Suomen Pankki varoittaa korkojen nousun seurauksista – talous voi heikentyä odotettua enemmän

Kotitalouksien velkakatto olisi tarpeen, samoin eurooppalainen talletussuoja.

Korkojen nopea ja voimakas nousu on kasvattanut rahoitusvakauteen liittyviä riskejä Suomessa, toteaa Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen.

Kotitaloudet, jotka alhaisten korkojen aikana ottivat runsaasti velkaa, ovat vaarassa joutua pinteeseen. Myös Suomen talous voi heikentyä ennakoitua enemmän, jos velkaiset kotitaloudet karsivat kulutustaan huomattavasti, todetaan Suomen Pankin rahoitusvakautta käsittelevässä Euro & talous -julkaisussa.

Viime vuoden kevään jälkeen kotitalouksien asuntolainakorot ovat olleet tuntuvassa nousussa, samalla kun asuntojen hinnat ovat laskeneet. Helmikuussa uusien asuntolainojen keskikorko oli 3,8 prosenttia, vuotta aiemmin vain 0,9 prosenttia.

”Korkojen nousu tuntuu jo nyt, vaikka korkojen taso ei sinänsä ole mitenkään erityisen korkea historiaan verrattuna. Me seniorit muistamme hyvin sen ajan, kun asuntolainan korko saattoi olla reilusti yli kymmenen prosenttia, ja sen kanssa elettiin. Mutta meillä on yksi sukupolvi velallisia, jotka eivät ole kokeneet sellaista aikaa, jolloin rahalla on hinta”, Nykänen totesi.

Suomalaiset kotitaloudet kohtaavat korkorasitteen nopeammin kuin muualla Euroopassa, koska asuntolainat on täällä yleensä sidottu lyhyisiin, enintään vuoden pituisiin korkoihin. Toistaiseksi suurta kriisiä ei silti ole näköpiirissä.

”Velanhoitovaikeuksien lisääntymisestä ei ole erityisen hälyttäviä merkkejä näkyvissä. Suomessa työllisyys on pysynyt hyvänä, mikä kantaa kotitalouksien luotonhoitokykyä.”

Suomen Pankki katsoo, että valtiovarainministeriön työryhmän suositus velanoton sitovasta ylärajasta olisi tärkeä toteuttaa. Näin määriteltäisiin, kuinka suuri osan lainanhakijan tuloista saa mennä velan hoitoon.

Suomalaiset pankit vakavaraisia

Korkojen nopea nousu voi aiheuttaa ongelmia myös pankkisektorilla, jos alhaisten korkojen aikana otetut riskit toteutuvat. Kevään aikana tästä on nähty esimerkkejä sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.

”Vasta laskuveden aikaan tiedetään, ketkä ovat olleet uimassa ilman uikkareita”, Nykänen summasi siteeraten sijoittajaguru Warren Buffettin kuuluisaa kommenttia.

Suomalaisten pankkien vakavaraisuus on Suomen Pankin mukaan kuitenkin säilynyt vahvana, eikä niillä näyttäisi olevan sellaisia riskejä kuin ulkomailla ongelmiin joutuneilla pankeilla. Pankkien varainhankinnan riskeihin ja maksuvalmiuden riittävyyteen on kuitenkin kiinnitettävä huomiota myös Suomessa, sillä epävarmuus kansainvälisillä markkinoilla voi heijastua myös täällä.

Euroopan tasolla olisi tärkeää saattaa pankkiunioni valmiiksi luomalla yhteinen eurooppalainen talletussuoja.

”Pankkisektorin kevätmyrsky muistutti, miten nopeasti tilanne voi kärjistyä, jos luottamus pankkeihin järkkyy. Rahoitusjärjestelmän vakaus luodaan pitkäjänteisellä työllä. Tärkeitä toimia olisivat Suomessa nykyistä vahvempi katto kotitalouksien velanotolle ja Euroopassa yhteinen suoja pankkitalletuksille”, Nykänen linjasi tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut