutoksista.”

Koutonen peräänkuuluttaa kaupungin tonttipolitiikalta pitkäjänteisempää näkökulmaa. Hänen mukaan äkkinäiset liikkeet aiheuttavat aina levottomuutta.

– Pienemmässäkin mittakaavassa: jos kahvipaketin hinta tuplaantuisi, syntyisi heti liikehdintää ja kohua kahvimarkkinoilla. Kun taloyhtiössä nostetaan pysyvästi vastiketta 1,5 euroa per neliö kuukaudessa, niin hätä on jo suuri. Miten käy korjaushankkeiden? Se johtaa todennäköisesti myös epävarmuuteen osakkeiden kaupankäynnissä.

Varautuminen pitää aloittaa ajoissa

Taloyhtiöiden on hyvä miettiä jo etukäteen, milloin vuokrasopimus uudistuu ja mihin uusi vuokra voisi suurin piirtein asettua.

– Ihmettelisin, jos joku taloyhtiö ei olisi tietoinen, että vuokrankorotus on tulossa. Silloin on taloyhtiön asiat hoidettu huonosti. On taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän vastuu tiedottaa asukkaita muutoksista, Koutonen sanoo.

– Erityisesti nyt kannattaa käydä katsomassa hintavyöhykearviosta osviittaa, mihin suuntaan vuokrat ovat menossa. Myös kaupunkiin kannattaa olla yhteydessä hyvissä ajoin, ennen kun vuokrasopimus on erääntymässä.

Koutosen mukaan nyt nähdyt suuret korotukset tarkoittavat sitä, että vastikkeisiin tulee lähes aina välitön korotustarve. Taloyhtiöt joutuvat miettimään erityisjärjestelyjä, jopa ylimääräisen vastikkeen keräämistä.

– Meneehän näillä kiinteistöillä talous hetkeksi aika sekaisin. Veikkaan, että harvalla kiinteistöllä on niin kovia kassavaroja, että näin isot vuokrankorotukset pystyttäisiin hoitamaan kassapuskurista. Tosiasia on, että rahaa tarvitsee kerätä lisää. Maksuja pitää korottaa jo hyvissä ajoin, ennen kuin vuokrankorotus osuu kohdalle.

Koutonen pitää hyvänä asiana, että hintavyöhykekartta on nyt julkaistu kaikkien kaupunkilaisten nähtäville. Hänen mielestään tonttivuokrapäätökset voisivat olla Tampereella vieläkin avoimempia.

– Tontinvuokra-asioiden tarvitsee ilman muuta olla läpinäkyviä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla jokainen pystyy katsomaan ihan kiinteistöittäin, mihin on tulossa uusia sopimuksia ja kuinka vuokra on muuttumassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut