Pirkanmaan ELY-keskus valittaa Näsijärven Vaitinaron täytön luvasta: "Lupa perustuu puutteellisiin selvityksiin vesistötäytön vaikutuksista" - Tampere - Aamulehti

Pirkanmaan ELY-keskus valittaa Näsijärven Vaitinaron täytön luvasta: "Lupa perustuu puutteellisiin selvityksiin vesistötäytön vaikutuksista"

Tampereen ratikkaa on kakkosvaiheessa suunniteltu osan matkaa täyttömaalle Näsijärven päälle Paasikiventien varrella.

5.11.2018 15:25 | Päivitetty 5.11.2018 15:36

Pirkanmaan ELY-keskus vaatii Vaasan hallinto-oikeuteen jättämässään valituksessa Tampereen Vaitinaron vesistötäytölle myönnetyn luvan kumoamista, ELY-keskus tiedotti maanantaina.

Lisäksi ELY-keskus vaatii kumoamaan valmisteluluvan, jolla on sallittu töiden aloittaminen muutoksenhausta huolimatta.

–Yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa pyritään löytämään tilanteeseen mahdollisimman hyvä ratkaisu.

Tampereen kaupunki on hakenut lupaa noin 9 hehtaarin alueen täytölle miljoonalla kuutiometrillä louhetta Näsijärven Vaitinaron ranta-alueella Lielahdessa. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt luvan 10. lokaik uuta2018.

–Aluehallintoviraston myöntämä lupa vesistötäytölle perustuu ELY-keskuksen näkemyksen mukaan puutteellisiin selvityksiin vesistötäytön vaikutuksista Epilänharju–Villilä A:n pohjavesialueeseen. Tämän lisäksi kaupungille on annettu lupa aloittaa hankkeen toteuttamista valmistelevat toimenpiteet, vaikka niiden vaikutusta pohjavesimuodostumaan ei tunneta, kertoo ylitarkastaja Vesa Hyvärinen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

ELY-keskus on lupakäsittelyn aikana tuonut toistuvasti keskusteluissa Tampereen kaupungin kanssa esille, että tehdyt selvitykset eivät ole riittäviä vesistötäytön vaikutusten arvioimiseksi. Vesistötäyttö sijoittuu Näsijärven Vaitinaron rantaan, missä tapahtuu järviveden imeytymistä pohjavesimuodostumaan.

–Vaitinaron täyttö muuttaa pohjavesimuodostuman ominaisuuksia peruuttamattomasti, eikä vaikutuksen suuruutta tunneta riittävän hyvin. Muutos voi vaikeuttaa myös vesienhoitolain mukaisten tavoitteiden saavuttamista, Hyvärinen jatkaa.

Aluehallintoviraston myöntämällä valmisteluluvalla on sallittu työmaatien ja suojausrakenteen rakentaminen jo ennen lupapäätöksen lainvoimaiseksi tuloa.

–ELY-keskuksen käsityksen mukaan sallitut toimenpiteet aiheuttavat ympäristössä haitallisia muutoksia, joita ei voi palauttaa ennalleen. Tämän vuoksi vaadimme kumoamaan myös hankkeen valmisteluluvan, toteaa Hyvärinen.

Vaitinaron tulevaisuus on ollut esillä myös Tampereen kaupungin kaavoituksessa. Hämeenlinnan hallinto-oikeus on ELY-keskuksen valituksesta heinäkuussa 2018 kumonnut Tampereen kantakaupungin yleiskaavasta täyttöalueelle sijoittuneen keskustatoimintojen ja virkistyksen sekoittunutta aluetta koskevan merkinnän. Perusteena oli vesistötäytön pohjavesivaikutuksiin liittyvä epävarmuus.  Tampereen kaupunki on valittanut hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos