Kyberhyökkäykset koettelevat kuntien kestävyyttä – Varautumistasoissa on suuria eroja - Tampere - Aamulehti

Kyberhyökkäykset uhkaavat suomalaiskuntia, jopa lunnaita voidaan vaatia – Näin Tampereella on varauduttu verkkorikollisuuteen: ”Harjoittelemme säännöllisesti”

Kyberhyökkäykset ovat viime aikoina koetelleet muun muassa Lahtea, Poria ja Kokemäkeä. Kunnat ovat houkuttelevia kohteita verkkorikollisille. Pirkanmaan riskiarvio nostaa tietoliikenteen ja -järjestelmien häiriöt yhdeksi alueen uhkista. Tampere harjoittelee säännöllisesti, miten toimia häiriöiden ilmaantuessa.

Tampereen kaupungin tietohallintojohtaja Jarkko Oksala korostaa kyberasioissa yhteistyön merkitystä.

23.8.2019 6:00 | Päivitetty 23.8.2019 8:20

Aamulehti

Kyberhyökkäykset ovat viime aikoina koetelleet suomalaiskuntia. Elokuun alussa Porin kaupunki joutui tietomurron kohteeksi. Vain viikkoa aiemmin Kokemäen verkkoon onnistuttiin ujuttamaan kiristyshaittaohjelma.

Kesäkuussa Lahden kaupungin verkko onnistuttiin saastuttamaan haittaohjelmalla. Keskusrikospoliisi tutkii tapausta. Tämä oli toinen kerta, kun Lahden tietojärjestelmiin tunkeuduttiin puolentoista vuoden sisällä.

– Näin laajat, kuntien verkkoon kohdistuneet kyberhyökkäykset ovat Suomessa poikkeuksellisia. En muista, että tällaisia olisi tullut aiemmin vastaan, kertoo Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen päällikkö Arttu Lehmuskallio.

Lehmuskallion mukaan heillä ei ole tarkkaa tietoa siitä, millä tasolla kuntien varautuminen tällaisiin uhkiin on. Kunnilla ei nimittäin ole velvollisuutta ilmoittaa tietoturvallisuuden häiriöistään. Varautumisen taso vaihtelee paljon kunnasta riippuen.

– Kun talous on tiukilla, kunnat saattavat kitkutella vanhoilla järjestelmillä liian kauan. Sen lisäksi eri järjestelmien yhteensovittaminen vie aikaa, jolloin voi syntyä tietoturva-aukkoja.

Tampere keskittyy kyberasioissa yhteistyöhön

Pirkanmaan pelastuslaitos nosti vuoden 2018 riskiarviossaan laajat tietoliikenteen ja -järjestelmien käytettävyyden häiriöt yhdeksi alueen riskitekijöistä.

Häiriöt voivat riskiarvion mukaan johtua palvelunestohyökkäyksistä, tulipaloista ja vioista ohjelmistossa. Ne voivat vaikuttaa niin viestintä- ja terveydenhuoltojärjestelmiin kuin sähkönjakeluunkin.

Tampereen kaupungin tietohallintojohtaja Jarkko Oksala kertoo, että mahdollisiin kyberhyökkäyksiin ja tietojärjestelmien häiriöihin on varustauduttu.

– Meillä on varautumissuunnitelma kriittisille järjestelmille. Seuraamme kuukausitasolla säännöllisesti tietosuoja- ja tietoturva-asioita sekä koulutamme henkilökuntaa, Oksala sanoo.

Oksala kertoo, että Tampere tekee tietoturva-asioissa yhteistyötä ympäristökuntien kanssa sekä kuuluu osaksi isojen kuntien verkostoa, jossa valmistautumista häiriötilanteisiin kehitetään.

Kaupunki ostaa digiturvallisuuteen liittyviä palveluita eri tahoilta. Näin saadaan tarvittavaa ja ajantasaista asiantuntemusta.

– Kehitämme jatkuvasti varautumiskykyämme ja harjoittelemme säännöllisesti simuloiduissa tilanteissa, kuinka toimia häiriöiden ilmaantuessa, Oksala sanoo.

Digitaalisen teknologian määrän kasvu aiheuttaa Oksalan mukaan omat haasteensa, joten häiriötilanteisiin varautuminen on tärkeää. Tampere on suuri kunta, joten kaikessa täytyy miettiä kuntalaisten näkökulmia.

– Maailman monimutkaistuessa kehitämme toimintaamme yhdessä kumppaneiden kanssa, Oksala sanoo.

Kiristyshaittaohjelma

Voi päätyä koneelle esimerkiksi sähköpostin liitteestä.

Ohjelma salaa tietokoneen tiedostot, eikä niihin pääse käsiksi ilman avainta.

Rikollinen usein lupaa luovuttaa purkuavaimen rahaa vastaan.

Aina purkuavainta ei ole edes olemassa, joten lunnasvaatimukseen ei kannata suostua.

Kuntien kiristäminen on bisnestä

Kyberturvallisuuskeskuksen Lehmuskallion mukaan verkon rikollisuus on tyypillisesti opportunistista. Rikolliset hakevat kiristyshaittaohjelmilla itselleen taloudellista hyötyä.

Tällä hetkellä rikolliset valitsevat uhreikseen isoja, rikollisen näkökulmasta houkuttelevia organisaatioita. Kunnat eivät ole poikkeuksia, vaan niiltä voidaan vaatia lunnaita. Lehmuskallion mielestä paras tapa reagoida on jättää summa maksamatta.

– Rikollinen yrittää lähtökohtaisesti tehdä bisnestä. Yhdysvalloissa useat kunnat ja aluehallinnot ovat joutuneet kiristyshaittaohjelmien kohteeksi. Osa uhreista on päätynyt maksamaan lunnaat, mikä johtaa siihen, että tämä keino on rikollisille kannattavaa, Lehmuskallio sanoo.

Lehmuskallion mukaan paras tapa ennaltaehkäistä uhriksi joutumista on varautua ja harjoitella tilanteita etukäteen. Hän korostaa palautumiskyvyn merkitystä eli hyvin tehtyjä varmuuskopioita. Niiden avulla haittaohjelmien iskuista voi selvitä.

– On tärkeää tehdä riskiarvio hyvissä ajoin etukäteen sekä harjoitella tilanteita varten. Kuten nyt on nähty, tällaisia tilanteita tapahtuu, Lehmuskallio sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: