Näin ratikan kakkosvaihe kulkee Sepänkadulta Paasikiventielle – Reitille tulee kolme uutta siltaa - Tampere - Aamulehti

Näin ratikan kakkosvaihe kulkee Sepänkadulta Paasikiventielle – Reitille tulee kolme uutta siltaa

Havainnekuvassa näkyy, miten Rosenlewin alikulkusilta ylittää Paasikiventien.­

6.3.2019 17:41 | Päivitetty 6.3.2019 17:58

Tampereen raitiotien kakkosvaiheen suunnitelmissa on edetty niin pitkälle, että katusuunnitelmat on hyväksytty osaan Paasikivenkatua, Rantatielle ja Sepänkadulle. Hyväksyntä on ehdollinen ja edellyttää, että päätös raitiotien kakkosvaiheen rakentamisesta tehdään, ja että tarvittavat asemakaavat hyväksytään.

Ratikan linjaus kulkee Sepänkadulta Paasikivenkadulle ja edelleen Rantatielle.

Lautakunnassa hyväksyttiin myös Niemenrannan katusuunnitelma ratikkareitin varrelta. Reitti kulkee Niemenrannassa Federleynkadun kautta.

Sepänkadulle uusi silta

Sepänkadulla ratikka kulkee omalla kaistallaan, ja ajoratoja on yksi kaista suuntaansa. Sepänkadun radan ylittävä silta uusitaan kokonaan. Risteysalueella ratikan raiteet ylittävät Sepänkadun kaistat.

Pysäkkejä osuudelle tulee yksi, kadun puoliväliin.

Sepänkadun sillan suunnittelussa ja rakentamisessa huomioidaan varaus kolmannelle raideparille.

Väylävirasto otti lausunnossaan kantaa siihen, että alueelle pitäisi tehdä varaus myös junaradan neljännelle raiteelle. Sen tilanne ja sijainti ovat vielä kokonaan avoinna. Apulaispormestari Aleksi Jäntti (kok.) sanoo, että varausta neljännelle raiteelle ei ole mietitty, ja esimerkiksi Santalahden kaavoituksessa sitä ei ole.

–Minun kantani ja uskon, että myös kaupungin kanta on, että neljäs rata on oikorata Rajasalmen kautta. Kolmattakaan raidetta ei ole näköpiirissä, milloin se tulee, puhumattakaan neljännestä. Taipuisin siihen, että raiteet, jotka eivät mahdu kaupungin läpi toteutetaan läntisenä oikoratana Rajasalmen kautta, Jäntti sanoo.

Sepänkadun katusuunnitelman kustannusarvio on noin 14 miljoonaa euroa. Raitiotien osuus tästä on noin 50 prosentista 70 prosenttiin.

Paasikivenkadun osuus

Paasikivenkadulla ratikka kulkee tien eteläreunassa. Pysäkkejä ei kadulle tule, vaan lähimmät pysäkit ovat Sepänkadulla ja Rantatiellä.

Paasikivenkadun suunnitelmista yhdyskuntalautakunta jätti hyväksymättä Haarlankadun liittymän osuuden. Risteysalueella oli suunnitelmissa kaventaa kaistoja niin, että suoraan Paasikiventien yli menisi vain yksi kaista nykyisen kahden sijaan. Kääntyvälle liikenteelle oikealle Haarlankadulle ja vasemmalle Rantatielle on kummallekin omat kaistat.

Jäntin mukaan lautakunta jätti katusuunnitelman hyväksymättä, koska se haluaa vielä selvitettävän, voisiko risteyksessä olla kaksi kaistaa suoraan menevälle liikenteelle. Lautakunnassa pohdittiin, riittääkö risteyksen välityskyky.

Raitiotien osuus kuitenkin hyväksyttiin tältäkin osuudelta, jotta raitiotien suunnittelua voidaan jatkaa.

Paasikivenkadun kyseistä katuosuutta koskevan katusuunnitelman kustannusarvio on noin 9,8 miljoonaa euroa, josta raitiotien osuus on 50 prosentista 70 prosenttiin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ratikan reitti Sepänkadulta Paasikiventielle ja suunniteltu linjaus Niemenrannassa.­

Rantatiellä kaksi siltaa

Rantatiellä ratikan linjaus on suunniteltu Paasikiventien ja Rantatien väliin nurmiraiteena. Pysäkkejä tulee kaksi, Santalahden ylikäytävän läheisyyteen ja Tikkutehtaanrinteen liittymän länsipuolella.

Rantatielle tulee kaksi siltaa. Toisen sillan nimi on Rosenlewin alikulkusilta. Se ylittää Paasikiventien Rantatien länsipään ja Pölkkylänniemen välillä. Toinen silta tehdään kevyelle liikenteelle ja se korvaa nykyisen Rantatien puolessa välissä olevan Paasikiventien ylittävän sillan. Silta alkaa Santalahden aukiolta ja ylittää sekä Rantatien että Paasikiventien ja päättyy Santalahden rantapuiston alueelle. Santalahden puoleiseen päähän tehdään varaus näköalatasanteelle.

Rantatielle tulee myös kaksi kiertoliittymää, Uranrinteen ja Rantatien sekä Tikkutehtaanrinteen ja Rantatien risteyksiin.

Rantatien muutosten kustannusarvio on 36,5 miljoonaa euroa, josta raitiotien osuus on 40 prosentista 60 prosenttiin.

Paasikiventielle kolme kaistaa

Paasikiventie on Rantatien katusuunnitelmassa piirretty kolmikaistaiseksi. Pirkanmaan ely-keskus esitti omassa lausunnossaan, että kolmansien kaistojen rakentaminen kannattaa ajoittaa samaan aikaan raitiotien rakentamisen kanssa.

Suunnittelupäällikkö Ari Wandell sanoo, että Paasikiventien leventäminen kolmikaistaiseksi ja sen vaiheistaminen riippuu valtion rahoituksesta ja suunnitelmista. Paasikiventien leventämisen maksaa valtio.

Aiemmin ely-keskus linjasi, että Paasikiventie on rakennettava kolmikaistaiseksi Vaitinaron eritasoliittymän ja Santalahden eritasoliittymän välillä. Vielä ei ole päätetty, miten rakentaminen vaiheistetaan.

Raitiotien kakkosvaihe

Raitiotien kakkosvaihe tarkoittaa Pyynikintorin ja Lentävänniemen välistä osuutta.

Kakkosvaiheen suunnittelusta päätettiin joulukuussa 2017.

Tavoite on, että ratikan kakkosvaiheen rakentamisesta päätetään viimeistään lokakuussa 2020.

Rakentaminen alkaisi tällöin 2021 ja liikenne 2024.

Ratikan kakkosvaiheen ensimmäiset katusuunnitelmat hyväksyttiin tiistaina, sillä ehdolla, että päätös ratikan rakentamisesta tehdään ja tarvittavat asemakaavat hyväksytään.

Ykkösvaihe

Parhaillaan rakennetaan ratikan ykkösvaihetta Hervannasta Pyynikintorille, ja Taysiin.

Myös varikkoalue Ruskoon on rakenteilla.

Suunnitelmien mukaan ratikka alkaa liikennöidä 9.8.2021. Sitä ennen on koeliikennettä.

Niemenrantaan joukkoliikennekatu

Niemenrantaan hyväksyttiin katusuunnitelmat kolmelle kadulle alueelle, jonne on suunniteltu ratikan kakkosvaiheen reitti. Päätös on ehdollinen ja edellyttää, että raitiotie päätetään rakentaa ja että Niemenrannan asemakaava saa lainvoiman.

Niemenrannassa ratikan linjaus on koko matkalla keskellä katualuetta, eli autot ja bussit kulkevat samalla väylällä. Niemenvainionkadun ja Kehyskadun välinen osuus muutetaan joukkoliikennekaduksi, eli se suljetaan yksityisautoilulta.

Federleynkadun ja Kehyskadun varteen tulee uusi Niemenrannanaukio. Pysäkki sijaitsee aukion Federleynkadun puoleisessa reunassa. Kehyskadulle ei tule pysäkkejä.

Federleynkadun kustannusarvio Sellupuistosta Niemenrannanaukiolle on 6,2 miljoonaa, Kehyskadun 4,4 miljoonaa euroa.

Aukion kustannukset ovat 0,6 miljoonaa euroa.

Yhteensä tiistaina hyväksyttyjen katusuunnitelmien hinta-arvio on 11,2 miljoonaa euroa ja siihen sisältyy myös muita kuin raitiotiehen liittyviä maanrakennuskustannuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?