Tältä Tampereen maauimala näyttää pinnan alta ja ilmasta – Testiryhmä pääsi pulikoimaan välimerellisissä tunnelmissa - Tampere - Aamulehti

Tältä Tampereen maauimala näyttää pinnan alta ja ilmasta – Testiryhmä pääsi pulikoimaan välimerellisissä tunnelmissa: "Vähän niin kuin etelässä olisi"

Maauimalassa on huomioitu eri-ikäisten uimareiden tarpeet. 7-vuotias Eljas Lahtinen sukeltelee maauimalan lastenaltaassa tottunein elkein.­

24.7.2018 20:06 | Päivitetty 24.7.2018 21:36

Viikon päästä avautuva Tampereen maauimala avattiin tiistaina kahdeksi tunniksi Moron testiryhmälle.

Testiryhmään haki yli 3 000 innokasta uimaria. Lopulta 23 onnekasta valittiin ensimmäisiksi rakennustyömaan ulkopuolisiksi testaajiksi.

Katso videolta, miltä Tampereen maauimala näyttää pinnan alta ja ilmasta:

Tamperelainen Lahtisen perhe suuntasi heti lasten altaaseen. Perheen pienin, vasta kolmivuotias Bertta polskutteli hymyssä suin veljensä Eljaksen kanssa.

–Lapset ovat vauvauinnista asti olleet veden kanssa tekemisissä. Rannalla ollaan käyty tänä kesänä paljon, ja varmasti tulemme tänne uudestaan, isä Marko Lahtinen kertoo.

Hän pohtii, että maauimalassa on yhdistettynä uimahallin ja järvenrannan hyvät puolet. Vesi on puhdasta, mutta lämmin ulkoilma luo oman tunnelmansa.

Moron testiryhmä oli ensimmäinen rakennustyömaan ulkopuolinen ryhmä, joka pääsi kokeilemaan Tampereen maauimalan altaita.­

Bertta, Marko ja Eljas Lahtinen (takana) ihastuivat maauimalaan heti. Bertta toivoo, että ensi kerralla äitikin pääsee mukaan.­

Hienosäätöä vailla

Testiryhmä sai käyttää kaikkia neljää allasta, vaikka uimala on edelleen työmaa-aluetta.

Tämä aiheutti muutamia erityisjärjestelyjä. Testiryhmä käytti uintikeskuksen pukukaappeja, mutta jatkossa maauimalan käyttäjille on omat pukukaapit lippuluukun vieressä.

Liikuntapäällikkö Mikko Heinosen mukaan työmaan aikataulu pitää, ja jäljellä on enää pientä hienosäätöä.

Esimerkiksi ulkona olevat suihkutilat, maauimalan sisäänpääsyportti ja altaiden reunakourujen ritilät saadaan viikossa valmiiksi. Myös hyppytorni oli testiryhmälle auki vain kolmeen metriin saakka.

Kaikissa maauimalan altaissa voi jo uida. Uima-altaiden reunoilta puuttuvat vielä kouruja peittävät ritilät.­

Tuomas Siiranen hyppää kolmesta metristä. Kymmenen metrin korkuinen hyppytorni avautuu kokonaan maauimalan avajaisissa.­

Etelän tunnelmaa Tampereella

Tamperelaisen Siirasen perheen veljekset Tuomas ja Topias hyppivät hyppytornista pelottomasti.

–Missään uimarannoilla ei meinaa uskaltaa hyppiä, mutta täällä se on turvallista, äiti Virpi Siiranen iloitsee.

Hän hämmästelee, kuinka helppo maauimalassa on hengittää, kun kloorin haju ei ole niin voimakas. Tytär Silja Siirasen mielestä vesi on myös lämpimämpää kuin uimahallissa.

–Aurinko lämmittää niin, että vähän niin kuin etelässä olisi. Uimalan sijainti on myös hyvä, vaikka upeita järviä on ympärillä paljon, isä Juha Siiranen sanoo.

Siirasen kuusihenkinen perhe pääsi yhdessä testaamaan maauimalan altaat. Kuvassa veljekset Topias ja Tuomas, kaksoset Silja ja Saana, isä Juha ja äiti Virpi Siiranen.­

Liukumäki ei ole mahdottomuus

Jotkut ovat saattaneet ihmetellä, miksei maauimalaan rakennettu lainkaan vesiliukumäkeä.

–Eurot tässä ratkaisevat, vaikka olisimme halunneet tänne kaikenlaista. Vesiliukumäki oli myös maauimalan suunnitelmissa, eikä ole mitenkään mahdoton ajatus, että sellainen vielä tulisi, kertoo johtava liikuntapäällikkö Tuula Paavola Tampereen kaupungilta.

Maauimala ehtii tänä vuonna olla auki kaksi kuukautta elokuusta syyskuun loppuun. Sinä aikana uimalan käyttäjiltä kerätään toiveita uimalan palveluista.

Paavola kertoo, että esimerkiksi uusi nurmikkoalue saadaan itämään vasta ensi keväänä. Uimarit voivat siis ensi vuonna levittää pyyhkeet ja piknik-eväät nurmikolle.

Paavolan mukaan nurmialueelle voisi tulla myös kuntoiluvälineitä ja lasten leikkipaikka.

Uima-altaita on yhteensä neljä. Vasemmalla näkyvät lasten allas ja pyöreä kahluuallas, keskellä hyppyallas ja oikealla 50 metrin kuntoallas.­

Vesi kuin Karibialla

Liikuntapäällikkö Mikko Heinosen mukaan altaiden vesi on samanlaista kuin sisällä uintikeskuksessa.

Vesi lämmitetään 27-asteiseksi, mutta ulkoilma saattaa viilentää tai lämmittää sitä.

Akaalainen Timo Vepsäläinen oli kuntoaltaan lämmöstä mielissään. Hän on yleensä nauttinut uimavesistä vain Välimerellä, Punaisella merellä ja Karibialla.

–Tämä on aivan ihanaa. Suomessa ei järvivesi koskaan lämpene niin paljon, että minä menisin uimaan – tai jos lämpenee, on sinilevää, Vepsäläinen sanoo.

Altaat peitetään öisin muovimatolla, joka estää veden haihtumisen ja lämmön karkaamisen yön aikana. Energiaa säästyy, kun vettä ei tarvitse lämmittää uudelleen niin paljon.

–Toki peite vähentää myös houkutusta hypätä altaaseen ravintolaillan jälkeen. Meillä on tietysti myös hälytysjärjestelmät täällä, Mikko Heinonen naurahtaa.

Akaalainen Timo Vepsäläinen kastautui ensimmäisten joukossa. Hän kertoo viihtyvänsä lämpimissä vesissä Välimerellä, Punaisella merellä ja Karibialla.­

Testiryhmä viihtyi erityisesti kuntoaltaassa. 50 metriä pitkä allas syvenee 1,2 metristä kahteen metriin.­

Tampereen maauimala

Avautuu keskiviikkona 1. elokuuta 2018 Kalevan uintikeskuksen yhteyteen.

Uimalassa on neljä allasta: 50 metrin kuntoallas, hyppyallas, lastenallas ja kahluuallas. Yhteensä altaisiin mahtuu 3840 kuutiota vettä.

Lisäksi maauimalassa on 10 metrin korkuinen hyppytorni, kahvio-lippupiste, pukuhuoneet, suihkut ja aidattu nurmialue.

Lippuja on kolmenlaisia: pelkästään maauimalaan, pelkästään uintikeskukseen tai molempiin. Kaikkia lippuja saa sekä uintikeskuksen että maauimalan kassoilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?