Tiekarhut eivät ole vielä kuolleet sukupuuttoon – Karhut kiertävät Tampereellakin - Tampere - Aamulehti

Legendaarisia tiekarhuja kaivataan nyt kaihoisasti sosiaalisessa mediassa – Selvitimme, onko niitä vielä jäljellä

Tätä näkyä on moni ehtinyt kaivata alkutalven aikana.

6.1.2018 17:48

Minun elinaikanani sukupuuttoon kuolleista lajeista kaikkein eniten kaipaan tiekarhua.

Kuva perjantain Aamulehdessä mielipidesivulla julkaistusta runollisesta tekstiviestistä alkoi levitä nopeasti sosiaalisessa mediassa. Tämä tarkoittanee sitä, että moni samastui viestin kirjoittajaan. Tänä talvena on saatu paikoittain jyristellä luokattomassa kunnossa olevilla, epätasaisilla ja polanteisilla kulkuväylillä.

Nimimerkki Wille kertoi perjantain lehdessä tiekarhun kaipuustaan.

Tiehöylät, eli tuttavallisemmin tiekarhut, eivät ole kuitenkaan vielä kuolleet sukupuuttoon. Karhujen rivit ovat harventuneet, mutta Tampereen Infran työpäällikkö Lassi Jokinen kertoo, että Infralla on yhä käytössään neljä karhua.

–Niitä on idässä kaksi ja lännessä kaksi. Se on tosi tehokas työkalu. Kun esimerkiksi risteys menee oikein pahaan kuntoon, käytetään karhua.

Vielä vuonna 1990 tiekarhuja liikkui Tampereen kaduilla 16, nyt enää neljännes tuosta. Aiemmin karhuilla hoidettuja katuja pidetään nykyisin kunnossa kuorma-autojen keskelle kiinnitetyillä alusterillä.

–Tiekarhut ovat vähentyneet siinä vaiheessa, kun alusteräaurat tulivat.

Muutaman vuoden takaisessa kuvassa Siltakatua höylätään tiekarhulla. Karhu on järeä työkalu, jolla saadaan poistettua lumi ja jää kaduilta pohjia myöten.

Urakoitsijoilta saadaan tarvittaessa lisäapuja

Epätasaisia polanteita on päässyt tänä talvena muodostumaan, kun lämpötila on sahannut nollan molemmin puolin. Kaduille ei ole päässyt muodostumaan suojaavaa, tasaista lumikerrosta.

–Keli on heittänyt kaikkea: lunta, vettä ja räntää, eikä lämpötila ole pysynyt pakkasella.

Infran lisäksi Tampereen katuja pitävät kunnossa urakoitsijat kolmella alueella. Urakoitsijoilta löytyy tarvittaessa apuja myös Infralle, jos omat karhut eivät ehdi joka paikkaan.

–Heillä on saatavilla todennäköisesti kaksi karhua vuokralle. Tänä talvena niitä ei ole vielä tarvittu, työpäällikkö Lassi Jokinen kertoo.

Karhujen ja alusteräaurojen käyttämisellä on yksi yhteinen haittapuoli, joka kirvoittaa joka talvi tekstiviestin jos toisenkin.

–Kun niillä mennään, niin terää ei voida ohjata, ja portit menevät tukkoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos