Tuore ennuste: ruuan hinnannousu hidastuu ja kääntyy laskuun tänä vuonna

Energian, lannoitteiden ja muiden ruokaketjussa tarvittavien tuotantopanosten hinnat ovat laskussa.

Luonnonvarakeskuksen mukaan hintojen merkittävä nousupaine viime vuonna johtui siitä, että ruuan tuottamiseen tarvittavien tuotantopanosten hinnat nousivat jyrkästi.

Luonnonvarakeskus (Luke) ennustaa, että ruuan hinnannousu hidastuu selvästi ja kääntyy laskuun tämän vuoden lopussa. Arvio löytyy Luken tämän vuoden maa- ja elintarviketalouden suhdanne­katsauksesta.

Luken mukaan hintojen merkittävä nousupaine viime vuonna johtui siitä, että ruuan tuottamiseen tarvittavien tuotantopanosten hinnat nousivat jyrkästi. Suurin elintarvikkeen hinnannousu oli kahvin kallistuminen yli 37 prosentilla.

Kakkossijalla oli viime vuonna vajaan 32 prosentin nousulla tuore kala ja kolmantena jauhot vajaalla 29 prosentilla. Toissa vuoteen verrattuna ruuan hinta nousi viime vuonna keskimäärin 10,5 prosenttia, Luken tiedotteessa kerrotaan.

Tänä vuonna hinnat ovat jatkaneet reipasta nousuaan, kun kustannuspaineet ovat tulleet viiveellä elintarvikkeiden hintoihin. Luke kuitenkin ennustaa, että hinnat kääntyvät laskuun tämän vuoden loppupuoliskolla.

Lihan kulutus vähentynyt

Suhdannekatsauksessa todetaan, että viljasato oli viime vuonna hyvä. Öljy- ja valkuaiskasvien viljely lisääntyi viime vuonna, mikä johtui Luken mukaan hyvistä keskisadoista ja kasvaneista pinta-aloista.

Sekä lihan kulutus että tuotanto vähenivät. Molempien ennustetaan vähenevän myös tänä vuonna. Hintojen nousun vuoksi kuluttajat ostavat yhä enemmän elintarvikkeita halvemmista tuoteryhmistä. Kulutus oli viime vuonna jyrkimmässä laskussa naudanlihassa. Tuotannossa suurin lasku taas oli sianlihassa.

Maidontuotannon taloustilanne on Luken mukaan heilahdellut. Toissa vuonna alkanut kustannuskriisi jatkui viime vuonna, mutta viime vuoden alussa alkoi tuottajahintojen jyrkkä nousu, jonka ansiosta maidon katetuoton syöksy taittui.

Suomessa tuotettiin viime vuonna maitoa kaksi prosenttia vähemmän kuin toissa vuonna. Luke arvioi, että maidontuotanto jatkaa laskuaan myös tänä vuonna. Maidon tuotannosta luopui Suomessa vajaat 400 tilaa viime vuonna, joka oli jo toinen peräkkäinen voimakkaan maidontuotannosta luopumisen vuosi.

Pahasti alijäämäistä

Elintarvikkeiden viennin määrä laski Luken mukaan viime vuonna, mutta rahallisesti elintarvikkeita ja niiden raaka-aineita vietiin Suomesta 1,8 miljardin euron arvosta eli jopa 18 prosenttia edellisvuotta enemmän. Luken mukaan nousua selittää elintarvikkeiden jyrkkä hinnannousu maailmanlaajuisesti.

Suomeen tuotiin viime vuonna elintarvikkeita yli 5,5 miljardin euron arvosta. Elintarvikekaupan alijäämä siis laajeni 3,7 miljardiin euroon.

Suomen elintarvikkeiden viennistä naapurimaiden osuus oli vähän yli 39 prosenttia viime vuonna. Kiinan osuus oli yhdeksän prosenttia ja Saksan seitsemän. Eniten elintarvikkeita tuodaan Suomeen edelleen Saksasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut