Kotilinnasäätiön tonttisotkun oikeuskäsittely on alkamassa - Tampere - Aamulehti

Kotilinnasäätiön kohutun tonttisotkun oikeuskäsittelylle lyödään tänään alkutahdit – toiminnanjohtaja ja demarivaikuttaja Atanas Aleksovski on kiistänyt luottamusaseman väärinkäytön

Kotilinnasäätiön hallitus päätti joulukuun alussa, että rikoksesta epäilty Atanas Aleksovski saa jatkaa toiminnanjohtajana eikä häntä eroteta virastaan oikeusprosessin ajaksi.­

14.12.2018 8:07

Kotilinnasäätiön kohuttuun tonttisotkuun liittyvä oikeuskäsittely alkaa tänään Pirkanmaan käräjäoikeudessa suullisella valmisteluistunnolla. Kotilinnasäätiön toiminnanjohtajaa ja tamperelaista demarivaikuttajaa Atanas Aleksovskia vastaan on nostettu syyte luottamusaseman väärinkäytöstä.

Rikosepäilyssä on kyse vuoden 2017 maaliskuussa tehdyistä liiketoimista, joiden päätteeksi Tampereen kaupungilta vuokratun Muotialantie 36:ssa sijaitsevan tontin vuokraoikeus siirtyi rakentamattomana Kotilinnasäätiöltä Rakennuskartiolle vastoin säätiön ja kaupungin välistä sopimusta.

Aleksovski on itse kiistänyt syyllistyneensä rikokseen ja kertonut olevansa luottavainen, että syyte hylätään. Aleksovskia epäiltiin aluksi myös säätiörikoksesta, mutta epäily ei johtanut syytteeseen.

Luottamusaseman väärinkäyttö tarkoittaa, että luottamustehtävää hoitava henkilö ryhtyy toimeen, johon hänellä ei ole oikeutta, tai jättää tehtävänsä hoitamatta ja aiheuttaa vahinkoa. Luottamusaseman väärinkäytöstä voidaan tuomita sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Asian varsinainen pääkäsittely pidetään käräjäoikeudessa ensi viikolla 18. ja 19. joulukuuta. Perjantain suullisessa valmisteluistunnossa muun muassa kuullaan yhtä todistajaa pääkäsittelyn ulkopuolella ja luetaan todennäköisesti haastehakemus.

Esitutkinnassa oli epäiltynä myös säätiön muita vastuuhenkilöitä, jotka toimivat Kotilinnasäätiön hallituksessa tontin luovutuksen aikaan. Heidän osaltaan rikosepäily päättyi kuitenkin esitutkintaan tai kihlakunnansyyttäjän tekemään syyttämättäjättämispäätöksen. Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Silomäki kertoi esitutkinnan päätyttyä, että epäiltynä kuultiin kaiken kaikkiaan kymmentä henkilöä.

Kahdeksan kuukauden tutkinta

Sisä-Suomen poliisin talousrikostutkintayksikkö aloitti viime tammikuussa esitutkinnan Kotilinnasäätiön Muotialantiellä sijaitsevan tontin luovuttamisesta. Tutkinta saatiin päätökseen syyskuussa.

Kotilinnasäätiö vuokrasi Muotialantiellä sijaitsevan tontin Tampereen kaupungilta marraskuussa 2016. Tammikuussa 2017 Kotilinnasäätiö perusti Asunto Oy Tampereen Nekalanpuiston ja päätti tontin vuokraoikeuden siirtämisestä sen nimiin.

Maaliskuussa 2017 Lehto Groupiin kuuluva Rakennuskartio osti Asunto Oy Tampereen Nekalanpuiston osakekannan 1,15 miljoonalla eurolla. Kaupassa tontti siirtyi rakentamattomana eteenpäin vastoin säätiön ja kaupungin välistä sopimusta.

Kotilinnasäätiön kanssa oli sovittu, että se rakentaa tontille uudisrakennuksen kolmessa vuodessa eikä alivuokraa tai muuten luovuta tonttia kolmannelle osapuolelle ilman kaupungin kirjallista suostumusta. Rakennuskartio rakennutti tontille vapaarahoitteisia asuntoja.

Vuokraoikeuden luovuttaminen ilman kirjallista suostumusta johti siihen, että Tampereen kaupunki määräsi Kotilinnasäätiölle 1 800 000 euron sopimussakon, joka on sittemmin soviteltu käräjäoikeudessa 775 000 euroon.

Myös Patentti- ja rekisterihallitus antoi vuoden 2017 lokakuussa päätöksen, ettei Kotilinnasäätiö toiminut huolellisesti selvittäessään Tampereen kaupungin kantaa tontin vuokraoikeuden siirrossa. Säätiön olisi pitänyt pyytää kaupungilta kirjallisena virallinen hyväksyntä toiminnalleen. Päätöksessään PRH pyysi Kotilinnasäätiötä tarkentamaan menettelytapojaan.

Kotilinnasäätiö katsoi toimineensa kaupungin antamien ohjeiden mukaan ja haki päätökseen muutosta Helsingin hallinto-oikeudelta. Ratkaisua ei ole vielä annettu.

Luottamustehtävät tauolle

Aleksovski on toiminut viime vuosina useissa merkittävissä rooleissa Tampereen kaupungin toimielimissä. Hän ilmoitti marraskuun alussa vetäytyvänsä kaupunginhallituksen ja sen konsernijaoston luottamustehtävistä oikeusprosessin ajaksi. Lisäksi hän on jättänyt tehtävänsä sdp:n valtuustoryhmän vetäjänä sekä Finnpark Oy:n hallituksen puheenjohtajana.

Tampereen kaupungin tytäryhteisöihin kuuluvan Kotilinnasäätiön hallitus päätti kuitenkin joulukuun alussa, että Aleksovski saa jatkaa toiminnanjohtajana eikä häntä eroteta virastaan oikeusprosessin ajaksi.

Kotilinnasäätiön asianajaja Markku Lehtola perusteli päätöstä aiemmin sillä, ettei Aleksovskin erottaminen olisi ollut lain mukaan edes mahdollista. Lehtolan mukaan Aleksovski on toiminnanjohtajana työsuhteessa säätiöön, eikä Suomen työsopimuslaki tunne määräaikaista erottamista tai vastaavaa kurinpidollista rangaistusta.

Lehtola arvioi, että Aleksovskin asemaa käsiteltäneen uudestaan, jos oikeus toteaa hänen syyllistyneen rikokseen.

Vanhusten asumispalveluita tuottavan Kotilinnasäätiön liikevaihto oli vuonna 2017 yli 13 miljoonaa euroa. Kotilinnasäätiölle valittiin marraskuun lopulla uusi hallitus toimikaudeksi 2019–2022.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?