Pyynikin käsityöläispanimon raunioille perustettu firma laittoi kaiken uusiksi – joutuu lähtemään tiloistaan Tampereelta

Pyynikin käsityöläispanimon raunioille on perustettu alkuvuoden aikana kokonaan uusi yritys. Yhtiö tuo markkinoille uusia tuotteita ja hakee keskustasta tilaa panimomyymälälleen, BBQ-smokehouselleen ja tislaamolleen.

Pyynikin Brewingin toimintaa vetävä yrittäjä Samu Saarikoski yhtiön Tesomalla sijaitsevissa toimitiloissa. Vanhaan teurastamoon valmistuivat alkuvuodesta tilat BBQ-smokehouse-ravintolalle.

Viime vuonna konkurssiin ajautuneen Pyynikin käsityöläispanimon toimintaa jatkavan Pyynikin Brewing oy:n yritystoimintaa on käynnistelty koko alkuvuosi 2023.

Yhtiön suurimman osakkeenomistajan ja tällä hetkellä panimon operatiivisesta toiminnastakin vastaavan tamperelaisyrittäjän Samu Saarikosken mukaan yritys on perustettu käytännössä kokonaan uudelleen.

“Vuoden 2022 loppupuoli meni muun muassa lupaprosessin kuntoon saattamiseen, ja uusi yhtiö lähti vuoteen 2023 panimoalan hiljaisimpana aikana. Yhtiön tuotteet ja brändi olivat jo vanhastaan hyvässä kunnossa, mutta kaikki muu onkin laitettu kokonaan uusiksi”, sanoo Saarikoski.

Yhtiöllä on sopimukset kaikkien keskusliikkeiden kanssa ja tuotteiden Tampereen ravintolamyyntiin on panostettu voimakkaasti.

Pyynikin Brewingin omistaman Viron Haljalan panimon toiminta oli uuden yhtiön lupa-asioiden käsittelyn takia kokonaan pysähdyksissä, mutta varastoissa odotti noin miljoona tölkkiä valmiita oluita Suomen markkinoille.

Yhtiö työllistää vajaat 30 henkilöä

Samu Saarikosken mukaan työtä on ollut paljon niin tuotannon uudelleen käynnistämisen kuin muidenkin toimintojen osalta.

“Isoimmat asiat alkavat nyt olla kohdallaan, ja olemme jo päässeet panostamaan myös tuotekehitykseen. Kevään jääkiekon MM-kisojen alla lanseeraamme Tampereella tislattuun giniin valmistetun PyyniGin-lonkeron sekä kaksi uutta lager-olutta. Lonkero tulee myyntiin vappuviikonloppuna ainoastaan tamperelaisiin kauppoihin ja ravintoloihin.”

Viron panimo työllistää noin 20 ja Tampereella yhtiön palveluksessa on yhdeksän henkilöä.

Tesomalta muutettava

Panimoyhtiö ehti kevään aikana ottaa käyttöön Tesoman-varastonsa, panimomyymälänsä, tislaamonsa ja klubi-tilojensa yhteyteen BBQ-smokehouse -ravintolan, mutta vuoden loppuun mennessä on edessä muutto.

Tampereen ensimmäinen BBQ-smokehouse-ravintola on erikoistunut amerikkalaistyylisiin, hitaasti ja miedolla lämmöllä kypsennettyihin savuliha-annoksiin.

“Alueen rakennuskannan purkaminen on jo alkanut uuden asuinalueen rakentamisen takia. Panimomyymälälle, tislaamolle ja smokehouselle haetaan uusia tiloja ensisijaisesti Tampereen keskustasta, mutta varasto voi sijaita missä tahansa hyvien kulkuyhteyksien varrella.”

Tesoman Kolismaankadun varresta Pyynikin Brewing oy:n vierestä puretaan jo rakennuskantaa uuden asuinalueen tieltä.

“Panimossa riittää kapasiteettia kasvattaa”

Pyynikin tuotteita on valmistettu enimmillään tähän saakka noin kaksi miljoonaa litraa vuodessa, mutta Viron panimo antaa mahdollisuudet moninkertaisiin määriin.

“Vaikka tuplaisimme tai kolminkertaistaisimme tuon määrän, niin uusinvestointeihin ei Virossa ole tarvetta. Tanskalaispanimon omistuksessa Haljalassa tuotettiin panimotuotteita jopa 20 miljoonaa litraa vuodessa, joten panimossa riittää kapasiteettia”, iloitsee Saarikoski.

Saarikoski arvioi, että toiminnan käynnistämisen takia tästä vuodesta tulee yhtiölle lievästi tappiollinen, mutta vuodelle 2024 hän odottaa jo mahdollisesti plussalle kääntyvää tulosta.

“Olemme rakentamassa Pyynikin Brewingista terveesti johdettua ja osakkailleen läpinäkyvästi toimivaa yritystä.”

Osakeantikin vielä harkinnassa

Pyynikin Brewing tarjosi toimintaa aiemmin pyörittäneen yhtiön pienosakkaille maksutonta jäsenyyttä panimoyhtiön klubissa. 5 000 rahansa menettänyttä piensijoittajaa ottikin tarjouksen vastaan.

Saarikosken mukaan kyselyjä kannatusosakkaille suunnatusta osakeannista tulee tasaiseen tahtiin. Siihen ei hänen mukaansa ole erityistä tarvetta, mutta “saatamme harkita sitä pölyn laskeuduttua”.

Saarikoski jatkaa toistaiseksi yhtiön ainoana hallituksen jäsenenä ja operatiivisena johtajana, mutta kesän aikana panimoyhtiölle valittaneen 3–5-jäseninen hallitus.

“Yrittäjänä olen tottunut, ettei periksi anneta, mutta uuden oppimista ja töitä on kyllä riittänyt. Varsinainen panimoalan pikakurssi.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut