Tamperelainen pörssiyhtiö teki miljoonien tappiot – sitten yritys hankki valtavan lisärahoituksen yhdessä yössä

Biohajoavia implantteja kehittävää Bioretec-yhtiötä on vaivannut taloudellinen epävarmuus. Sen vuoden 2022 tilintarkastuskertomuksessa epäiltiin jopa yhtiön mahdollisuuksia jatkaa.

Bioretecin talousjohtajana toimii Johanna Salko.

Aamulehti

Tamperelainen biohajoavia implantteja valmistava yritys Bioretec oy on kärsinyt taloudellisista ongelmista. Konsernille kertyi tilikaudella 2022 tappiota noin 2,2 miljoonaa euroa, vaikka yrityksen liikevaihto kasvoi lähes miljoonalla eurolla. Tilinpäätös­hetkellä 31. joulukuuta 2022 yrityksen rahojen ja likvidien rahoitusarvopaperien määrä oli 1,2 miljoonaa euroa.

Yhtiön vuoden 2022 tilintarkastuskertomuksessa epäiltiin koko yhtiön toimintakykyä ilman lisärahoitusta. Tilintarkastuskertomuksessa kerrottiin, että emoyhtiön tulorahoitus ei riittänyt tilinpäätöshetkellä kattamaan yrityksen toimintaa kuluvalle vuodelle 2023.

Bioretec oy valmistaa biohajoavia implantteja, joita käytetään luunmurtumien parantamisessa.

Uusilta osakkailta

Bioretec kertoo hankkineensa huhtikuun lopussa nopeutetulla tarjousmenettelyllä eli niin sanotulla yön yli -rahoituskierroksella toiminnalleen 10 miljoonan euron lisärahoituksen. Rahoitus kerättiin yhtiölle uusilta osakkailta.

Rahoituskierros järjestettiin 27. huhtikuuta 2023 ja sen tulokset rekisteröitiin Patentti- ja rekisterihallitukselle seuraavana päivänä 28. huhtikuuta 2023.

Fakta

Bioretec oy

Tamperelaisyritys kehittää biohajoavia implantteja lasten ja aikuisten ortopediaan, eli niillä hoidetaan pehmytkudosvaurioita ja luunmurtumia.

Implantit hajoavat biologisesti ja korvautuvat luulla mahdollistaen murtuman paranemisen, jolloin implantin poistoleikkausta ei tarvita.

Yhtiön liikevaihto oli hieman alle 3 miljoonaa euroa vuonna 2022. Tilikauden tulos oli samaan aikaan noin 2,2 miljoonaa euroa tappiollinen. Edellisvuonna yhtiö oli 6 miljoonaa euroa tappiollinen.

Bioretec listautui Helsingin pörssin First North -listalle vuoden 2022 syyskuussa.

Yhtiön valmistaa magnesiumruuvien lisäksi tuotteita biopolymeeristä. Niitä myydään tällä hetkellä noin 40 maassa.

Yhtiöllä on noin 30 työntekijää ja pääkonttori Tampereella. Perustettu vuonna 1998.

Rahoituskierroksesta päätettiin yhtiön hallituksen kokouksessa 13. huhtikuuta. Yhtiö julkaisi ennen rahoituskierrosta myös uuden strategian, jossa päivitettiin muun muassa ennustetta positiivisesta kassavirrasta.

Aiemmin positiivinen kassavirta pyrittiin saavuttamaan vuoden 2025 aikana, nyt sitä tavoitellaan vuonna 2026. Aiemmin yritys tähtäsi 100 miljoonan euron liikevaihtoon vuoden 2027 loppuun mennessä, mutta se päivitti tavoitteensa 62 miljoonaan euroon. Aiempaan tavoitteeseen pyritään vuoden 2028 loppuun mennessä.

Bioretecin tuotantotiloja Kaukajärven Hankkiossa.

Bioretecin talousjohtaja Johanna Salko kertoo, että uusien sijoittajien joukossa on suomalaisten sijoittajien lisäksi myös yksi ulkomainen sijoittaja. Ennen rahoituskierroksen järjestämistä yrityksen kolme suurinta sijoittajaa ovat tällä hetkellä Innovestor Kasvurahasto I ky, Helsingin Yliopiston Rahastot ja EAKR-Aloitusrahasto oy.

Ei vielä Yhdysvalloissa

Bioretec sai maaliskuun lopussa Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastolta (FDA) myyntiluvan luunmurtumien parantamisessa käytettävälle traumaruuvilleen. Tällä hetkellä yritys tutkii vaihtoehtoja, ja pyrkii solmimaan sopimuksen yhdysvaltalaisen yhteistyökumppanin tai jakelijan kanssa. Johanna Salko kertoo, että myyntiluvan saaminen FDA:lta vei vuoden odotettua kauemmin.

Bioretecin talousjohtaja Johanna Salko kertoo, että prosessi myyntiluvan hankkimiseksi Euroopan markkinoille on vielä kesken.

”Yrityksen seuraavat askeleet ovat tuotteen kaupallistamiseen liittyvät sopimukselliset asiat, joista neuvotellaan parhaillaan”, Salko kertoo.

”Myymme tuotetta Yhdysvalloissa ensimmäisenä maailmassa. Myynnin aloittamiseksi tuotetta käyttävä lääkärikuntaa on koulutettava.”

Salko kertoo, että prosessi myyntiluvan hankkimiseksi Euroopan markkinoille on vielä kesken. Aikatauluun vaikuttaa Euroopan unionissa meneillään oleva MDR-muutos eli muutos lääkinnällisten laitteiden sääntelyssä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut