Päiväkoti- ja kouluverkkouudistus puhuttaa Tampereella - Tampere - Aamulehti

Näin tamperelaiset kommentoivat päiväkoti- ja kouluverkkouudistusta – Huolta aiheuttavat oppilasmäärien kasvu, opetuksen laadun säilyminen ja pidentyvät koulumatkat

Eräs Aamulehden lukija ihmetteli suunnitelmia Annalan koulun lakkauttamiseksi. Annalan koulua on esitetty lakkautettavaksi sen jälkeen, kun Kaukajärven koulu on korjattu ja laajennettu.

29.8.2018 16:48

Tampereen kaupungin päiväkoti- ja kouluverkkoon on esitetty isoja muutoksia vuosille 2019–2033. Kaupunki järjestää palveluverkkoselvityksen tiimoilta keskiviikkoiltana yleisötilaisuuden, jossa käydään myös läpi selvitykseen liittyviä kysymyksiä.

Esityksessä ehdotetaan luopumista ainakin Järvensivun, Kalkun ja Terälahden kouluista. Esimerkiksi Hervannassa lakkautetaan kahdeksan päiväkotia, mutta samalla kaupunkiin rakennetaan myös uusia opinahjoja. Tavoitteena ovat suuremmat yksiköt, joihin voidaan mahduttaa sekä varhaiskasvatuksen että perusopetuksen oppilaita.

Aamulehti julkaisi päiväkoti- ja kouluverkon muutoksia käsittelevän uutisen tiistaina, jonka jälkeen asiasta on virinnyt runsaasti keskustelua jutun kommenttikentässä.

Päiväkoti- ja kouluverkon muutoksia on perusteltu muun muassa voimakkaalla väestönkasvulla ja vanhojen koulujen korjaustarpeilla. Esitetyt muutokset herättivät tamperelaisissa huolta muun muassa pidentyvien koulumatkojen ja suurentuvien luokkakokojen suhteen.

Eräs lukija mietti, miten lapsille taataan opiskelurauha kasvavissa kouluissa:

–Miten oppilasmäärät kasvu aiotaan ottaa huomioon niissä kouluissa, johon siirtyy lisää oppilaita? Miten lapsille taataan koulurauha?

Toista lukijaa huolestuttivat suunnitelmat Annalan koulun lakkauttamiseksi. Hänen mukaansa opinahjossa erityis- ja normaaliluokat ovat toimineet yhdessä sekä koulutoiminnan että välituntien aikana.

– Ajatus siitä, että Annalan koulu lopetettaisiin ja siirrettäisiin Kaukajärvelle massiiviseen kouluun kauhistuttaa itseäni. Miten siinä sitten turvattaisiin tämä koulutuksen taso mikä Annalassa tällä hetkellä on?

Hiedanrantaan rakentaminen kummastuttaa

Kaupungin esityksessä kerrottiin, että Hiedanrantaan ollaan tulevaisuudessa rakentamassa noin tuhannen oppilaan yhteiskoulu vuonna 2026. Myös 200-paikkainen päiväkoti on suunniteltu rakennettavaksi samana vuonna. Kuitenkin erästä lukijaa askarrutti julkisten päiväkotien häviäminen Lentävänniemestä. Myös Hiedanrantaan suunnitellut suuret hankkeet ihmetyttivät.

–Entä jos ei halua lastaan laittaa yksityiseen, taloudellista tulosta tavoittelevaan laitokseen? Ihmettelen myös sitä, että Hiedanrantaan nyt rakennetaan palveluita isolla kädellä, vaikka suurin osa alueen väestöstä asuu Lentävänniemen alueella. Myös suunnitelma, että Santalahdesta kuljetaan tulevaisuudessa kouluun Hiedanrantaan, kuulostaa käsittämättömältä, lukija kirjoittaa.

Palveluverkon muutokset herättivät myös positiivisia kommentteja.

–Nyt ei lapsille tule jatkuvasti parin vuoden välein opeteltavaksi uutta ympäristöä, eikä tarvitse jännittää niin paljoa siirtymistä tarhasta esikouluun ja esikoulusta sitten alakouluun, eräs kommentti kuuluu.

Lue myös: Esitys julki: Nämä koulut ja päiväkodit Tampere aikoo lakkauttaa – Katso, mikä omalla alueellasi muuttuu

Lue myös: Näiden alueiden koulujen oppilasmäärät kasvavat vauhdilla Tampereella – Jos sisarukset ovat joutumassa eri kouluihin, tilanteen ehtii vielä korjata

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut