Inflaatio kurittaa yrityksiä, moni raportoi kannattavuuden heikentyneen

Pk-yritysten näkymät ovat vaimentuneet, ilmenee tuoreesta Suomen Yrittäjien gallupista.

Pienten ja keskisuurten yritysten odotukset taloudellisen tilanteensa kehittymisestä ovat heikentyneet maaliskuusta, käy ilmi Suomen Yrittäjien teettämästä gallupista.

Kyselyn vastaajista 19 prosenttia odottaa yrityksensä taloudellisen tilanteen heikkenevän jonkin verran tai selvästi seuraavan vuoden aikana. Maaliskuun kyselyssä vastaava osuus oli 15 prosenttia.

”Yritysten taloudellinen tilanne arvioidaan edelleen hieman heikommaksi kuin viime vuoden toukokuussa. Energiakriisin hälveneminen näyttää helpottavan pk-yritysten huolia, mutta samalla esimerkiksi korkojen nousu tuntuu yrityksissä”, sanoo Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus tiedotteessa.

Hieman yli puolet eli 54 prosenttia yrityksistä arvioi tämänhetkisen taloudellisen tilanteensa erittäin tai melko hyväksi. 17 prosenttia yrityksistä sanoi taloustilanteensa olevan melko tai erittäin huono. Tilanne oli paras yli kymmenen ihmistä työllistävissä yrityksissä ja heikoin yksinyrittäjien yrityksissä.

Hintoja nostettu

Voimakkaana jylläävä inflaatio näkyy yritysten toiminnassa muun muassa siten, että 42 prosenttia yrityksistä kertoi nostaneensa hintoja.

Suomen Yrittäjien mukaan lähellekään kaikki yritykset eivät pysty viemään kohonneita kuluja täysimääräisesti hintoihin. Tämä näkyy siinä, että 44 prosenttia yrityksistä raportoi kannattavuuden heikkenemisestä.

”Lisäksi korkojen nousu tuntuu pk-yrityksissä, koska noin 40 prosentilla pk-yrityksistä on velkaa. Tulevan talouskasvun kannalta investointien lykkäämiset sekä perumiset herättävät huolia inflaatiopiikin pidemmästä vaikutuksesta Suomen talouskasvuun. Varsinkin yli kymmenen hengen yrityksissä inflaatio on johtanut kasvuinvestointien perumisiin”, Brotherus kertoo.

Noin viidesosa vastaajista sanoi inflaation vaikuttaneen yrityksensä toimintaan niin, että investointeja on lykätty tai peruttu.

Kantar Publicin tekemään kyselyyn vastasi 1 041 pk-yrityksen edustajaa 18.–28. huhtikuuta. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut