Tampereen kaupunginhallitus korostaa lähipalvelua 1–2-luokkalaisten opetuksessa - Tampere - Aamulehti

Tampereen kaupunginhallitus edellyttää perusteellista selvitystä kouluverkkopäätösten pohjaksi – Pienille lapsille halutaan lyhyet koulumatkat

Tampereella esitetään isoja muutoksia päiväkoti- ja kouluverkkoon. Kouluista Kalkku (vas. ylhäällä), Annala (oik. ylhäällä), Terälahti (vas. alhaalla) ja Järvensivu (oik. alhaalla) ovat lakkautuslistalla.

3.9.2018 18:41 | Päivitetty 3.9.2018 19:43

Tampereen kaupunginhallitus merkitsi kohua herättäneen päiväkoti- ja kouluverkkoselvityksen tiedoksi maanantaina, mutta hyväksyi puheenjohtajan, pormestari Lauri Lylyn (sd) esityksestä päätökseen lisäyksen, jossa korostetaan 1.–2.-luokkalaisten opetuksen toteuttamista lähipalveluna.

–Lautakunnan käsitellessä päiväkoti- ja kouluverkkoa tulee sen päätöksiä tehdessään ottaa huomioon taloudellisten reunaehtojen puitteissa pormestariohjelman peruslinjaus varhaiskasvatuksen ja 1.–2.-luokkalaisten opetuksen toteuttamisesta lähipalveluna. Pienten lasten osalta erityistä huomiota on kiinnitettävä koulumatkan pituuteen ja kulkuyhteyksiin.

Kaupunginhallitus ilmoitti samalla tekevänsä kokonaisarvion päiväkoti- ja kouluverkosta lautakuntien käsittelyn jälkeen.

Kaupunginhallitus katsoo, että päätöksenteon pohjaksi on teetettävä perusteellinen selvitys tilojen taloudellisista kokonaisvaikutuksista, käyttöasteesta ja siitä miten tilojen käyttöä voidaan tehostaa. Hallitus toteaa myös, että toimivaltainen viranomainen tekee rakennushankkeista päätökset talousarvion puitteissa.

Pormestari Lauri Lyly halusi lisäselvityksiä erityisesti koulujen käyttöasteiden ja kaupungille aiheutuvien käyttömenojen osalta.

–Esimerkiksi Vantaa teetti selvityksen koulujensa käyttöasteista saadakseen selville, ovatko kaikki kouluinvestoinnit välttämättömiä ja voidaanko koulukiinteistöjen käyttöä tehostaa.

Päätöksessä haluttiin Lylyn mukaan vielä erikseen korostaa pormestariohjelman peruslinjausta alaluokkien opetuksen antamisesta lähikouluissa, jottei kaupunginhallituksen tarvitse tehdä päätöstä erikseen jokaisen lähikoulun osalta.

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala tulkisti poliittisten päättäjien perusteellisen selvityksen tarvetta lähinnä sillä, että he halusivat jonkinlaisen varmuuden mahdollisesti käytöstä poistuvien koulujen jatkokäytöstä.

–Tavoitteena on siis selvittää, ovatko mahdolliset lakkautettavat koulut joko vuokrattavissa tai myytävissä johonkin muuhun tarkoitukseen. Tällaisen selvityksen tekeminen ei välttämättä ole kovinkaan yksinkertaista, arvioi Yli-Rajala.

Lue myös:

Esitys julki: Nämä koulut ja päiväkodit Tampere aikoo lakkauttaa – Katso, mikä omalla alueellasi muuttuu

Tampereen päiväkoti- ja kouluverkkoesitys sai kipakkaa palautetta alueilta – "Kohta ainoa lähipalvelu on hautausmaa"

Miksi kaupunki lakkauttaa juuri remontoidun koulun? – Näin apulaispormestari vastaa lukijoiden kysymyksiin kouluverkkoselvityksestä

Tampere on pian kahdella kriteerillä kriisikunta – Selvitimme, miten tähän on tultu ja kuinka ahdingosta selvitään

Päiväkoti- ja kouluverkkoselvityksessä esitetään muun muassa useiden koulujen lakkauttamista.

Selvitystä on käsitelty sivistys- ja kulttuurilaitakunnassa 23. elokuuta, kasvatus ja opetuspalveluiden henkilöstön kanssa 28. elokuuta sekä kuntalaisten kanssa asukastilaisuudessa 29. elokuuta. Seuraavaksi selvitys menee uudelleen sivistys- ja kulttuurilautakunnan käsittelyyn.

Talousarvioylitykset pyrittävä välttämään kaikin keinoin

Kaupunginhallitus merkitsi tiedokseen myös tuoreen talouskatsauksen, jonka tulosennuste uhkaa tuottaa kaupungille tänä vuonna yli 71 miljoonan euron alijäämän.

Hallituksen mielestä kaupungin toimintayksiköiden on tehtävä talouden tehostamistoimia ja pyrittävä kaikin mahdollisin keinoin välttämään kuluvan vuoden talousarviota uhkaavat ylitykset.

Tälle vuodelle ennakoitu alijäämä on 52,7 miljoonaa euroa vuosisuunnitelmaa heikompi.

Lisätty maanantaina 3.9. kello 19.25konsernijohtaja Juha Yli-Rajalan kommentit kaupunginhallituksen edellyttämästä perusteellisesta selvityksestä.

Lisätty maanantaina 3.9. kello 19.45 pormestari Lauli Lylyn täydentävät kommentit tehtyyn päätökseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut