Tampereen kouluverkkoselvitys: Terälahden koulun lakkautus herättää vastustusta. - Tampere - Aamulehti

Terälahden oppilaiden vanhemmat pelkäävät: Pidentyvät koulumatkat heikentävät lasten oppimistuloksia ja jaksamista

Teiskon Terälahden koulun yhteydessä toimivassa luontokoulu Korennossa vierailee päivittäin noin 40–50 oppilasta Tampereen muista kouluista. Torstaina vs. ympäristökasvattajan Eva Mäntyvaaran (vas.) vieraana oli Tampereen Johanneksen koulun 7.-luokkalaisia.

30.8.2018 18:43 | Päivitetty 1.9.2018 15:57

6.-luokkalaisen Vikke-Valtteri Anttilan herätyskello soi aamulla kello 7.16. Koulutaksi lähtee tuntia myöhemmin ja vie Viken kymmenessä minuutissa runsaan viiden kilometrin päähän Terälahden kouluun.

Hänen luokkatoverillaan Aino Lindellillä on matkaa kouluun 1,7 kilometriä, mutta vaarallisen reitin vuoksi hänkään ei kulje sitä omin päin, vaan bussilla.

Terälahden koulun apulaisrehtori Taina Yli-Pietilä ja luontokoulu Korennon vs. ympäristökasvattaja, itsekin Terälahdessa asuva Eva Mäntyvaara huomauttavat, että Kaanaan periltä kertyy Terälahden kouluun matkaa parikymmentä kilometriä ja Kapeestakin lähes saman verran. Jos Terälahden koulu lakkautetaan, kuten Tampereen kaupunki kouluverkkoselvityksensä perusteella aikoo, joidenkin lasten yhdensuuntainen koulumatka Kämmenniemen kouluun venyy jopa 30 kilometriin.

Yli-Pietilä ja Mäntyvaara laskevat, että ajassa mitattuna se voi tarkoittaa yli tunnin tai pahimmillaan ehkä jopa 1,5 tunnin koulumatkoja.

–Omillakin lapsillani koulumatkaa oli vain kuusi kilometriä, mutta matka kesti yli tunnin, koska eivät taksit aja suoraan, vaan keräävät lapsia kyliltä, Mäntyvaara sanoo.

Terälahden koulun vanhempainyhdistyksen edustaja Hanna Määttänen epäilee, että pidentyvät koulumatkat ja aikaistuvat aamuherätykset heikentävät lasten oppimistuloksia ja jaksamista.

–Lapsillakin on oikeus vapaa-aikaan ja lepoon. Kun lapsi käy koulua lähellä kotia, hänelle jää aikaa ja voimia harrastaa koulun jälkeen, Mäntyvaarakin sanoo.

6.-luokkalaiset Vikke-Valtteri Anttila ja Aino Lindell tykkäävät siitä, että Terälahden koulussa kaikki tuntevat toisensa. –Jos tulee jotakin ongelmia, tieto niistä kulkee nopeasti, Lindell sanoo.

Lue myös:Esitys julki: Nämä koulut ja päiväkodit Tampere aikoo lakkauttaa – Katso, mikä omalla alueellasi muuttuu

Lue myös:Miksi kaupunki lakkauttaa juuri remontoidun koulun? – Näin apulaispormestari vastaa lukijoiden kysymyksiin kouluverkkoselvityksestä

"Täällä ei kiusata"

6.-luokkalainen Aino Lindell kuuli koulunsa lakkautusaikeista poimiessaan pari päivää sitten omenia mummulassaan.

–Minun mielestäni lakkauttaminen ei olisi ollenkaan järkevää. Ehkä se tulisi halvemmaksi, mutta maksaa sekin, kun oppilaita pitää kuskata Kämmenniemeen. Valtava koulu ei ole hyvä paikka ekaluokkalaisille ja esikoululaisille, hän sanoo.

Vikke-Valtteri Anttilan mielestä pieni koulu on kiva, koska kaikki tuntevat toisensa.

–Ainakaan minun tietääkseni täällä ei ole kiusaamista ollenkaan.

–Tampereen kaupunki ei kohtele Terälahden asukkaita tasavertaisesti suhteessa muihin, Terälahden luontokoulu Korennon vs. luontokasvattaja Eva Mäntyvaara (vas.) sanoo. Terälahden koulun apulaisrehtorin Taina Yli-Pietilän mukaan koulun oppilasmäärä on pysynyt hyvin vakiona kymmenen vuoden ajan.

Pieni koulu huono, iso koulu hyvä?

Taina Yli-Pietilä ja Eva Mäntyvaara katsovat pienen koulun luovan lapsille turvallisen perustan elämään.

Mäntyvaara on nyt luontokoulussa vs. opettajana, mutta normaalisti hän opettaa Ylöjärven Kauraslammen 1 000 oppilaan koulussa. Hänen mielestään on virheellistä väittää, että vain pienessä koulussa valinnaisaineita olisi vaikea tarjota.

–Valinnaisaineiden määrä vähenee isoissakin kouluissa, koska tuntikehys on niin kireä. Ei ole totta se käsitys, että pieni koulu olisi suppea ja huono, ja iso koulu antaisi mahdollisuuksia. Pienikin voi olla monipuolinen ja oivaltava.

Terälahden koulun vanhempainyhdistyksen edustaja Hanna Määttänen oudoksuu kiirettä, jolla kouluverkkoselvitystä käsitellään Tampereella. –Meille jätetään vain puolitoista viikkoa aikaa reagoida. Saamme lakkautusaikeita koskevat laskelmat ja dokumentit käyttöömme vasta ensi viikolla, kun jo 11. syyskuuta Tampereen sivistys- ja kulttuurilautakunta alkaa käsitellä selvitystä.

Lue myös:Tampereen päiväkoti- ja kouluverkkoesitys sai kipakkaa palautetta alueilta – "Kohta ainoa lähipalvelu on hautausmaa"

Lue myös:Näin tamperelaiset kommentoivat päiväkoti- ja kouluverkkouudistusta – Huolta aiheuttavat oppilasmäärien kasvu, opetuksen laadun säilyminen ja pidentyvät koulumatkat

"Traagista koko kylälle"

Terälahden Seutu ry:n puheenjohtaja Hannes Tuohiniitty on tyrmistynyt Terälahden koulun lakkautusaikeista. Hänen mielestään ne ovat täysin vastoin Teiskon ja Terälahden kehittämistavoitteita.

–Koulu on toimiva ja hyvässä kunnossa, eikä siellä ole sisäilmaongelmia. Oppilaat ja opettajat ovat tyytyväisiä. Lakkautusaie ei istu tähän.

Tuohiniityn mielestä on traagista koko kylälle, jos koulu loppuu.

–Ilman koulua Terälahdessa olisi huonommat bussiyhteydet, kyläläisillä ei olisi liikuntasalia ja tuskin kirjastoakaan. Luontokoulu tuo vieraita kylälle. Koulun lakkauttaminen tyrehdyttäisi asumista ja rakentamista, sillä moni on jo sanonut, että jos koulu lähtee, he laittavat talonsa myyntiin.

Tuohiniityn mukaan teiskolaiset ovat hyviä veronmaksajia.

–Kyllä jotain palveluja kuuluu meillekin.

Terälahden koulun alkuluokan opettaja Sinikka Sumujärvi kertoo, että alkuluokassa esikoululaiset sekä 1.–2.-luokkalaiset toimivat yhdessä. –Lapset oppivat hyvät ryhmätyötaidot ja esikoululaisten on helppo siirtyä kouluun.

Täsmennys 30.8.2018 kello 20.32: Kuvatekstissä kerrottiin virheellisesti, että apulaisrehtori Taina Yli-Pietilä epäilisi koulun oppilasennustetta. Tosiasiassa Yli-Pietilä sanoi, että koulun oppilasmäärä on pysynyt hyvin vakiona yli kymmenen vuoden ajan.

Terälahden koulu

Tampereen Teiskon Terälahden koulussa on luokat 1–6.

Oppilaita ja esikoululaisia on nyt yhteensä 79.

Opettajia on neljä. Lisäksi teknisen työn, tekstiilityön ja kielten opettajat käyvät Terälahdessa Kämmenniemen koulusta. Kouluilla on yhteinen rehtori.

Koulun yhteydessä toimivat päiväkoti, kirjasto sekä luontokoulu Korento, jossa käy päivittäin noin 40–50 lasta Tampereen muista kouluista.

Tampereen kaupungin kouluverkkoselvityksessä esitetään Terälahden koulua lakkautettavaksi vuonna 2025 ja oppilaiden siirtämistä Kämmenniemen kouluun.

Terälahden koulusta on Kämmenniemen kouluun matkaa yli 11 kilometriä.

Kämmenniemen koulussa on luokat 1–9.

Tampereen kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta saa 11. syyskuuta käsiteltäväkseen esityksen, jossa ehdotetaan neljän koulun ja useiden päiväkotien lakkauttamista.

Tampereen kaupungin kehittämiskoordinaattorin Monika Solan mukaan Terälahden koulun lakkautusaikeet perustuvat koulun verraten suuriin kiinteistökustannuksiin, laskevaan oppilasennusteeseen sekä siihen, että koulu jää alle 150 oppilaan tavoitekoon.

Väestösuunnitteen mukaan Terälahden koulun oppilasmäärä laskee lukuvuoteen 2025–2026 mennessä nykyisestä 79 oppilaasta alle 60:een.

–Suunnitteessa on otettu huomioon ennusteet alueen syntyvyydestä, kuolleisuudesta, muutosta ja kaavoitushankkeista.

Solan mukaan Tampereen alle 150 oppilaan kouluista Hallila on kiinteistökustannuksiltaan edullisin. Sen kulut ovat 1 400 euroa oppilasta kohden vuodessa, kun Terälahden kulujen lasketaan olevan 4 645 euroa vuosi oppilasta kohden. Luvut vertailevat vain kiinteistön kuluja, eivätkä esimerkiksi kuljetus- tai henkilöstökuluja.

–Mutta laskin eilen, että jos kaikki Terälahden tämänhetkiset 79 oppilasta ja esikoululaista kulkisivat taksilla Kämmenniemen kouluun, se maksaisi yli 280 000 euroa. Terälahden koulun kiinteistökulut ovat 328 000 euroa.

"Ei kohtuuttomia koulumatkoja"

Solan mielestä lasten pitenevistä koulumatkoista ei tarvitse olla huolissaan.

–Jos Terälahden koulu suljetaan, totta kai sitten mietitään, miten koulutaksien kannattaa ajaa, jotta kenenkään koulumatka ei ole kohtuuton, Sola sanoo. Hänen mukaansa kohtuullisena koulumatkana voidaan pitää 45 minuutin matkaa. Se aika kuluu helposti koulumatkaan myös kaupungin keskustassa.

Terälahden yhdistykset ja asukkaat saavat nähdä lakkautusaikeita koskevia dokumentteja vain viikkoa ennen kuin sivistys- ja kulttuurilautakunta käsittelee selvitystä 11. syyskuuta. Sola perustelee tätä kireällä aikataululla:

–Selvitystä esiteltiin vasta viikko sitten lautakunnalle ja vielä on tulossa materiaalia, jota haluamme sisällyttää selvitykseen.

Oikaisu 1.9.2018 kello 15.51: Jutussa kerrottiin, että Tampereen alle 150 oppilaan kouluista Hallilan kiinteistökustannukset ovat 1 400 euroa vuodessa, kun Terälahden kulujen lasketaan olevan 4 645 euroa vuosi. Kulut ovat per oppilas.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut