Aamulehti
Tamperelaisen Goforen vuoden ensimmäinen neljännes sujui hyvin. Helsingin pörssiin listatun yhtiön liikevaihto ja -tulos paranivat tammi-maaliskuussa verrattuna viime vuoteen. Gofore on digitaalisten palveluiden suunnittelu- ja palveluyritys.
Yhtiön liikevaihto kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä lähes 40 prosenttia 35,4 miljoonasta eurosta 49,1 miljoonaan euroon. Liiketulos kasvoi 3,6 miljoonasta eurosta 7,1 miljoonaan euroon ja oikaistu ebita-tulos viime vuoden 5,1 miljoonasta 8,3 miljoonaan euroon. Ebita tarkoittaa tulosta ennen rahoituseriä, veroja ja aineettomien hyödykkeiden poistoja.
Yhtiön pörssikurssi lähti nousuun osavuosikatsauksen julkaisun jälkeen. Kello 11 maissa kurssi oli plussalla 4,6 prosenttia.
Mitä?
Goforen osavuosikatsaus
Liikevaihto: 49,1 miljoonaa euroa (35,4 milj. e)
Oikaistu ebita: 8,3 miljoonaa euroa, 16,9 prosenttia (5,1 milj. e, 14,4 prosenttia)
Liiketulos: 7,1 milj. e (3,6 milj. e)
Työntekijöiden lukumäärä: 1 354 (1043)
”Tuntuu erinomaiselta”
Erinomainen tulos, tiivistää Aamulehdelle Goforen toimitusjohtaja Mikael Nylund. ”En usko, että kukaan muu suomalainen kilpailija pystyy tällaisia lukuja kertomaan tällaisessa markkinatilanteessa.”
”Tässä hetkessä onnistuminen tuntuu erinomaiselta, vaikka toimintaympäristö ja markkina ovat aika erinäköisiä viime vuoteen verrattuna. Epävarmuutta on monella saralla taloudessa ja geopolitiikassa.”
Miksi talouden epävarmuus ei näy Goforen tuloksessa tai sen asiakkaiden investointikyvyssä? Nylundin mukaan kyse on osittain siitä, että Goforen asiakkaista reilu puolet on julkista sektoria. ”Se on talouden epävarmassa tilanteessa tietynlainen turvasatama, vähän defensiivisempi osa.” Myös yksityisellä sektorilla yritykset investoivat edelleen digitalisoitumiseen. Nylundin mukaan se kertoo taantuman lyhytaikaisuudesta, yritykset näkevät valoa tunnelin päässä.
Toimitusjohtaja Mikael Nylund pitää Goforen ensimmäisen neljänneksen tulosta erinomaisena. Arkistokuva tammikuulta 2022.
Saksa kasvaa
Goforen liikevaihto kasvoi varsinkin ulkomailla, jossa kasvua tuli ensimmäisellä vuosineljänneksellä tiedotteen mukaan jopa 172 prosenttia. Gofore on panostanut erityisesti saksankieliseen Eurooppaan. Isoa kasvuprosenttia selittää osittain Goforen yrityskauppa viime lokakuulta, jossa se osti saksalaisen Emundon kahdeksalla miljoonalla eurolla. Vaikka kauppaa ei olisi huomioitu tuloksessa, kasvoi Goforen liiketoiminta paremmin ulkomailla kuin Suomessa.
Goforen työntekijämäärän kasvu jatkui tammi-maaliskuussa. Maaliskuun lopussa yhtiössä oli töissä 1 354 ihmistä, kun vuoden vaihteessa määrä oli 1 297. Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että työvoimapula on hellittämässä. Nylundin tämän hetkisessä markkinatilanteessa osaajapula ei ole kasvun pullonkaula. Tilanne ei ole kuitenkaan pysyvä, vaan kilpailu työntekijöistä jatkuu myös tulevaisuudessa.
Yhtiön loppuvuoden virettä tulee Nylundin mukaan leimaamaan talouden epävarmuus ja kannattavuuden kanssa tasapainoilu. ”Vaikka rekrymarkkina vähän helpottuu, täytyy olla tarkkana. Varastoon on kannattavuus säilyttäen mahdoton rekrytoida.”