Jalkakäytävillä lojuvat sähköpotkulaudat saavat kyytiä aurauskalustolta - Tampere - Aamulehti

Jalkakäytävillä lojuvat sähköpotkulaudat saavat kyytiä aurauskalustolta – työpäällikkö: ”Toimija antoi ymmärtää, että antakaa mennä vaan”

Aurauskaluston kuljettajat eivät ehdi nostaa jokaista tiellä olevaa sähköpotkulautaa sivuun. Laudat päätyvät aurauksen tuloksena todennäköisesti penkkaan.

Lautoja oli Tampereen keskustassa vielä ensilumen satamisen jälkeenkin.

8.11.2019 10:01

Aamulehti

Ensilumi satoi Tampereelle, mutta sähköpotkulaudat eivät ole hävinneet katukuvasta. Perjantaiaamun valjetessa lautoja oli ohuen lumikerroksen alla entiseen malliin kaupungin jalkakäytävillä.

Kunnossapidon työpäällikkö Kari Pitkänen Tampereen infrasta kertoi aamukahdeksan jälkeen perjantaina, että liikenneväylien sepelöinti ja suolaus oli jo käynnissä.

–Isot väylät, muun muassa bussireitit täytyy suolata, kun on luvannut jo illasta vesisadetta ja maa on ollut kylmä. Kyllä sinne täytyy suolaa pistää, ei voi mitään.

Onko aurauksessa varauduttu tiellä oleviin sähköpotkulautoihin?

–On, meillä oli reilu viikko sitten palaveri asian tiimoilta punaisten (Voi) edustajan kanssa ja toiselta (Tier) saimme yhteystiedot. Ilmoitamme potkulautafirmoille, kun lähdemme auraamaan, niin he keräävät laudat pois, että ne eivät jää talveksi lojumaan.

Eli potkulautafirmojen kanssa on sovittu asiasta? Nythän lautoja on vielä keskustassa.

– On sovittu. Ilmoitus lähti vasta nyt, kun auraus ja hiekoitus lähti aamulla liikkeelle. Nyt ne eivät vielä haittaa, kun on lähinnä hiekoitusta.

Potkulautayritykset olivat ymmärtäväisiä asian suhteen?

– Kyllä. Heillä oli ehkä ajatus pitää niitä koko talven, mutta kyllä he sitten ymmärsivät, että ei se tule toimimaan talviaikana. Ne ovat vaarallisia vekottimia talvella.

Onko aurauskaluston kuljettajia nyt ohjeistettu lautojen varalta?

– Toimija antoi ymmärtää, että jos sinne sattuu talvella jäämään lautoja, niin antakaa mennä vaan, se on heidän murhe, jos he eivät kerää niitä pois. Eivät he siitä rupea meitä laskuttamaan. Konekuskit eivät ehdi hyppiä siirtelemään lautoja, jos niitä on pitkin ja poikin. Kyllä he antoivat luvan, että auratkaa vaan penkkaan.

Onko kuljettajilla tuo ohjeistus jo tänään?

– Tietysti ei ehdoin tahdoin yli ajeta, mutta koneesta ei tarvitse tulla pihalle.

Potkulautayhtiöille meni Tampereen infralta perjantai-aamuna viesti, että laudat tulisi kerätä pois. Viesti ei näyttänyt vaikuttavan vielä perjantaina.

Kiinteistöjen pihoilla sama linja

Matti Lemisellä on kahden yrityksensä kautta useita isännöintikohteita Tampereen ydinkeskustassa ja Saukonmäessä. Leminen on sekä Saukonmäki oy:n että Tampereen tilin ja kiinteistön isännöitsijä ja toimitusjohtaja. Hän on samoilla linjoilla Tampereen infran työpäällikön kanssa siitä, että kaikkia lautoja ei ehditä noukkia aurauskaluston edestä.

– Jos potkulauta on edessä, se menee mukana sitten. Se ei vaikuta mitenkään auraukseen. Tietysti emme halua rikkoa mitään, mutta kyllä siinä sellainen vaara piilee. Emme ole niistä missään tapauksessa korvausvelvollisia.

Lemisen mukaan hankaliin paikkoihin jätetyt potkulaudat ovat herättäneet enemmän keskustelua ydinkeskustan kiinteistöissä kuin Saukonmäessä.

– Ongelmia on ollut pimeissä paikoissa olevista potkulaudoista, jotka saattavat aiheuttaa vaaraa, jos niihin törmää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut