Facebookin omistajayhtiö Meta on saanut 1,2 miljardin euron sakot siirrettyään EU-maiden käyttäjiensä tietoja Yhdysvaltoihin aiemman oikeuden päätöksen vastaisesti, Irlannin viranomaiset kertovat.
Miljardiluokan sakon määräsi Euroopan tietosuojaneuvosto, kertoi EU:n puolesta toiminut Irlannin tietosuojaviranomainen maanantaina. Metan Euroopan-päämaja sijaitsee Dublinissa.
Metan katsotaan rikkoneen EU-alueen käyttäjien tietoja suojaavia GDPR-sääntöjä. Meta sanoo valittavansa päätöksestä. Politicon mukaan kyseessä on toistaiseksi suurin yksittäinen GDPR-rikkomuksesta määrätty sakko. Aiemmin verkkokauppayhtiö Amazonille määrättiin lähes 750 miljoonan euron sakko Luxemburgissa vuonna 2021.
Facebookin käytännöt käyttäjien tietojen käsittelyssä ovat tähän asti perustuneet lainsäädäntöön, jonka pohjalla oleva EU:n ja Yhdysvaltain välinen datansiirtosopimus kaatui EU:n tuomioistuimessa vuonna 2020. Syynä oli huoli siitä, että EU-käyttäjien tietoja päätyy Yhdysvaltain tiedusteluelimille.
Vuoden kolmas sakko
Meta on Politicon mukaan perustellut toimintaansa sillä, että Yhdysvallat ja EU eivät ole vielä saaneet neuvotelluksi korvaavaa sopimusta asiasta. Yhtiö on varoittanut, että se saattaa sulkea kokonaan omistamiensa Facebookin ja Instagramin palvelut Euroopassa, jos se pakotetaan luopumaan käytännöstään.
Metan mukaan EU-päätös päätös on virheellinen ja epäoikeudenmukainen, ja yhtiö sanoi sen lisäksi muodostavan vaarallisen ennakkotapauksen monille muille yrityksille. Yhtiön mukaan sakkopäätös ei vaikuta välittömästi mitenkään Facebookin toimintaan Euroopassa.
Metaan on kohdistunut EU-alueella aiemminkin useita satojen miljoonien eurojen sakkoja tietojenkäsittelyrikkomuksista Instagramissa, Whatsappissa ja Facebookissa. Nyt annettu sakko on kuluvan vuoden kolmas ja neljäs puolen vuoden sisään.
Oikaisu 22.5.2023 kello 14.28: Sakosta päätti Euroopan tietosuojaneuvosto, ei Irlannin tietojensuojelukomissio.