Ostoksia kuljettavat robotit saapuvat kesällä myös Tampereelle – näin ne toimivat

Sovelluksella tilattavat robotit toimivat kameroiden, tekoälyn, sensoreiden ja gps-paikannuksen avulla.

Viime vuonna Espoossa testatut ostoksia kuljettavat robotit saapuvat tulevana kesänä useisiin isompiin kaupunkeihin, myös Tampereelle.

Aamulehti

S-ryhmä aloittaa Tampereella ruokakuljetukset roboteilla. Robotit ilmestyvät kesällä Tampereen lisäksi Turkuun, Poriin, Raumalle, Jyväskylään ja Ouluun. Espoossa robottikuljetuksia kokeiltiin viime vuonna.

Yhteen sähköllä toimivaan robottiin mahtuu kaksi kassillista, noin yhdeksän kiloa, ostoksia. Se toimittaa yhden tilauksen kerrallaan. Kuusipyöräisellä robotilla kuljettaa ostokset tunnin sisällä tilauksesta. Kuljetukset hoituvat noin kahden kilometrin säteellä S-ryhmän myymälästä.

Sovelluksella tilattavat robotit toimivat kameroiden, tekoälyn, sensoreiden ja gps-paikannuksen avulla. Se tunnistaa jalkakäytävillä rullatessaan edessä olevat esteet. Ne esimerkiksi väistävät autoja tietä ylittäessä ja toimivat muutenkin itsenäisesti lähes koko ajan. Robottia etänä seuraava päivystäjä voi kuitenkin ottaa sen hallintaansa koska vain.

Robotit on kehittänyt virolaislähtöinen vuonna 2014 perustettu Starship Technologies. Yhtiön pääkonttori on San Franciscossa, ohjelmointi ja kehitystyö tehdään pääosin Tallinnassa ja Helsingissä. Kuusipyöräisiä robotteja liikkuu Suomen ja Viron lisäksi ainakin Yhdysvalloissa, Saksassa ja Tanskassa.

Liikkeellä talvellakin

Pirkanmaan osuuskauppa ei vielä kerro, koska ja missä robotit otetaan Tampereella käyttöön. Robotit sijoitetaan Suomessa pääosin Alepoihin ja Saleihin.

S-ryhmän digikehityksestä vastaava johtaja Jarkko Kyttänen sanoo, että robottien kotipaikkana toimivat kaupat eivät voi sijaita ydinkeskustassa, sillä roboteilla pitää olla tarpeeksi tilaa liikkua.

Kyttäsen mukaan robottikuljetuksissa pyritään kannattavaan liiketoimintaan, mutta roboteilla on myös pehmeämpi tarkoitus. ”Onhan sähköllä toimiva robotti sympaattinen tapa kuljettaa ostoksia.”

Kyttäsen mukaan robottien on tarkoitus toimia ympärivuotisesti, myös talvella. ”Jos hirveä lumimyrsky tulee, niin eihän silloin mikään liiku. Kun tiet on aurattu, sitten taas mennään.”

Tältä S-ryhmän kuljetusrobotti näytti viime vuonna Espoossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut