Pyöräilijät pääsevät etuilemaan liikennevaloissa Tampereella – Kännykkäsovellus pyytää vihreää ennakkoon, näissä 36 liittymässä se toimii - Tampere - Aamulehti

Pyöräilijät pääsevät etuilemaan liikennevaloissa Tampereella – Kännykkäsovellus pyytää vihreää ennakkoon, näissä 36 liittymässä se toimii

Sovellus pyytää liikennevalokojeelta ennakkoon vihreää valoa pyöräilijöille.

Pyöräilijöiden liikkumista helpotetaan mobiilisovelluksella Tampereella.

11.5.2019 21:12

Aamulehti

Tampereella on otettu käyttöön mobiilisovellus, jonka on määrä sujuvoittaa pyöräilijän matkaa Tampereella.

Tampereen kaupunki kuvailee tiedotteessaan, että sovellus on kuin virtuaalinen jalankulkijan painonappi liikennevaloissa. Kaupungin mukaan sovellus pyytää pyöräilijälle vihreän valon ennakoiden ja lisää vihreän valon pituutta. Edelleen joukkoliikenne on kuitenkin ensimmäisellä sijalla järjestyksessä.

Sovellus toimii nyt 36 liittymässä Tampereella.

Sovelluksen tavoitteena on vähentää pyöräilijän pysäytyksiä ja nopeuttaa matka-aikaa. Sovellusta on testattu 17 liittymässä vuosina 2017–2018 Hatanpään valtatiellä, Nuolialantiellä ja Puutarhakadulla. Nyt mukana ovat Pispalan valtatie, Teiskontie, Sammonkatu ja Sammon valtatie.

Näin se toimii

Pyöräilijä lataa CrossCylce-nimisen sovelluksen puhelimeensa ja käynnistää sovelluksen ennen matkaan lähtöä.

Sovellus tunnistaa GPS-paikannuksen avulla, missä pyöräilijä liikkuu, ja lähettää liikennevalokojeelle pyynnön vihreästä valosta 50–100 metriä ennen liikennevaloja. Sovellus värisee tai pitää äänen, kun pyyntö on lähetetty.

Sovellusta ei tarvitse katsoa matkan aikana. Puhelimen näytön voi sammuttaa ja laitteen voi laittaa esimerkiksi taskuun tai reppuun. Matkan päättyminen kuitataan yhdellä painallukselle.

Sovellus kertoo pyöräilijälle matkan päätyttyä, kauanko matka kesti, montako kilometriä tuli ajettua, mikä oli matkan keskinopeus ja kauanko pyöräilijä joutui odottamaan punaisissa valoissa sekä lähetettyjen pyyntöjen määrän.

Sovelluksen on kehittänyt Dynniq Finland Tampereen kaupungin kanssa. CrossCycle toimii ainakin toistaiseksi vain Android-käyttöjärjestelmällä. Sovellus on ilmainen. Sitä kokeillaan Tampereen lisäksi Vantaalla.

Testasimme sovelluksen sen testivaiheessa vuonna 2017. Tulokset eivät täysin vakuuttaneet toimittajaa:

Testasimme: Puhelinsovellus ei tuo pyöräilijälle vihreää aaltoa – ehkä kävi jopa päinvastoin

Sovellus on hyvin yksinkertainen. Matka käynnistetään painamalla ensimmäisessä kuvassa olevaa play-nappia. Keskimmäisessä kuvassa sovellus on päällä. Matka katkaistaan painamalla neliö-kuvaketta. Matkan lopuksi sovellus kertoo matkan tiedot.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos