Tampereen Vuoreksessa lapset eivät mahdu päiväkoteihin eikä leikki-ikäisiä oteta neuvolaan - Tampere - Aamulehti

Tampereen uutta kaupunginosaa markkinoitiin lapsiperheille sopivana – Nyt lapset eivät mahdu päiväkoteihin eikä leikki-ikäisiä oteta neuvolaan

Tampereen kaupungin vuoteen 2033 ulottuvan arvion mukaan päiväkoti- ja kouluikäisten määrä Vuoreksessa kasvaa edelleen voimakkaasti.

21.1.2019 8:54

Antti Lehtimaan ja hänen puolisonsa tytär on vuoden ja kolme kuukautta vanha. Perheen äiti tekee kymmentuntisella viikkosopimuksella töitä vaateliikkeessä, mutta haluaisi tehdä töitä enemmän, jotta tienaisi lisää.

Lehtimaa pyörittää kahden ystävänsä kanssa autoliikettä. Perheen kulut katetaan pääosin hänen rahapussistaan, koska hän tienaa enemmän kuin puoliso.

Tampereen Vuoreksessa asuvalle perheelle tarjottiin viimeksi hoitopaikkaa Pappilasta.

–Sinne kuljettaminen on meille mahdotonta. Olemme molemmat töissä Ideaparkissa. Minulla on perheen ainut auto käytössä, ja puolisoni joutuisi viemään lapsen kahdella bussilla hoitoon, Lehtimaa sanoo.

Perhe on pohtinut muuttoa Linnainmaalle.

–Tykkäämme Vuoreksesta paikkana: täällä on kivat ulkoilualueet ja olisi kiva ostaa täältä asunto, mutta kyllä näin isot puutteet vaikuttavat päätöksiin. Ihmetyttää, että Vuoreksesta rakennetaan lapsiperheille soveltuvaa omaan pikku kaupunkiaan, mutta täällä ei ole hoitopaikkoja.

Äiti on töissä, kun isä ei ole

Perheen aikataulut kuvaavat hyvin palapeliä, jollaista moni työssäkäyvä lapsiperhe rakentaa.

Isä sijoittaa vapaapäivänsä äidin työpäiville, jotta voisi hoitaa lasta.

–Jos työpäivät osuvat molemmille lauantaihin, ennen töihin menoaan puolisoni tuo välillä lapsen minulle töihin.

Vuoreksessa asuvasta puolison äidistä on ollut perheelle todella iso apu.

–Olemme joutuneet vaivaamaan häntä paljon. Välillä puolisoni äiti joutuu kieltäytymään omista töistään lastenhoidon takia, ja silloin häneltä jää palkka saamatta. Hän on kaupassa ekstraajana, ja työvuorot ilmoitetaan yleensä vähän ennen vuoron alkamista, Lehtimaa kertoo.

Lehtimaan puolison äidillä ei ole autoa, joten hän ei pääsisi helposti auttamaan perhettä, jos nämä asuisivat muualla kuin Vuoreksessa.

Työt kiinnostavat, hoito puuttuu

Äidin työnhakua hankaloittaa epätietoisuus siitä, saisiko lasta hoitoon. Perhe on jonottanut hoitopaikkaa Vuoreksesta vuoden.

Miten tilanne voitaisiin ratkaista?

–Kaupungin pitäisi todella nopealla aikataululla järjestää hoitopaikkoja lapsille, koska tämä on kasvava alue, Lehtimaa sanoo.

Rakentaminen kestää. Miten ongelma voitaisiin ratkaista nopeasti – päiväkotiparakeillako?

–En osaa sanoa, mikä voisi olla nopea väliaikaisratkaisu. Pitäisikö se olla jokin fiksu parakkityylinen ratkaisu?

Perhe tietää kyllä, että Vuorekseen on tulossa aikanaan uusia päiväkotipaikkoja, muttei riittävän paljon eikä riittävän nopeasti.

Vuores-talon vihkiäisjuhla viisi vuotta sitten. Taloon tulivat silloin alakoulu, päiväkoti ja äitiys- ja lastenneuvola. Myös hammashoitolalle oli jo varattu tilat.

"Tämä on hölmöä suunnittelua"

Hoitovapaalla oleva vuoreslainen Mirka Hakanen on päättänyt hoitaa neljä- ja kuusivuotiaita lapsia kotonaan, jotta hoitopaikat säästyisivät niitä kipeämmin tarvitseville, kuten työssäkävijöille. Perheen lapset ovat nyt kerhossa – kerhopaikat ovat järjestyneet Vuoreksesta hyvin.

Perheen nuorimmainen on vuoden ikäinen, ja äiti aikoo olla vielä tovin hoitovapaalla

Hakasta huolettaa aika, kun hänen pitäisi palata terveydenhoitajan työhönsä ja lapsille pitäisi löytyä järkevä hoitopaikka.

–Uusia kerrostaloja ja omakotitaloja pitäisi tulla Vuorekseen vielä vaikka kuinka paljon. Miksei ole varauduttu siihen, että lapsiperheet tarvitsevat palveluita? Vuorekseen on panostettu: on hienot asemakaavat ja muut. On hölmöä suunnittelua vesittää kaikki hyvä tällaisilla puutteilla.

Hakanen on kuullut kommentteja, että kannattaako Vuorekseen edes muuttaa, kun palvelut ovat retuperällä.

Hakanen tietää, että monia vuoreslaisia stressaa, kun he joutuvat kuljettamaan lapsiaan hoitoon toiselle puolen Tamperetta.

–Eräs perhe sai tammikuussa päivähoitopaikan Takahuhdista. He päätyivät Pirkkalaan palvelusetelipäiväkotiin.

"Tarvitsisi hankkia toinen auto"

Mirka Hakasen ollessa vielä töissä perhe haki kahtena keväänä hoitopaikkaa Vuoreksesta. Lapsille, jotka olivat 2- ja 3,5-vuotiaita, tarjottiin hoitopaikkaa Hervannasta.

–Se oli mahdoton tilanne, kun meillä oli yksi auto, jolla mies teki reissutöitä. Minun olisi pitänyt kuljettaa lapset bussilla. Päädyimme yksityiseen vuoreslaiseen päiväkotiin, joka oli onneksi palvelusetelin ansiosta samanhintainen kuin kunnan päiväkoti. Nyt sekin on kuulemma tukossa.

Hakanen muistaa, miten kova homma oli 1,5 vuotta sitten viedä lapset hoitoon ja ehtiä itse töihin. Mies kävi Hyvinkäällä töissä.

–Aamulla lapset seitsemäksi päivähoitoon, itse kahdella bussilla kasiksi töihin ja kello oli melkein viisi, ennen kuin sain lapset haettua. Mies kävi Hyvinkäällä töissä. Välillä hän lähti töihin ennen minua, ja silloin mentiin lasten kanssa kaksi kilometriä jalkapelillä tai bussilla.

Jos hoitopaikkaa ei saisi Vuoreksesta, miten palaisit töihin?

–Täytyisi harkita hoitopaikkaa johonkin työpaikkojeni lähelle. Todennäköisesti se edellyttäisi kahta autoa, mikä ei ole järkevää taloudellisesti eikä ilmaston kannalta. Lisäksi esikoulussa silloin oleva lapsi täytyisi kuljettaa lähikoululle.

Kaupunginosa kasvaa, jotkin palvelut laahaavat perässä.

Näin Tampereen kaupunki vastaa

Miten Vuorekseen on päässyt syntymään tällainen pula päivähoitopaikoista, Tampereen kaupungin hyvinvointipalveluiden apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (sd.)?

–Vuoreksen tilanne on vaikea, koska Vuores kasvaa vauhdilla ja sinne on muuttanut paljon lapsiperheitä. Palvelut eivät ole pysyneet perässä.

Loukaskorpi tietää, että tällä hetkellä on vaikeaa saada päivähoitopaikkaa kodin läheltä, vaikka se on kaupungin tavoite.

Mitä kaupunki aikoo tehdä tilanteelle?

–Varhaiskasvatuksessamme metsästetään koko ajan palvelusetelituottajia, jos joku toimija olisi valmis tuottamaan Vuoreksessa palvelusetelipäiväkotitoimintaa. Olemme kertoneet palveluntarjoajille, että paikkoja tarvitaan, jos he löytävät toimintaan sopivia tiloja.

–Ideaparkissa aukesi juuri satapaikkainen palvelusetelipäiväkoti. Sitä pystytään tarjoamaan joillekin vuoreslaisille vaihtoehtona. Hervannassa on tyhjentyneitä päiväkotitiloja, ja lisää tyhjenee tulevina vuosina. Toivomme, että osaan tiloista tulisi palvelusetelituottajia.

–Vuonna 2020 Vuorekseen on tulossa 50-paikkainen palvelusetelipäiväkoti. Vuoreksen Isokuuseen tulevaan yksikköön valmistuu tammikuussa 2022 päiväkotipaikkoja 160 lapselle ja yhteensä 150 paikkaa esikouluun sekä 1. ja 2. luokalle. Rakentaminen alkaa lokakuussa 2020.

Nopeaa helpotusta Tampereen kaupunki ei siis lupaa?

–Ei, nopeaa helpotusta ei ole luvassa.

Mitä vanhemmat voivat tehdä?

Ellei hoitopaikkaa Vuoreksesta tipu, miten neuvot vanhempia järjestämään lastenhoidon ja työssäkäyntinsä tai opiskelunsa?

–Varhaiskasvatuksesta vastaavat henkilöt pyrkivät katsomaan yksittäisten perheiden tilanteita: onko heillä autoa ja millä he pääsevät kulkemaan. Jos saa hoitopaikan toiselta alueelta, vanhemmat voivat laittaa uuden hakemuksen sisään Vuorekseen, että kun paikka vapautuu, lapsi pääsisi lähelle kotia.

–Voi myös auttaa, jos hoitopaikan saa työpaikan läheltä.

Millä muilla Tampereen alueilla päiväkotipaikkaa on erityisen vaikea saada?

–Keskustan alue on hankala, samoin Härmälä. Alueilta, jonne muuttaa paljon lapsiperheitä, on välillä haastavaa saada hoitopaikkaa.

Neuvolankaan palvelut eivät riitä

Vuoreksen neuvolassa leikki-ikäisiä lapsia ei oteta vastaan juuri nyt ollenkaan. Koska resurssipula on kova, neuvola priorisoi vauvoja.

Mirka Hakanen ei saanut esikoiselleen aikaa kuusivuotistarkastukseen, jossa olisi pitänyt antaa rokotuksia.

–Sanottiin, että katsotaan aikaa sitten keväämmällä.

Nelivuotishammastarkastus saatiin sovittua aikaan, jolloin lapsi on 4,5-vuotias.

Myöskään Antti Lehtimaan vuoden ikäiselle tytölle ei saatu neuvolasta aikaa, vaikka lisätutkimuksille olisi ollut tarvetta. Koska perheellä on lapsivakuutus, he päätyivät yksityislääkärille tutkimuksiin.

Lääkäritkin kiven takana

Sen lisäksi, ettei Vuoreksen neuvolaan oteta leikki-ikäisiä vastaan, Aamulehden saamien tietojen mukaan pakollisia neuvola-aikoja venytetään jopa kahdella kuukaudella ja hoitajat vaihtuvat koko ajan. Mistä on kyse, Johanna Loukaskorpi?

–Asiakasmäärät ovat kasvaneet myös Vuoreksen neuvolassa. Siellä työskentelee kokopäiväisesti kolme terveydenhoitajaa, ja välillä he saavat lisätyövoimaa apuun. Neuvolassa on ajoittain haasteena myös lääkärien saaminen.

–Tarvittaessa pyritään siirtämään toisesta neuvolasta resurssia sinne.

Lukijoiden mukaan hammashoitokin on kuulemma Vuoreksessa tukossa: odotusajat ovat pitkiä ja aikoja perutaan. Onko näin?

–Hammashoidon tilanne on koko kaupungissa hyvin vaikea. Olemme saaneet budjetissa rahaa hammashoidon tilanteen korjaamiseen, mutta on hyvin vaikea saada rekrytoitua lisää hammaslääkäreitä.

–Ostamme ulkoa kaiken hammaslääkäripalvelun, mitä on saatavissa. Alkuvuonna yritämme saada kaupungin hammashoidon kuntoon.

Kunnan hoitovastuu

Varhaiskasvatuslain mukaan kunnan on huolehdittava lasten päivähoidon järjestämisestä, mutta se riittää, jos hoidon järjestää kaupungin sisällä.

Vaikka hoitopaikat pyritään järjestämään läheltä, kuljetusmatkoista voi tulla pitkiäkin.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vuoreksen paikallisyhdistyksen hallitus on ottanut kantaa Vuoreksen heikkoon palvelutilanteeseen.

Hallituksen mukaan Vuoreksessa hoitopaikkapula on Tampereen pahin, vaikka tilanne on huono koko Tampereella.

"Onko todella niin, että tässä ajetaan kaupungin toimesta vanhempia kotiin hoitamaan lapsiaan ja näin ollen jäämään työelämässä jälkeen, mikä pitkällä tähtäimellä saattaa johtaa jopa työttömyyteen tai ainakin aseman huonontumiseen työelämässä", hallitus kysyy kannanotossaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut