Timo Jutilasta, Kalervo Kummolasta ja Juuso-karhusta patsaat Hämeensillalle - Tampere - Aamulehti

Pirkkalaispatsaat painavat liikaa: Hämeensilta saa ihan uudet patsaat, jotka esittävät tunnettuja tamperelaisia – Joukossa Timo Jutila, Juuso-karhu ja Kalervo Kummola

Hämeensillan uudet patsaat esittävät Kalervo Kummolaa ja Timo Jutilaa. Vanhat pirkkalaispatsaat siirtyvät uusille paikoille tamperelaisten taloyhtiöiden pihoille.­

1.4.2018 8:00

Tampereen Hämeensillan kansallismaisemaa vartioivaa neljää Pirkkalaispatsasta ei aiemmista suunnitelmista huolimatta palauteta paikoilleen, kun Hämeensillan remontti loka-marraskuussa 2019 valmistuu. Syynä on, että patsaiden ja ratikkavaunujen yhteenlaskettu paino ylittää uuden sillan kantavuuden.

–Tilanne on erittäin valitettava. Patsaat siirrettiin varastoon lokakuussa, mutta vasta nyt saimme Ruskon varastoon erikoislaitteiston, jolla ne pystyttiin punnitsemaan. Valitettavasti kävi ilmi, että olimme arvioineet yksittäisen patsaan painon pahasti alakanttiin, Tampereen kaupungin vs. rakennuttamispäällikkö Matti Kauppias sanoo.

Patsaiden painoksi oli etukäteen arvioitu 3 000–6 000 kiloa. Maaliskuun lopulla tehdyissä mittauksissa selvisi, että jokainen yli nelimetrisistä pronssipatsaista painaa paljon enemmän.

–Jokainen patsas painaa lähes 9 000 kiloa. Pronssi on yllättävän painavaa metalliseosta, sen tiheys on esimerkiksi rautaa suurempi, Kauppias kertoo.

Hämeensillan patsaat siirrettiin yöllä – Tältä poikkeuksellinen operaatio näytti:

Viiden miljoonan lisäkustannukset

Vanhan sillan kantavuus on vähintään 60 tonnia. Uuden sillan on tarkoitus kestää remontin jälkeen vielä enemmän kuormaa.

–Tällaisiin lukuihin ei kuitenkaan suunnitteluvaiheessa osattu mitenkään varautua, Kauppias sanoo.

37-metrinen, 300 matkustajan ratikka painaa yli 70 tonnia. Kauppias sanoo, että kantavuuslaskelmissa on huomioitava myös muu liikenne sekä siltaa koristava kiviverhoilu. Vanha Hämeensilta on verhoiltu teräsbetonilla. Puoli metriä korkeat verhouskivet painavat yli tonnin.

–Pohdimme myös sitä, jätettäisiinkö verhoilukivet asentamatta, jotta patsaat saataisiin palautettua perinnemaisemaan. Tämä toimenpide ei kuitenkaan yksistään riittäisi. Yksi vaihtoehto on lisätä sillan kantavuutta. Tämä viivästyttäisi sillan valmistumista vuodella ja toisi noin viiden miljoonan lisäkustannukset, joten en pidä vaihtoehtoa järkevänä, Kauppias sanoo.

Tämä näky on kiekkofinaalien aikaan Hämeensillalla kävelleille tuttu.­

Juuso-karhusta patsas

Ilman patsaita uusi Hämeensilta ei jää. Kauppias kertoo, että Pirkkalaispatsaiden tilalle suunnitellaan jo uusia patsaita. Uudet patsaat esittävät tunnettuja tamperelaisia ja niitä tulee sillalle kuusi kappaletta, kolme molemmille puolille.

Kauppiaan mukaan osa hahmoista on jo päätetty. Oman patsaansa saavat ainakin Timo Jutila ja Kalervo Kummola.

–Patsaat tekevät esikuvilleen ominaisia asioita. Timo Jutilan patsas rillaa ja Kalervo Kummolan patsas jyrähtelee.

Lisäksi patsaiden joukkoon pääsee hahmo, joka ei ole tamperelainen, mutta jonka merkitys kaupunkilaisille on suuri.

–Olemme päättäneet, että taiteilija Juuso-karhusta tehdään sillalle oma patsas, Kauppias paljastaa.

Mitä Juusoa esittävä patsas tekee?

–Pussaa tietenkin isäntäänsä Sulo Karjalaista.

Kenen tunnetun tamperelaisen hahmon tahdot nähdä Hämeensillalla? Äänestä:

Äänestä: Juice, Patrik Laine vai Muumipeikko?

Tampereen kaupunki aikoo järjestää äänestyksen, jossa kaupunkilaiset saavat ehdottaa, keitä tamperelaista sillalle tulevat patsaat esittävät. Kaupungin tilakeskuksen hankepäällikkö Laila Veronkantaja sanoo, että äänestys järjestetään todennäköisesti kesällä 2018, jotta uusia patsaita päästään suunnittelemaan ja valmistamaan syksyllä 2018 ja ne saadaan paikoilleen, kun uusi silta aukeaa syksyllä 2019.

–Aikataulu on tiukka kuuden patsaan veistämiselle, mutta realistinen. Wäinö Aaltonen veisti Pirkkalaispatsaat aikoinaan nopealla aikataululla vuosien 1928–1929 aikana, ja ne saatiin paikalleen juuri sillan avajaisiin, joten tietyllä tapaa tässä on symboliikkaa mukana, Veronkantaja pohtii.

Veronkantajan mukaan taiteilijaa ei ole vielä valittu.

–Asia on nyt niin uusi, että tämän enempää emme ole vielä ehtineet suunnitella. Tiedotamme, kun asia etenee, Veronkantaja sanoo.

Pirkkalaispatsaille uusi sijoituspaikka

Entä miten käy pirkkalaispatsaille?

–Niille etsitään patsaiden arvon mukainen uusi sijoituspaikka. Emme luonnollisesti missään nimessä aio haudata niitä minnekään varastoon, Matti Kauppias lupaa.

Yksi vaihtoehto voisi olla, että patsaat hajautetaan.

–Näin niistä päästäisiin nauttimaan eri puolilla kaupunkia. Tamperelaiset seurat tai taloyhtiöt voivat halutessaan lunastaa patsaita kaupungilta itselleen. Edellytyksenä on ainoastaan se, että patsaat ovat sillä tavalla julkisella paikalla, että niitä pääsee kuka tahansa halutessaan katsomaan, Laila Veronkantaja sanoo.

Sillalla oleville patsaille on perinteisesti puettu tamperelaisseurojen pelipaidat kevään pudotuspelien aikana.

Säilyykö perinne myös uusien patsaiden aikana?

–Tämä on tietenkin ihan täysin kiinni kaupunkilaisista ja jääkiekkofaneista. Me emme sitä estä, Veronkantaja sanoo.

Hätäkokous 1. huhtikuuta

Pirkanmaan perinnepatsasyhdistyksen ainoat jäsenet, puheenjohtaja Tiina Eränkävijä ja varapuheenjohtaja Marja Suomenneito, ovat kaupungin suunnitelmista tuohtuneita

–Yöuneni olen tämän asian takia tyystin menettänyt. Hämeensilta ja Wäinö Aaltosen patsaat ovat Tampereen kaupungin käyntikortti ja se maisema, josta kaupunki tunnetaan. On aivan ennenkuulumatonta siirtää patsaita perinnemaisemasta minnekään muualle, Eränkävijä sanoo.

Perinnepatsasyhdistys on erityisen järkyttynyt tavasta, jolla asia on hoidettu.

–Tällaisia päätöksiä ei voi tehdä yhtäkkiä ja ilman, että kuullaan kaikkia asiantuntevia tahoja. Yhdistyksemme kokoontuu asian tiimoilta hätäkokoukseen vielä heti tänään 1. huhtikuuta. Tarvittaessa vaikka kannamme patsaat itse takaisin, jos ei muu auta, Suomenneito uhoaa.

Tältä näyttää Hämeensillalla maaliskuun viimeisinä päivinä ilman Pirkkalaispatsaita.­

Pirkkalaispatsaat

Kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen luomat hahmot ovat vartioineet Tampereen Hämeensillan kansallismaisemaa lähes 90 vuotta. Ne asetettiin paikoilleen 26.9.1929, kun silta valmistui.

Aaltonen veisti patsaat vuosina 1928–29.

Patsaiden materiaali on pronssia, korkeus noin 450 senttiä.

Rahat teoksia varten lahjoitti Tampereen kaupungille kauppaneuvos Rafael Haarla.

Patsaiden aiheena ovat 1200–1500-lukujen pirkkalaiset. Niiden tyyli korostaa valmistumisensa aikakauden kansallisen itsetunnon nousua ja atleettisia ihanteita.

Kokoelmakeskuksen kokoelma-amanuenssi Aki Silvennoinen kertoi lokakuussa 2017, että painavista pronssipatsaista tiedetään melko vähän. "Emme tiedä tarkalleen, ovatko patsaat kiinni jalustassa. Niissä saattaa olla esimerkiksi terästanko, jolla ne ovat kiinni. Emme myöskään tiedä patsaiden tarkkaa painoa", Silvennoinen sanoi lokakuussa 2017.

Pudotuspelien aikaan patsaille on perinteisesti puettu päälle tamperelaisten jääkiekkoseurojen pelipaidat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?