Tampereen poliisiammattikorkeakoulussa tutkitaan taas häirintätapausta - Tampere - Aamulehti

Tampereen poliisiammattikorkeakoulussa tutkitaan taas häirintätapausta – miesopiskelijan kerrotaan ahdistelleen naisopiskelijoita

Yhdestä poliisiopiskelijasta on tehty useampi ilmoitus poliisiammattikorkeakoululle. Ilmoitusten mukaan mies on häirinnyt naisopiskelijoita sekä opintojen aikana että vapaa-ajalla.

Poliisiammattikorkeakoulussa tutkitaan häirintätapausta, jossa miesopiskelijan epäillään ahdistelleen useampaa opiskelijaa.­

31.10.2019 14:46 | Päivitetty 31.10.2019 15:59

Aamulehti

Tampereen poliisiammattikorkeakoulussa (Polamk) selvitetään uutta mahdollista häirintätapausta.

Oppilaitoksen rehtori Kimmo Himberg kertoo Aamulehdelle, että muutamat naispuoliset poliisiopiskelijat ovat tehneet korkeakoululle ilmoituksia yhden miesopiskelijan heihin kohdistamasta häirinnästä. Himberg sanoo, että häiritsevä käytös on ollut luonteeltaan seksuaalista. Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat.

– Yksi niistä tapauksista on ehkä hieman törkeämpi kuin muut. Sitä kuitenkin korostan, että näihin ei liity minkäänlaista väkivaltaa, Himberg sanoo.

Tarkastelussa olevat tapaukset ovat tapahtuneet tämän lukukauden alussa, ja ne tuotiin pian oppilaitoksen tietoon. Opiskelijat toivat häirinnän oppilaitoksen tietoon kuten poliisiammattikorkeakoulussa on ohjeistettu.

Himberg kertoo, että häirinnän on ilmoitettu tapahtuneen sekä opintojen aikana että vapaa-ajalla. Asiasta ei ole tehty rikosilmoitusta.

Seksuaalinen häirintä on asianomistajarikos. Oppilaitos ei voi tehdä tapauksesta rikosilmoitusta, vaan vastuu siitä on häirinnän kohteeksi joutuneilla.

Mahdollisia seurauksia harkitaan

Tapauksesta voi olla seurauksia häirinnästä epäillylle opiskelijalle, vaikka asiasta ei tehtäisi rikosilmoitusta ja tapausta ei vietäisi oikeusteitse eteenpäin.

Jos opintojen aikana tulee ilmi, että opiskelijaa epäillään rikollisesta toiminnassa, oppilaitos voi ryhtyä toimiin.

– Laki määrittelee rajat, miten opiskelijoiden käyttäytymiseen voidaan puuttua. Puuttuminen ei edellytä rikosilmoitusta, mutta rajaa keinoja, sanoo rehtori.

Polamk

Suomen ainoa poliisioppilaitos sijaitsee Tampereen Hervannassa. Toimintaa ohjaa laki poliisiammattikorkeakoulusta.

Tutkintoon johtavan koulutuksen lisäksi Poliisiammattikorkeakoulussa annetaan ammatillista lisä- ja täydennyskoulutusta.

Suurin osa opiskelijoista on miehiä. Viime vuonna koulutukseen hyväksyttiin 256 miestä ja 144 naista.

Työntekijöitä noin 200. Henkilökunnasta noin 40 prosenttia on poliiseja.

Jos tapauksesta ei tehdä rikosilmoitusta, oppilaitos voi antaa kirjallisen varoituksen tai erottaa oppilaan määräajaksi. Nyt oppilaitoksessa harkitaan häirintäepäilyn aiheuttamia mahdollisia toimenpiteitä.

Lain mukaan jos opiskelija päätyy opintojensa aikana rikostutkintaan tai tuomitaan rikoksesta, on opiskelija mahdollista erottaa kokonaan.

– Ei meillä näitä tapauksia ole vielä kohdalle tullut. Mutta jos tulisi, sanoisin, että suhtautuminen tulisi olemaan aika kategorista.

Opiskelijoilta vaaditaan nuhteettomuutta

Poliisiammattikorkeakoulun toimintaa ohjaa oma laki, joka tuli voimaan vuonna 2014. Laissa vaaditaan opiskelijoilta nuhteettomuutta.

Rehtori sanoo, että oppilaitos joutuu nyt harkitsemaan ensimmäistä kertaa opiskelijaa koskevia toimenpiteitä.

Nuhteettomuuden vaatimus näkyy jo oppilaitokseen hakemisessa. Suojelupoliisi tekee valintakokeen läpäisseistä henkilöistä turvallisuusselvityksen, jossa selvitetään henkilön rikostausta jo ennen opintojen alkamista.

Linjaus opintojen edeltävistä tuomioista on tiukka. Himberg sanoo, että liikennerikkomus ei välttämättä estä opintoja, mutta sitä vakavammat rikokset estävät.

Edellinen tutkinta syyttäjällä

Aamulehti uutisoi maaliskuussa, että oppilaitoksen miesopettaja on pidätetty virasta, koska häntä epäillään useista naisopiskelijoiden seksuaalisista ahdisteluista.

Tapauksen esitutkinta on valmistunut, ja asia on syyttäjän käsittelyssä. Mies on tällä hetkellä pidätettynä virasta.

Oppilaitoksessa on ollut useampiakin ristiriitatilanteita viime vuosien aikana.

Oikaisu 31.10. kello 15.59: Jutussa luki virheellisesti, että seksuaalisista ahdisteluista epäilty miesopettaja olisi ollut yksikön johdossa. Poistettu maininta.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat