Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen haluaa Tampere3-johtosääntöehdotuksesta avointa ja rakentavaa keskustelua Tampereella - Tampere - Aamulehti

Kansliapäällikkö puhaltaa Tampere3-pattitilanteessa jo pilliin – Lehikoinen: "Nyt johtosääntö kohoaa vähän myyttisiin mittoihin"

Kansliapäällikkö Anita Lehikoinen sanoo, että ministeriön tehtävä on pitää huoli siitä, että asioissa edetään Tampere3-voimaanpanolain mukaisesti ja sen määräämässä aikataulussa.

7.2.2018 20:16

Kansliapäällikkö Anita Lehikoinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä (OKM) rikkoisi uuden Tampereen yliopiston johtosääntöehdotuksesta syntyneen pattitilanteen lempeästi.

–Niin kauan kuin se on ehdotus, on todella tärkeätä, että siitä käydään avointa ja rakentavaa keskustelua, hän sanoo.

Tampereen yliopistosta (TaY) marssii väkeä torstaina ulos siksi, että johtosääntötyöhön ollaan tyytymättömiä.

Yllättikö tieto ulosmarssista?

–Sanottakoon, että reaktiot ovat olleet hyvin voimakkaita. Olemme ministeriöstä rohkaisseet riittävään vuoropuheluun ja luottamuksen rakentamiseen. Lauantaina olevaan uuden Tampereen yliopiston siirtymäkauden hallituksen kokoukseen on vielä aikaa, ja varmasti keskustelua käydään tiiviisti. Kaikilla osapuolilla pitäisi olla malttia, että ei särjetä mitään sellaista, mikä on onnistuttu rakentamaan.

Onko teidän mahdollista pyytää aikalisää?

–Sisäisiin prosesseihin on hyvin vaikea puuttua. Luotamme, että akateemiset yhteisöt pystyvät käymään rakentavaa keskustelua niin, että ne eivät tyydy pelkästään osoittamaan, mikä on jossakin asiakirjassa väärin. Toivon, että sen sijaan kirjattaisiin ehdotuksia, joista voidaan keskustella.

Muukin hiertää vielä.

–Nyt on keskustelu paljon Tampere3-voimaanpanolain juridisesta tulkinnasta. Meillä on voimassa oleva laki, joka on käynyt perustuslakitarkastelun kahteen kertaan. Sitä kautta ei asiassa enää pääse eteenpäin, joten siksi nousee esille keskustelu, mitä esimerkiksi johtosäännössä pitäisi olla tai ei pitäisi olla.

Yhä mietitään myös, mikä säätiöyliopisto on.

–Siitä on ollut selvästi hermostuneisuutta olemassa. Jo aikanaan asia kirjattiin, jotta asiasta olisi ollut aikaa keskustella yhteisössä.

Painostiko OKM ratkaisuun siirtymäkauden hallituksesta?

–Sanoisin, että päätös ei syntynyt tyhjästä, sillä pitkin viime vuotta tehtiin yhteistä tahdonmuodostusta. Ministeriön keskeinen huoli liittyy nyt siihen, että pysymme eduskunnan lailla määrittämässä aikataulussa, jotta opiskelijoiden ja henkilökunnan oikeusturva toteutuu.

–Jos on ollut prosessivirheitä, niin käytetään nyt aika siihen, että saadaan johtosääntö, jolla päästään eteenpäin. Nyt sääntö kohoaa vähän myyttisiin mittoihin. Seuraavat hallitukset voivat sitä uudistaa, jos kaikki ei tule kerralla ratkaistuksi oikealla tavalla.

Kenen etu on hajottaa asiaa?

–Ei kenenkään. Kaikkien velvollisuus on edistää lain toimenpanoa.

Yksi hiertävä asia on toimitusjohtaja/rehtorin valinta. Miksi hakeneiden nimiä ei voi julkaista?

–En ota valittuun menettelytapaan kantaa.

Kyse ei ole siitä, että kyseessä on säätiöyliopisto eikä julkisoikeudellinen?

–Ei.

Se on säätiön hallituksen päätös?

–Kyllä.

Mitä tapahtuu juuri nyt

Keskiviikko

Oikeuskanslerinviraston kirjaamo kertoi, että siellä ei ole Tampere3:een liittyen kanteluita eikä muitakaan sitä koskevia asioita vireillä.

Oikeuskanslerille voi kannella, jos katsoo viranomaisen, virkamiehen tai muun julkista tehtävää hoitavan menetelleen virheellisesti tai jättäneen velvollisuutensa täyttämättä.

Tampereen yliopiston 45-jäseninen kollegio tiedotti, että siirtymäkauden hallituksen laatimissa johtosäännön ja vaalisäännön luonnoksissa on kollegion mielestä yliopistolain vastaisia ja yliopiston itsehallintoa loukkaavia esityksiä.

Torstai

Tampereen yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden edustajat ovat päättäneet järjestää ulosmarssin kello 12 siksi, että he eivät hyväksy Tampere3:n johtosääntöluonnosta.

Asiassa kerättyyn adressiin oli kertynyt keskiviikkoiltaan mennessä lähes 2 500 allekirjoitusta.

Tampereen teknillisen yliopiston kampuksella on iltapäivällä Tampere3:a koskeva tilaisuus. Siellä on läsnä uuden Tampereen yliopiston siirtymäkauden hallitus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: