Maija Lahtisen 11 vuoden pakoilu päättyy: Syyttäjä tiesi todennäköisen osoitteen Sveitsissä, mutta ei koskaan tavoittanut - Tampere - Aamulehti

Tamperelaisen lehtikeisarin lesken 11 vuoden pako ohi: Syyttäjä tiesi Maija Lahtisen epäillyn osoitteen Sveitsissä, mutta ei saanut kiinni

Maija Lahtista ei voida tuomita rahojen käytöstä, mutta niiden vastaanottaja voidaan, kertoo rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

29.9.2017 10:36

Legendaarisen tamperelaisen Urpo Lahtisen leski Maija Lahtinen (virallisesti Maija-Liisa) voi palata Suomeen. Häntä ei voida enää rangaista hänen saamastaan tuomiosta tai toisesta syytteestä.

Molemmat asiat ovat vanhentuneet. Lahtinen on pakoillut rangaistusta ulkomailla jo 11 vuotta.

Asiasta kertoi ensin Seiska.

Valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta sanoo Aamulehdelle, että Lahtista yritettiin tavoittaa aktiivisesti vuosikausia.

–Vuosien varrella teimme mitä pystyimme. Meillä oli tiedossa epäilty todennäköinen osoite Sveitsissä. Sveitsin viranomaisten mukaan häntä ei tavoitettu sieltä.

Suomalainen poliisi ei voinut hakea Lahtista. Suomalaisilla viranomaisilla ei ole toimivaltaa kuin Suomessa Suomen lain mukaan.

Urpo Lahtisen Lehtimiehet-yhtiön tunnetuin lehti oli Hymy. Yhtiö julkaisi myös lukuisia muita aikakauslehtiä.

Uutiskertaus: Mitä on tapahtunut?

Vanhojen lehtijuttujen perusteella Maija Lahtinen ja lehtikeisari Urpo Lahtinen tutustuivat vuonna 1990 Kalastajatorpalla. Urpo Lahtinen oli vielä naimisissa Hymy Lahtisen kanssa.

Urpo Lahtinen sai maaliskuussa 1991 aivoinfarktin ja halvaantui loppuiäkseen. Pian avioeron jälkeen Urpo ja Maija Lahtinen vihittiin avioon.

Ainutlaatuinen rikosvyyhti alkoi, kun Urpo Lahtinen kuoli 1994 ja omaisuutta katosi.

Kiistassa oli kyse 34 miljoonan markan talletuksesta Sveitsiin, jotka Maija Lahtinen jätti ilmoittamatta miehensä Urpo Lahtisen kuolinpesälle. Lahtinen on sanonut, että rahat olivat hänen nimissään olevalla tilillä.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Maija-Liisa Lahtisen 2005 Urpo Lahtisen kuolinpesän varojen kavaltamisesta. Valituksen jälkeen hovioikeus 2006 tuomitsi lesken törkeästä kavalluksesta kahden vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Lahtinen pakeni ulkomaille. Sveitsin viranomaiset ilmoittivat Suomelle 2008, että leskeä ei luovuteta maasta kärsimään vankilatuomiotaan, koska ns. kaksoisrangaistavuus ei täyty.

Katosi uuden haasteen jälkeen

Tämän tuomion täytäntöönpano vanheni viime vuonna.

Häntä vastaan nostettiin uusi syyte törkeästä kavalluksesta.

Ritva Sahavirta kertoo, että haaste ehdittiin toimittaa Lahtiselle, jonka jälkeen hän katosi.

Sen jälkeen viranomaiset eivät saaneet häneen yhteyttä. Toinenkin juttu vanheni tällä viikolla.

Lahtiselle ei voi tuomita rangaistusta teosta, josta syyte oli vireillä ennen 25. syyskuuta.

–Ainakaan minulla ei ole mitään vireillä olevaa juttua enää, Sahavirta kertoo.

Turhauttaako valtiosyyttäjää pitkän tapauksen päättyminen näin?

–Nämä ovat työasioita. Mutta tämä on todella poikkeuksellinen tapaus Suomessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos