Saksa on vajonnut taantumaan

Energiatoimitusten vähentyminen Venäjältä on nostanut hintoja, kiihdyttänyt inflaatiota ja painanut taloutta.

Edellisen kerran Saksa vajosi taantumaan vuoden 2020 alussa koronapandemian aikana. Ihmiset tekivät ostoksia ruokakaupassa Düsseldorfissa keskellä koronapandemiaa huhtikuussa 2020.

Saksa on vajonnut taantumaan. Torstaina julkaistujen virallisten lukujen perusteella Saksan talous supistui tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 0,3 prosenttia. Edellisellä neljänneksellä laskua oli ollut 0,5 prosenttia.

Saksan taantuman taustalla on erityisesti Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja sen aikaansaama energiakriisi. Energiatoimitusten vähentyminen Venäjältä on nostanut hintoja, kiihdyttänyt inflaatiota ja painanut taloutta.

Saksa on pitkään ollut hyvin riippuvainen energian tuonnista Venäjältä.

Liittovaltion tilastovirasto Destatisin mukaan korkeiden hintojen vaikutus tuntui erityisesti kuluttajille vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Kuluttajat hillitsivät esimerkiksi ruoan ja vaatteiden ostamista.

LBBW-pankin analyytikon Jens-Oliver Niklaschin mukaan alkuvuoden negatiiviset kasvuluvut eivät tulleet yllätyksenä, sillä talousindikaattorit ovat olleet heikkoja. ”Ensimmäiset indikaattorit viittaavat siihen, että tilanne tulee jatkumaan yhtä heikkona myös toisella vuosineljänneksellä.”

Edellisen kerran Saksa vajosi taantumaan vuoden 2020 alussa koronapandemian aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut