Tampereen yliopistossa järjestettiin tiistaina kokous, jos henkilökunnan ja opiskelijoiden edustajat vaativat muutoksia Tampere3:n johtosääntöluonnokseen. - Tampere - Aamulehti

Yliopisto puolustaa itsehallintoaan ulosmarssilla ja adressilla – "Jännitteitä ja erimielisyyksiä on ollut pitkin matkaa, mutta nyt ne kärjistyvät"

Tampereen yliopistossa tiistaina järjestettyyn tilaisuuteen osallistui noin 150 henkilöä, opiskelijoita ja henkilökuntaa.

6.2.2018 19:20

Tampereen yliopiston Alakuppilan vieressä oleva luentosali täyttyi tiistaina puoliltapäivin nopeasti seisomapaikkoja myöten. Alkamassa oli yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden kokous, joka oli kutsuttu kiireisesti koolle.

Opiskelija Mikko Lampo istui yleisön joukossa kantaaottava paita päällään. Siinä luki: "Perustuslaki 123. Yliopistolla on itsehallinto". Vaikka paita on jo viimevuotinen, sen viesti on edelleen ajankohtainen. Tiistain kokous oli nimittäin kutsuttu koolle otsikolla "Yliopiston itsehallinto on vaarassa".

Valtio-opin opiskelija ja Tampereen ylioppilaskunnan etinen puheenjohtaja Mikko Lampo osallistui kokoukseen kantaaottavassa paidassaan.

Kokouksen asialistalla oli Tampere3:n johtosääntöluonnos, joka on parhaillaan lausuntokierroksella. Yliopistolaisten mielestä luonnosta ei voi sellaisenaan hyväksyä. Opiskelijoiden ja henkilökunnan edustajien mielestä heitä ei ole kuunneltu riittävästi ja luonnoksen kommentointiin on annettu niukasti aikaa.

Yksi kokouksen koollekutsujista, luottamushenkilö Hanna Kuusela Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestöstä Jukosta kertoo, että henkilökunta ja opiskelijat saivat johtosääntöluonnoksen kommentoitavaksi viime lauantaina. Aikaa kommentoinnille on keskiviikkoon asti, ja johtosäännöstä on tarkoitus päättää jo ensi lauantaina.

–Jännitteitä ja erimielisyyksiä on ollut pitkin matkaa, mutta nyt ne kärjistyvät, kun uuden yliopiston siirtymäkauden hallitus on saanut kaiken vallan ja sieltä tulee tällaisia ehdotuksia, Kuusela sanoo.

Kuusela myöntää että kiistely johtosäännöstä voi kuulosta byrokraattiselta, mutta se määrittelee, miten valta yliopistossa jaetaan ja millainen on päätöksentekorakenne.

–Johtosääntöluonnoksessa pyritään siihen, että yliopiston hallitus koostuisi kokonaan yliopiston ulkopuolisista henkilöistä. Se ei ole yliopiston itsehallinnon mukaista, sanoo pääluottamushenkilö Sinikka Torkkola Jukosta.

Torkkolan mukaan Tampereen yliopistolla on hyviä kokemuksia hallituksista, joissa on sekä ulkopuolisia että yliopiston sisältä tulevia jäseniä.

Luottamushenkilöt Hanna Kuusela ja Sinikka Torkkola toivovat, että mahdollisimman moni yliopistolainen osallistuu tällä viikolla mielenilmauksiin. Heidän mielestään Tampere3:n johtosääntöluonnos romuttaa yliopiston itsehallinnon. –Tilanne on vakava, he sanovat.

Yliopistolaiset arvostelevat luonnosta muun muassa myös siitä, että se syrjii eri tieteenaloja ja että yliopiston yhteisen toimielimen, konsistorin, jäsenmäärää pienennetään merkittävästi.

Mikko Lampo oli viime vuonna Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan Tamyn puheenjohtaja ja seurasi läheltä yliopistojen yhdistämistä. Hänen mukaansa jo tuolloin nousi esiin itsehallintoa uhkaavia ongelmia.

Myös Lampon mielestä luonnoksen suurin ongelma on konsistorin kokoonpano, puheenjohtajuus ja tieteenalojen eriarvoisuus.

–Luonnoksessa mainitaan ainoastaan tekniikka, terveys ja yhteiskuntatieteet. Jako kuulostaa hyvin keinotekoiselta ja jättää huomiotta esimerkiksi kasvatustieteet ja taiteen.

Tiistain kokouksen osallistujat päättivät, että nyt on mielenilmausten aika. Yliopistolaiset, henkilökunta ja opiskelijat, marssivat ulos torstaina kello 12. Jo sitä ennen kerätään nimiä adressiin, jossa vaaditaan johtosäännösluonnokseen muutoksia.

Paikallaolijat olivat hyvin perillä johtosäännösluonnoksesta ja kommentoivat sitä ahkerasti. Vapaaehtoisia adressin keräämiseen ja ulosmarssin järjestämiseen löytyi helposti.

Myös Lampo aikoo osallistua tämän viikon tempauksiin. Kokouksen jälkeen hän oli jo ehtinyt värvätä muutamia tuttaviaan mukaan ulosmarssiin.

Video: Yliopistoväki kerääntyi hätäkokoukseen tiistaina

Yliopistot yhteen

Tampereelle syntyy vuoden 2019 alusta yliopistojen yhdistyessä Tampereen yliopisto, joka tekee yhteistyötä ammattikorkeakoulun kanssa. Suunnitteluvaihe tunnetaan nimellä Tampere3.

Tampere3:n johtosääntöluonnos on parhaillaan eri osapuolten kommentoitavana. Torstaina Hervannassa järjestetään luonnoksen kuulemistilaisuus. Johtosäännöstä on tarkoitus päättää ensi lauantaina.

Tiistaina Tampereen yliopistossa järjestettiin avoin kokous. Henkilökunnan luottamushenkilöt esittelivät siellä luonnoksen ongelmat ja ehdottivat kahta toimenpidettä, joilla vaaditaan muutoksia johtosääntöön.

Kokous päätti järjestää ulosmarssin torstaina kello 12 juuri ennen kuulemistilaisuutta.

Tällä viikolla kerätään myös nimiä adressiin. Se on tarkoitus luovuttaa lauantaina Tampere3:n väliaikaiselle hallitukselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos