Apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki kommentoi Tampereen työttömien heikkoa aktivoitumisastetta - Tampere - Aamulehti

Apulaispormestari Tampereen työttömien heikosta aktivoitumisesta: "Pitkäaikaistyöttömien suhteen ei ole mitään taikatemppuja"

Apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäen mukaan pienissä kunnissa tuloksia saadaan helpommin kuin suurissa kaupungeissa, koska siellä asiakasmäärä on pienempi ja helpompi ottaa haltuun.

28.3.2018 19:34

Suurissa kaupungeissa työttömien aktivoituminen on ollut heikkoa, vaikka niissä on eniten työpaikkoja tarjolla.

Tampereella aktivoitumisaste oli Pirkanmaan kuntien alhaisin, 42 prosenttia. Luku on samaa tasoa kuin Helsingissä ja Oulussa.

Tiedot käyvät ilmi aktiivimallin vaikutuksia koskevista Kelan ennakkotiedoista. Ensimmäinen kolmen kuukauden tarkastelujakso päättyy maaliskuun lopussa.

Lue lisää:Kelan ennakkotiedot paljastavat aktiivimallin todelliset vaikutukset – Korvauksia leikataan yli puolelta työttömistä

Ei mikään yllätys

Tampereen kaupungin elinvoimasta ja kilpailukyvystä vastaava apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki (vihr.) ei pidä tulosta yllätyksenä.

–Isoihin kaupunkeihin tulee työttömiä parempien työmahdollisuuksien perässä. Joukossa on paljon pitkäaikaistyöttömiä, joiden työmarkkina-asema voi olla heikko.

Tampereella tämä joukko on erityisen iso. Esimerkiksi Tampereen kaupunkiseudun työllisyyskokeilun asiakkaista lähes 12 prosenttia on ollut työttömänä yli tuhat päivää.

–He tarvitsevat monenlaista tukea, esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Pelkkä työhön tai koulutukseen ohjaaminen ei riitä.

Heinämäen mukaan aktiivimallin tulokset ovat todennäköisesti sitä huonompia, mitä enemmän on pitkäaikaistyöttömiä.

–Aktiivimalli keskittyy lyhyen aikavälin tuloksiin, mutta pitkäaikaistyöttömien suhteen ei ole mitään taikatemppuja.

Heinämäki toteaa, että Tampereella tavoitellaan yhteiskunnallisesti vaikuttavaa ja inhimillistä työllisyydenhoitoa. Ihmiset halutaan ohjata kestävästi työmarkkinoille, koulutukseen ja palveluiden piiriin.

–Tampereen työllisyyskokeilu on tästä onnistunut esimerkki. Tulokset ovat hyviä.

Aktiivimallin valmistelu taas on tapahtunut ministeriövetoisesti ja paikallisesta työllisyydenhoidosta erillään.

–Ei ole ollut selkeää suunnitelmaa niistä käytännön toimista, joilla työttömiä tuetaan.

Heinämäen mukaan pienissä kunnissa tuloksia saadaan helpommin kuin suurissa kaupungeissa, koska siellä asiakasmäärä on pienempi ja helpompi ottaa haltuun. Monesti ihmiset tuntevat toisensa ihan henkilökohtaisesti.

Paljon kyselyitä

Pirkanmaan TE-toimistoon on alkuvuoden aikana tullut paljon yhteydenottoja ja kyselyitä aktiivimallia koskien.

–Odotuksemme on ollut, että aktivoituminen lisääntyy. Monille asiakkaille aktiivimallin ehdot ovat kuitenkin olleet epäselvät, mikä saattaa vaikuttaa aktivoitumiseen, kertoo palvelujohtaja Tarja Paulaniemi Pirkanmaan TE-toimistosta.

Kiinnostus etenkin osa-aikatyöhön ja TE-toimiston tarjoamiin palveluihin on lisääntynyt.

Tampereella avointen työpaikkojen määrä on kasvanut. Myös aktiiviehtoa täyttäviä palveluja on TE-toimiston mukaan tarjolla.

Miksi aktivoitumisaste ei ole 42 prosenttia korkeampi?

–Osa asiakkaista ei ole kenties löytänyt toivomaansa työtä tai palvelua, joka täyttää aktiiviehdon. Varsinaista tutkimustietoa paikkakuntien välisistä eroista ja siihen vaikuttavista tekijöistä ei toistaiseksi ole tiedossamme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos