Tampere saa sähköavusteiset kaupunkipyörät keväällä 2021 - Tampere - Aamulehti

Tampere saa sähköavusteiset kaupunkipyörät ensi keväänä: tällaiset niistä tulee – hinta odotettua halvempi

Pyörän saa käyttöönsä sovelluksella tai joukkoliikenteen matkakortilla. Pyörät toimittaa tsekkiläinen Freebike.

Tampere saa sähkökäyttöiset kaupunkipyörät keväällä 2021. Kuvituskuvassa Turun ja Helsingin kaupunkipyörät.­

14.8.2020 19:06

Aamulehti

Tampereen katukuvaan ilmestyvät sähköavusteiset kaupunkipyörät ensi keväänä. Suunniteltu käyttöönottopäivä on 15. huhtikuuta.

Pyörät toimittaa tsekkiläinen Freebike. Pyöriä tulee 700, jonka lisäksi Freebike toimittaa kaupungille 70 pyöräasemaa. Neljän vuoden sopimuksen arvo on noin 2,3 miljoonaa euroa. Sopimusta voidaan jatkaa mahdollisesti kolmella vuodella.

Yhtiöllä on noin kaksikymmentä kaupunkipyöräjärjestelmää ympäri maailmaa. Esimerkiksi Kuopiossa ajetaan Vilkku-fillarilla, jonka on toimittanut niin ikään Freebike.

Freebiken kaupunkipyörä Dublinista.­

Tampereen kaupunkipyörät

Kaupunkipyöriä tulee yhteensä 700, myöhemmin lopulta 1 000–1 300.

Pyöriin tulee etukori, vähintään kolme vaihdetta sekä etu- ja takavalo.

Kaupunkipyöriin etsitään mainostajaa, jonka mainoksia tulee niin pyörään kuin mahdollisesti asemiin.

Pyöräasemia tulee 70. Niihin tulee 1050 telinettä. Asemien sähkö tuotetaan aurinkoenergialla.

Kilpailua potkulautojen kanssa

Tampereen kaupungin liikenneinsinööri Timo Seimelä kehuu valittua pyörää hyväksi ajaa. Hän pitää sähköavusteisuutta todella isona asiana.

– Pyörät kilpailevat samoista käyttäjistä esimerkiksi sähköpotkulautojen kanssa. Pyörien sähköisyys parantaa kilpailukykyä lautoihin verrattuna.

Alun perin pyörien hinnaksi arvioitiin hankintailmoituksessa 4–7 miljoonaa euroa. Nyt solmitun sopimuksen arvo on paljon pienempi, 2,3 miljoonaa euroa. Seimelä kertoo, että syynä tähän ovat sopimuksen mahdollistamat optiot.

– Jos teemme pyörät esimerkiksi ympärivuotisiksi tai ostamme lisää pyöriä, silloin hinta nousee. Pystymme tällä sopimuksella laajentamaan järjestelmää.

Jos kaikki mahdolliset optiot otetaan käyttöön, sopimuksen hinta nousee 3,97 miljoonaan euroon.

Tampere haluaa kasvattaa pyörien määrää lopulta 1 000–1 300 pyörään.

Tampereen uusien kaupunkipyörien hintalappu voi olla jopa 7 miljoonaa euroa, kun pyöriä tulee 700 – "Se kuulostaa hurjalta hinnalta, mutta sen takana on paljon muutakin”

Tällainen on Tampereen kaupunkipyörän luonnoskuva.­

Tarjouspyyntöjen vertailutaulukosta selviää, että toiseksi parhaan tarjouksen pyöristä teki City Bike Finland, joka on Helsingin kaupunkipyörien toimittaja. Tarjouksia kaupunki sai yhteensä neljä.

Tampereen kaupunkipyöriin tulee sähköavusteisuuden lisäksi etukorit ja valot. Pyörää hallitaan puhelinsovelluksella. Sen avulla voi säätää muun muassa sähköavustuksen tasoa.

Kuopion pyörät ovat samanlaisia kuin Tampereelle tulevat, ainoastaan pyörien väritys on erilainen.

Kaupunkipyörät ovat yhteiskäyttöpyöriä, jotka ovat kaikkien käytettävissä maksua vastaan. Pyörät saa käyttöönsä mobiilisovelluksella tai joukkoliikenteen matkakortilla. Matkan jälkeen pyörä palautetaan pyöräasemalle. Pyörät pvat käytössä huhtikuusta lokakuun loppuun.

Tampereen kaupungin tiedotteen mukaan kaupunkipyörien asemapaikkoja aletaan rakentaa jo tänä syksynä, ja koekäyttö alkaa maaliskuussa.

Kuopion kaupunkipyörän nimi on Vilkku.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?