Nuorten talous­osaaminen heikompaa kuin vanhemmilla ikäryhmillä

Suomalaisten talousosaaminen on OECD-maiden keskitasoa, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

Suomalaisten nuorten talousosaaminen on heikompaa kuin heitä vanhemmilla ihmisillä. Tämä käy ilmi oikeusministeriön teettämästä tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten taloudellista tietämystä sekä talouteen liittyviä asenteita ja taloudellista käyttäytymistä.

Talousosaamisen tasoon vaikuttavat etenkin vastaajien ikä ja koulutustaso. Taloudellinen tietämys on heikointa nuorilla aikuisilla eli 18–29-vuotiailla ja parhainta 40–49-vuotiailla. Korkeampi koulutustaso on yhteydessä parempaan talousosaamiseen.

Tutkimuksen mukaan miesten taloudellinen tietämys on parempi kuin naisten. Naiset saavat kuitenkin miehiä korkeampia pisteitä taloudellisesta käyttäytymisestä ja asenteista. Talousosaamisen yhteispisteissä tulokset ovat näin ollen melko tasaiset.

Tutkimuksen perusteella suomalaisten talousosaaminen on OECD-maiden keskitasoa.

Tutkimuksen toteuttivat Vaasan yliopisto ja Pellervon taloustutkimus PTT. Taloudellista tietämystä mitattiin kysymällä vastaajilta riskin hajauttamisesta, inflaatiosta ja korkotasosta. Taloudellista käyttäytymistä mitattiin kysymällä muun muassa kotitalouden budjetoinnista ja talouden suunnittelusta, säästämisestä ja laskujen ajallaan maksamisesta. Taloudellisia asenteita taas mitattiin rahankäyttöön suhtautumista kuvaavilla väittämillä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut