Naistenlahti 3 vihitään keskiviikkona käyttöön – Uusi biovoima­laitos lämmittää noin 100 000 tamperelaisen kodit

Naistenlahti 3 vähentää Tampereen sähkölaitoksen päästöjä puoleen ja laskee koko Tampereen hiilidioksidipäästöjä 20 prosenttia.

Naistenlahden biovoimalaitoksen uusi seinä kuvattiin syyskuussa 2022.

Aamulehti

Tampereen sähkölaitoksen suurinvestointi Naistenlahti 3 -biovoimalaitos vihitään käyttöön keskiviikkona 17. toukokuuta. Uusi laitos korvaa vanhan, vuonna 1977 valmistuneen Naistenlahti 2 -voimalaitoksen.

Yhteistuotantolaitos tuottaa sekä kaukolämpöä että sähköä, mutta pääpaino on selkeästi kaukolämmössä. Naistenlahti 3 pystyy tuottamaan noin puolet kaikesta Tampereen sähkölaitoksen kaukolämmöstä vuosittain. Tamperelaisista noin 80 prosenttia asuu kaukolämmöllä lämmitettävissä asunnoissa, joten uusi biovoimalaitos lämmittää noin 100 000:n tamperelaisen kodit. "Uusi laitos näkyy tulevana talvena tamperelaisille toivottavasti tasaisempana lämmityksenä”, sanoo Tampereen sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen.

Kaukolämmön hintaan vaikuttaa polttoaineiden hintakehitys, joten uudella laitoksella sinällään ei ole vaikutusta hintaan.

Vähentää päästöjä

Hänen mukaansa Naistenlahti 3 yksittäisenä investointina vähentää sähkölaitoksen päästöjä puoleen ja laskee koko Tampereen hiilidioksidipäästöjä 20 prosenttia. ”Laitos käyttää biopolttoaineita ja lisää myöskin sähkölaitoksen uusiutuvan energian käyttöä.”

Uusi kiertoleijukattila polttaa tehokkaasti pääpolttoaineitamme eli uusiutuvia metsäperäisiä biomassoja, kuten metsähaketta ja metsäteollisuuden sivutuotteita. Muita polttoaineita ovat A- ja B-luokan kierrätyspuu, C-luokan purkupuu ja SRF-kierrätyspolttoaine. Varapolttoaineena on jyrsinturve.

Uuden laitoksen polttoaineteho on 208 megawattia. Sen kustannukset olivat noin 200 miljoonaa euroa. Tampereen sähkölaitos solmi sopimuksen kattilalaitoksen hankkimisesta toukokuussa 2020. Loppuvuodesta 2022 laitos oli jo tuotantokäytössä. Kaupallinen tuotantokäyttö aloitettiin alkuvuodesta 2023.

Laitoksen kehittämistä jatketaan tulevaisuudessa. Uudesta lisälämmön talteenotosta on jo päätetty, ja hiilidioksidin talteenotosta ja varastoinnista on tehty esiselvitystä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut