Aamulehti
Tampereen ratikan erikoispysäkeistä seuraavana valmistuvat Pyynikintorin taidepysäkit. Tavoitteena on saada pysäkit paikoilleen Pirkankadun varteen vielä tämän vuoden puolella.
Taidemuseon kotipysäkin taiteilija on tamperelainen kuvanveistäjä Jaakko Himanen. Valintaraadin mielestä Himasen taideteos sopi hyvin Pyynikintorille, sillä se ottaa koko pysäkin haltuun ”positiivisella otteella”.
Himasen valoisaa työhuonetta Tampereen Huikkaalla halkoo hehkuvanvärinen malliseinä.
– Seinä koostuu kierrätetyistä auton ikkunalaseista. Kun ratikka tulee, henkilöautoja ei tarvita enää niin paljon. Tässä on ajateltu auton osille uutta käyttöä.
Havainnekuva Pyynikintorin taidepysäkistä. Se on taidemuseolle päin katsottaessa limenvihreä ja torin suuntaan fuksiansävyinen.
Jaakko Himanen
Kuvanveistäjä, ympäristötaiteilija.
Syntynyt vuonna 1975 Tampereella.
Asunut Tampereella lapsuutensa Takahuhdissa, myöhemmin keskustassa, Kalevassa ja Kissanmaalla.
Opinnot Kuvataideakatemia, kuvataiteen maisterin koulutusohjelma, kuvanveiston osasto 2001–08, Kuvataiteilija amk, Tampereen ammattikorkeakoulu, taiteen osasto, ympäristötaiteen linja 2000, Oriveden Opiston kuvataidelinja1995–96, ylioppilas, Messukylän viestintälukio, Tampere1994.
Ympäristötaiteen läänintaiteilija Pirkanmaan taidetoimikunnassa vuosina 2002–05.
Vuoden 2007 syksystä lähtien keskittynyt kuvanveistoon ja veistossarjaan, jonka päämateriaalina on lujitemuovi.
Vuokraa työtiloja AH! ateljeekeskuksestaan Tampereen Huikkaan pienteollisuusrakennuksesta 11 taiteilijalle.
Teoksia Suomen valtion, Tampereen kaupungin, Kuopion kaupungin, Porin kaupungin, Huittisten kaupungin ja Leppävirran kunnan, Sara Hildénin taidemuseon kokoelmissa.
Julkisia ympäristötaideteoksia Hunaja, Hiltulanlahden koulu, Kuopio 2019, Nähdä metsä puilta, Hämeenkatu Tampere, 2019, Erä- ja Ottelupuolukka, Vuores Tampere 2018, Kotirento, Vuores Tampere 2018.
Auton ikkunoita tulee kahteen pysäkkiin noin sata. Pysäkin rakenteina on lisäksi metallia sekä fuksian ja limen väristä korkeapainelaminaattia, joka kestää hyvin sään vaihtelua.
Katto on kokonaan lasia. Sille tulee tyyliin sopiva painatus.
Katoksiin tulee omat valaistukset lasiaukkojen kehyksiin. Ne valaisevat pimeällä ja hehkuttavat kuperista autonlaseista esiin heijastuksia.
”Iloinen, villi, voimakas”
Himanen on ajatellut raitiotiepysäkin kokonaan uusiksi. Siinä on kyllä seinät ja katto, mutta muuten Pyynikintorin seisake tulee varmasti erottumaan radan varrelta.
Himanen kertoo, että hän haki iloista ratkaisua, villiä sommitelmaa ja voimakkaita värejä.
Katosten sisä- ja ulkoseinät ovat eriväriset. Maisemaa taidemuseolle päin katsottaessa seinät ovat limen väriset ja museolta torin suuntaan seinät ovat sävyltään fuksiaa.
Laiturialueen roiskesuoja-aidat ja pysäkkikalusteet toistavat samoja sävyjä.
– Pyynikintori on hieno paikka erikoispysäkille jo torin historian kautta. Lisäksi paikka on nykytaiteen museon vieressä.
Idea lähti linsseistä
Taidepysäkin idea lähti liikkeelle pienemmistä teoksista, joissa Himanen käytti aurinkolasien linssejä. Hän alkoi miettiä, mikä olisi vastaava linssi pysäkkiin. Katokset ovat yleensä kirkasta lasia.
Autonlasit alkoivat tuntua luontevalta materiaalilta. Ne ovat läpinäkyviä ja kuperia, kuin linssejä.
– Tietenkin autonlasi liittyy myös liikkumiseen ja liikennöintiin. Samalla kierrätetty auton osa heijastelee kehitystä.
Himanen on valikoinut ja hankkinut lasit tamperelaiselta Fusti-autopurkamolta. Auton merkillä ei ole ollut väliä. Tärkeintä on, että ikkunalasit ovat olleet oikeasti käytössä.
Muuttuvat heijastukset
Auton ikkunalasit ovat yleensä vihertävää lasia. Himanen hakee ikkunoihin lisäsävyjä värikalvotuksilla.
Kupera lasi heijastelee ympäröivää katuvaloa tai auringonvaloa vuorokauden ajasta riippumatta. Heijastukset ovat erilaisia katselukulmasta riippuen.
Pyynikintorin pysäkkien seinät ovat eriväriset sisä- ja ulkopuolelta. Pysäkit ovat fuksiansävyisiä museolta torille päin katsottaessa.
Auton ikkuna on pysäkin seinässä kuin jättimäinen linssi. Se heijastelee valoa eri tavalla eri kulmasta katsottuna.
Pysäkit rakentaa Fantasia Works Kuopiossa. Pysäkkien suuria metallirakenteita ja kovaa korkeapainelaminaattia on työstettävä tehdasolosuhteissa.
– Lujuuslaskelmat ja rakennesuunnitelmat valmistuvat tällä viikolla. Seuraavaksi kootaan malliseinämät, joiden mukaan voimme miettiä ratkaisuja muutamiin haasteellisiin yksityiskohtiin.
Muut ratikkaradan taidepysäkit valmistuvat keväällä 2021. Ratikan taideohjelmaa vetävän Frei Zimmerin koordinaattori Heini Orell kertoo, että tavoitteena on saada erikoispysäkit valmiiksi ennen kaupallisen koeliikenteen käynnistymistä.
Joidenkin teosten osia valmistellaan pysäkeillä jo tämän syksyn aikana.