Pormestari Lyly luottaa siihen, että vanhan tavara-aseman alue saadaan kaupaksi nopeasti - Tampere - Aamulehti

Pormestari Lyly luottaa siihen, että vanhan tavara-aseman alue saadaan kaupaksi nopeasti – kaupunginhallitus kävi murheenkryynistä pitkän keskustelun

Tampereen pormestari Lauri Lyly on huojentunut, että ratkaisu Tampereen vanhan tavara-aseman osalta saatiin ainakin yhteen maaliin maanantaina.

26.6.2018 16:05

Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) on huojentunut, että ratkaisu Tampereen vanhan tavara-aseman osalta saatiin ainakin yhteen maaliin maanantaina. Kaupunginhallitus päätti, että tavara-asema siirretään ja alueelle järjestetään suunnittelukilpailu, joka vaalii suojeltavia rakennuksia.

Mitä pormestari alueelle toivoisi? Lyly sanoo, että neuvotteluja ei ole käyty suuntaan eikä toiseen, sillä kilpailu on vasta edessä, mutta hänellä on vahva luotto siihen, että alueelle löytyy kiinnostusta.

–Minun toiveeni olisi, että alueelle rakennettaisiin toimisto- ja liiketilaa, johon hyviä liikeyhteyksiä ja hyvää sijaintia etsivät start up -yritykset tai muut löytäisivät, Lyly sanoo.

Aamulehti uutisoi kaksi vuotta sitten, että suurilla hotelliketjuilla ei ollut tuolloin kiinnostusta alueesta. Lähellä sijaitsevat muun muassa Tornihotelli ja Scandic Station.

–Tampere on tapahtumien kaupunki ja olemme tärkeä osa kasvavaa kaupunkiseutua, joten lisää kapasiteettia kyllä tarvitaan. On olemassa monia hotelliketjuja, jotka eivät ole vielä mukana Tampereen hotellitarjonnassa. En kuitenkaan sano, että siellä pitäisi olla nimenomaan hotelli. Olen joka tapauksessa luottavainen, että toimija löydetään, Lyly kommentoi.

Lue myös:

Tampereen vanha tavara-asema siirretään – Kaupunki etsii kilpailulla vanhoille rakennuksille kunnostajaa, jolle myydään myös haluttu toimistotontti naapurista

Näin suojeltua tavara-asemaa siirretään 24 metriä – Kuvat näyttävät, miksi rakennuksen nykyinen sijainti on ongelma

Pitkään ja hartaasti

Tavara-aseman ja Morkun aukion kohtaloa on puitu Tampereella pitkään ja hartaasti. Alue on herkkä sen historiallisen merkittävyyden ja toisaalta potentiaalisen sijainnin kannalta. Lyly myöntää, että kaupunginhallitus keskusteli suunnittelukilpailuesityksen hyväksymisestä pitkään.

–Kyllä kaupunginhallitus varsin pitkän keskustelun tästä kävi. Totesimme, että nykyisellä lainvoimaisella kaavalla tämä malli pystytään hyvin toteuttamaan ja suojeluun liittyvät asiat pystytään ottamaan huomioon. Sen lisäksi, että tavara-asema nyt kaupungin toimesta siirretään, on huomioitava, että se siirtyy kokonaisuudessaan tulevan toimijan hallittavaksi. Tämä vähentää kaupungin kulurakennetta, Lyly arvioi.

Parhaan suunnitelman kehittäjälle myydään tavara-aseman vierestä arviolta noin kuuden miljoonan euron arvoinen tontti, jolle voi rakentaa esimerkiksi juuri toimistotilaa. Nykyinen kaava ei salli alueelle asuinrakentamista, mutta se ei rajaa pois esimerkiksi hotellirakentamista.

Pormestari Lyly uskoo, että juuri tontin saaminen mukaan kokonaisuuteen vaikutti lopputulokseen. Kun Ratapihankatu saadaan oikaistua ja tavara-asema siirrettyä, alueelle vapautuu tilaa.

Lyly toivoo, että ongelmallinen liikennesumppu tavara-aseman vieressä saadaan ratkottua jo ensi vuoden aikana.

–Ei tässä ole tarkoitus enää viivytellä yhtään, Lyly toteaa.

Mitä tapahtui?

Tampereen kaupunginhallitus päätti, että rautatieläisten seuratalo Morkku puretaan, tavara-asema siirretään sen paikalle ja Ratapihankatu oikaistaan.

Morkun aukiosta järjestetään suunnittelukilpailu, jossa tavara-asemalle ja vanhalle asuinrakennukselle etsitään käyttötarkoitusta.

Parhaimman ehdotuksen kaupunkiympäristön kehittämiseksi luoneelle rakennuttajalle tai sijoittajalle myydään naapurista myös 6 miljoonan tontti, jolle saa rakentaa paljon toimistotilaa.

Kaupunki maksaa tavara-aseman siirtämisen, Morkun talon purkamisen ja infran rakentamisen Ratapihankadulle ja Morkun aukiolle. Purkutyöt ja tavara-aseman siirto maksavat yhteensä 3,2 miljoonaa ja infrarakentaminen 4,3 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos