Ruokanysse hajosi, ruokajakelu siirtyy seurakunnan tiloihin - Tampere - Aamulehti

Legendaarinen Ruokanysse on nyt ajanut viimeiset kilometrinsä:  ”Vaikka tiedettiin että viimeisiä viedään, tuli se meille myös yllätyksenä”

Värikäs Ruokanysse on hajonnut viimeisen kerran. Ruoka-apu siirtyy seurakuntien omiin tiloihin.

Myyntiehdoissa todetaan, että mahdollisen ostajan on poistettava autosta Ruokanyssen tarrat.

7.8.2019 6:45

Aamulehti

Monille tuttu Ruokanysse on tullut tiensä päähän. Vuosihuollossa kävi ilmi, ettei entisellä kauppa-autolla voi enää jatkaa liikennöintiä.

– Vaikka tiedettiin että viimeisiä viedään, tuli se meille myös yllätyksenä, kertoo Tampereen seurakuntien tiedottaja Eva Wäljas.

Varaosien puutteen ja mittavien korroosiovaurioiden vuoksi, auton korjaaminen ei olisi ollut kannattavaa. Myöskään uuden auton hankinta ei ole taloudellisesti järkevää.

Wäljaksen mukaan auton lopullinen kohtalo ei ole vielä tiedossa.

– Olisi hienoa, jos Ruokanysse saisi vielä jatkaa vanhuspäiviään esimerkiksi jonkun autoharrastajan luona. Yksi idea olisi huutokaupata se, ja ohjata tuotto diakonian kautta ruoka-apuun. Mainio paikka voisi olla vaikka syksyn peräkonttikirppis, vinkki vaan Moro-lehdelle.

Ruokanysse

Vuoden 1991 Volvo FL 616.

Entinen kauppa-auto, joka sai uuden käyttötarkoituksen vuonna 2008.

Toimi Tampereen seurakuntien ruokapankin jakeluautona.

Auto kiersi pitkin Tamperetta neljänä päivänä viikossa.

Tampereen seurakuntien ruoka-apu ei silti pääty Ruokanyssen lopulliseen hajoamiseen. Wäljas kertoo, että toimintaa jatkaa neljä pakettiautoa, joista kolme on jo hankittu.

Toiminta tulee kuitenkin muuttumaan, sillä ruoka aiotaan tulevaisuudessa toimittaa seurakuntien tiloihin eli seurakuntataloihin ja kirkoille.

– Tavoitteena on, että syyskuun lopussa ruoka-avun jakelu tapahtuisi pääsääntöisesti seurakuntien omissa tiloissa, kertoo Elintarvikeavun koordinaattori Marja Palkonen Tampereen seurakuntien tiedotteessa.

Wäljaksen mukaan ihmisten ei tarvitse siis enää odottaa ulkona pysäkeillä, vaan he saavat hakea ruoan sisätilasta. Sisätiloissa asiakkaat voivat myös omien tarpeidensa mukaan koota itse ruokatarpeensa tarjolla olevista tuotteista, joten heidän ei tarvitse ottaa aina samaa kassia.

Seurakuntataloilla tapahtuvan ruokajakelun yhteydessä on tarkoitus toteuttaa myös esimerkiksi yhteisöruokailuja.

Viime helmikuussa Ruokanyssen mittariin oli kertynyt jo 720 000 kilometriä.

Ruoka-apua noin 600:lle

Ruokanyssellä oli viikoittain noin 600 asiakasta. Auto jakoi kaiken kaikkiaan viime vuonna 22 000 ruokakassia, mikä oli 3400 enemmän kuin vuonna 2014.

– Eikä ole tosiaankaan vähenemään päin, kertoo Wäljas.

Wäljaksen mukaan koko toiminta on siinä mielessä muuttunut, että tulevaisuudessa ruoka-apua hoidetaan keskitetymmin yhdessä. Ennen seurakunnat ja järjestöt keskittyivät omaan toimintaansa.

– Nyt ajattelutapa on enemmänkin se, että miten voidaan kaikki yhteistyössä toimia niin, että tamperelaiset tulevat parhaalla mahdollisella tavalla ruokituksi.

Ruokanysse toimitti hävikkiruokaa myös lähes 30 yhteistyökumppanille. Wäljaksen mukaan jakelukumppanien määrä on kasvanut viimeisen puolen vuoden aikana runsaasti. Heidän kauttaan noin 1500 tamperelaista saa ruoka-apua.

Ruoka-apu koostuu Euroopan Unionin ruoka-avusta, kauppojen ja elintarvikevalmistajien hävikistä sekä seurakuntayhtymän ostamista tuotteista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut