Tampere antamassa poikkeuksellisen tiukan lausunnon vanhustenhoidon hoitajamitoituksesta - Tampere - Aamulehti

Tampere antamassa poikkeuksellisen tiukan lausunnon vanhustenhoidon hoitajamitoituksesta – ”Tavoitteet epärealistisia”

Tampereen lausunnosta päätetään kaupunginhallituksessa. Hyväksyttäväksi esitetty lausuntoluonnos tuo esiin useita huolia.

Tampereella arvioidaan tarvittavan jopa noin 400 työntekijää lisää, jos vanhuspalvelulakiin kirjataan 0,7 henkilöstömitoitus ympärivuorokautiseen hoivaan.

11.11.2019 7:34

Aamulehti

Tampere saattaa antaa poikkeuksellisen tiukkasanaisen lausunnon hallituksen vanhuspalvelulakiin esittämästä 0,7 henkilöstömitoituksesta ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä. Tampereen lausunnosta päätetään maanantaina kaupunginhallituksessa.

Hyväksyttäväksi esitetyssä lausuntoluonnoksessa todetaan, että Tampere pitää esitettyä 0,7 mitoitusta erittäin ongelmallisena, eikä tue esitystä.

Lausunnon mukaan ehdotettu mitoitus ei vastaa asukkaiden todellisiin tarpeisiin vaan on jäykkä. Tampere katsoo, että henkilöstömitoituksessa on otettava huomioon asukkaiden tarve, henkilöstön monipuolisuus, ei vain hoito-osaaminen, sekä teknologian hyödyntämisen mahdollisuudet.

Epäselvät kirjaukset

Hyvinvoinnin palvelualueen johtaja Taru Kuosmanen Tampereen kaupungilta sanoo, ettei muista toista yhtä tiukkasanaista lausuntoa, jonka Tampere olisi lakiesityksestä antanut.

Tampereen suurimmat huolet mahdollisessa lakimuutoksessa liittyvät työntekijöiden saatavuuteen, kuntatalouteen ja esitysluonnoksen epäselviin kirjauksiin, jotka jättävät hämärän peittoon sen, mihin kunnissa tosiasiassa pitää varautua. Kuosmasen mukaan suuret kaupungit ovat käyneet keskusteluja lakimuutoksesta, ja jakavat samat huolet.

Lausunnossa kiinnitetään huomiota esimerkiksi siihen, ettei esitysluonnoksesta käy selville, onko kyse suunnitellusta henkilöstöstä vai toteumasta. ”Mikäli päivittäisen toteuman tulee olla 0,7 se edellyttää suunnitteluvaiheessa jopa 0,9 laskennallista mitoitusta”, Tampereen lausuntoluonnoksessa sanotaan.

Hallituksen esitysluonnoksessa on arvioitu, että Pirkanmaalla lisähenkilöstöä tarvittaisiin 347,5. Tampereen arvio tarvittavasta lisähenkilöstöstä on paljon suurempi. Pelkästään Tampereella arvioidaan tarvittavan noin 400 työntekijää lisää.

Kuosmasen mukaan tarvittavan lisähenkilöstön määrää on vaikea arvioida, koska lakiesitysluonnoksen kirjaukset ovat epäselviä esimerkiksi siitä, ketä mitoitukseen lasketaan mukaan sekä miten välillistä ja välitöntä asiakastyötä tarkastellaan.

Kilpailu työvoimasta kiristyisi

Tampere toteaa lausuntoluonnoksessa, että riittävää henkilöstön saatavuutta on esityksen toteutuessa vaikea turvata. ”Tavoitteet näin suurille henkilöstön lisäyksille ovat epärealistisia. Jo nyt Tampereella on vaikea saada lähihoitajia eikä lähivuosien tilanne näytä paremmalta”, lausuntoluonnoksessa sanotaan.

Lisäksi painotetaan sitä, että on keskeistä varmistaa, että kotihoidossa ja kuntoutuksessa sekä muissa ikäihmisten palveluissa ennen ympärivuorokautista hoitoa on riittävästi henkilöstöä. Esimerkiksi kotihoitoon Tampere tarvitsee väestön ikääntyessä joka tapauksessa kymmeniä ellei satoja työntekijöitä lisää.

Esimerkiksi ensi vuonna Tampereella kotihoitoa vahvistetaan yli 30:lla uudella työntekijällä.

”Hallituksen esitysluonnos asettaa ikääntyneiden palvelujen eri palvelumuodot ’kisaamaan’ samoista työntekijöistä. Tämä johtaa haitalliseen ja hallitsemattomaan kilpailuun työvoimasta”, lausuntoluonnoksessa sanotaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos