Nuorten mielestä seksuaalirikollisten tuomioita pitäisi tiukentaa - Tampere - Aamulehti

Näin nuoret kommentoivat Tampereella seksuaalirikosuutisia: Tuomioita tiukemmiksi, "Kannattaa liikkua porukassa eikä luottaa keneen tahansa"

Iida Vartiainen ja Aarni Hilden ovat seurustelleet kohta kaksi vuotta. Heistä kumpikaan ei ole itse joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi tai uhkaaviin tilanteisiin.

14.1.2019 20:06

17-vuotiaat lukiolaiset Iida Vartiainen ja Aarni Hilden ovat seuranneet viime päivien uutisointia Oulun ja Helsingin seksuaalirikoksista. Nuorten mielestä epäiltyjen rikosten ahdistavuutta lisää se, että ne olisivat ihan yhtä hyvin voineet sattua Tampereella.

–Kyllä se vähän pelkoa herättää, kun niistä koko ajan mediassa puhutaan, Vartiainen toteaa.

–Tuntuu siltä, että tästä asiasta keskustellaan nyt vasta kunnolla, vaikka riski on koko ajan ollut olemassa, Hilden huomauttaa.

Vartiaisella on selvä mielipide siitä, mitä asialle pitäisi tehdä.

–Seksuaalirikoksiin syyllistyneiden tuomiota pitäisi tiukentaa, ne ovat nykyisellään aivan liian lepsuja eikä niitä oteta tosissaan.

Myös maahanmuuttajien pitää kunnioittaa Suomen lakeja.

–Apua tarvitsevia pitää auttaa ja antaa kaikille mahdollisuus, mutta jos he eivät pysty tai halua sopeutua kulttuuriin, niin heidät on poistettava maasta, Hilden sanoo.

Vartiainen ja Hilden ovat seurustelleet kohta kaksi vuotta. Heistä kumpikaan ei ole joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi tai uhkaaviin tilanteisiin. Miten he neuvoisivat muita nuoria?

–Pimeällä ei kannata mennä syrjäisiin paikkoihin ainakaan yksinään, Vartiainen sanoo.

–Niin, kannattaa liikkua porukassa, eikä luottaa keneen tahansa, Hilden jatkaa.

Sara Liljeström (vas.) ja Roosa Hakala sanovat, että netissä ei kannata antaa omia yhteystietojaan, jos ei varmasti tunne keskustelukumppania. Epäsopivasta käytöksestä voi myös ilmoittaa palvelun ylläpitäjälle.

Kannattaa varoa

Lukiolaiset Sara Liljeström ja Roosa Hakala ovat kuunnelleet uutisia huolestuneina. He ovat kumpikin 17-vuotiaita.

–Kyllä se kieltämättä vähän hirvittää, kun kuitenkin on ollut Suomesta sellainen mielikuva, että tämä on turvallinen maa.

–Asun itse Kangasalla enkä nyt varsinaisesti pelkää, mutta kyllähän tuollaista voisi tapahtua missä tahansa, Liljeström miettii.

Liljeströmin mielestä seksuaalirikoksiin pitäisi puuttua nykyistä ankarammin.

–Pitäisi olla kovemmat tuomiot raiskauksista ja lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Nyt tekijät pääsevät liian vähällä.

Kumpikaan tytöistä ei itse ole joutunut uhkaavaan tilanteeseen, mutta on miettinyt, miten silloin kannattaisi toimia.

–Pitää meteliä ja lähteä siitä pois, jos vain voi. Jos on joutunut rikoksen uhriksi, on tärkeää puhua asiasta eikä vain sulkeutua kuoreensa, Liljeström sanoo.

–Kannattaa pitää puhelinta piilossa ja yrittää ottaa yhteyttä johonkuhun, joka voisi auttaa, Hakala miettii.

Esimerkiksi netissä ei voi tietää, onko keskustelukumppani aito vai tekaistu henkilö.

–Jos yhtään alkaa epäilyttää, keskustelusta voi poistua. Omia yhteystietojaan ei ainakaan kannata antaa. Epäsopivasta käytöksestä voi myös ilmoittaa palvelun ylläpitäjälle, tytöt sanovat.

16-vuotiaat kaverukset Salla Pihkanen (vas.), Karita Peltonen ja Sara Laine käyvät kaikki Tampereen Kalevan lukiota. Myös heidän mielestään seksuaalirikollisten rangaistuksia pitäisi tiukentaa.

16-vuotiaat kaverukset Salla Pihkanen, Karita Peltonen ja Sara Laine käyvät kaikki Tampereen Kalevan lukiota. Heistä kukaan ei ole kohdannut uhkaavaa tai epäasiallista käytöstä.

Tytöt sanovat, että he osaavat olla varovaisia.

–Ei kannata yksin pyöriä yöllä kaupungilla eikä hyväksyä netissä kaveriksi tai seuraajaksi ketä tahansa.

Myös heidän mielestään seksuaalirikollisten rangaistuksia pitäisi tiukentaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut